Corona och bandy

Trist med alla inställda matcher, men vi i ÖSK-redaktionen hoppas ändå att man ska kunna genomföra spelprogrammet någotsånär som planerat. Går inte det så lägger vi här några förslag hur man skulle kunna göra.

Corona och bandy
Nästan alla lag har haft problem med corona och inställda matcher. Nu har även ÖSK drabbats och tvingats ställa in matcher. Allt enligt förbundets regler. ÖSK har tidigare i år ställt in matcher men då har det hela tiden berott på att motståndarna har haft corona eller inte haft spelbar is. Det är många matcher nu som vi tvingas spela i kapp och fler kan det bli med tanke på att just den veckan som kommer är späckad med matcher för gulsvarts del. Det går ju fortfarande att spela i kapp men tiden håller på att rinna ut. Det gäller förstås för alla klubbar i Elitserien.

Flera klubbar vädjade till förbundet att ställa in den i mitt tycke ganska onödiga fyrnationsturneringen för att få fler dagar att lägga uppskjutna matcher på. Då kommer äntligen det efterlängtade beskedet att turneringen är inställd, men med det mycket märkliga tillägget att inga seriematcher ska spelas under den perioden ändå. Ja vad ska man säga, det var ju därför klubbarna ville ha bort turneringen…

Svenska bandyförbundets agerande blir man inte riktigt klok på ibland. Ett annat exempel på märkliga beslut från förbundet är röran runt SM-finalen. Man lägger den till Uppsala men först inte till bandystadion utan till den mindre fotbollsstadion. Varför då? Sedan kommer man på att det nog inte går att spela bandy på fotbollsstadion så man flyttar den till bandystadion. Ja, det blev ju bra till slut men varför rörde man till det i onödan från början?

Det bästa för bandyn i år vore förstås att coronan börjar klinga av och att vi kan genomföra programmet någotsånär som planerat. Kanske minska ner antalet kvarts och semifinaler som ju finns som ett förslag och kanske ändå lägga några uppskjutna matcher under det s.k. landslagsfönstret. Skulle det ändå inte räcka till med speldagar, man kan ju inte heller tvinga lagen spela varannan dag under en längre period, så måste det till något ännu mer drastiskt. Jag såg ett förslag att dela upp serien i en övre och en undre halva och endast köra enkelmöten mot dessa lag. Det förlaget kommer ju inte att gillas av oss som ligger längst ner i tabellen. Om lagen får behålla sina redan inspelade poäng så blir ju konsekvensen att våra teoretiska möjligheter att hänga kvar helt suddas ut.

Ett förslag skulle kunna vara att man återigen stänger serien för nedflyttning och låter den Allsvenska vinnaren gå upp och tvåan och trean i Allsvenskan få spela om en plats. Nästa säsong skulle man kunna kopiera Allsvenskans serieupplägg där man delar upp lagen i en norrpool och en söderpool och där man spelar dubbelmöten mot lagen i sin egen pool och enkelmöten mot lagen i den andra poolen. Sedan får man väl avgöra hur många lag som ska åka ur och hur många som ska kvala.
Ett annat förslag kan ju vara att göra som ovan men med den skillnaden att man helt enkelt tillfälligt går tillbaka till en norrserie och en söderserie med en Elitserie och en nedflyttnigsgrupp efter trettonhelgen nästa år.

Förslag ett skulle ge 25 matcher före slutspel och förslag två skulle ge 32 matcher i den serie där man har 10 lag efter sammanslagningen och 30 i den andra.
Förbundet hittar säkert på någon annan modell som ingen tänkt på och som ingen gillar om det skulle behövas.

En sak kan vi väl ändå vara säkra på i vårt avlånga bandyland. Det är att IFK Kungälv och IF Boltic har spelat sina sista bortamatcher för i år. I resterande bortamatcher bör man i konsekvensens namn lämna W.O. Hemma matcherna kanske man spelar under protest. Det var ju så man sa och gjorde ifjol och då var ju inte coronaläget i närheten av hur det ser ut idag med corona i nästan varje lag. Intressant att se hur dessa klubbar agerar nu när seriepoängen betyder lite mer. För det var väl coronan som gjorde att man inte åkte på bortamatcher ifjol, inte något annat…
 
 

Robert Erickson2022-01-08 10:57:00
Author

Fler artiklar om Örebro