Dubbelseger mot dalalag

Två segrar mot två dalalag som förväntas ligga i botten av serien, samt en nyvorden bandyfantast från Tyskland som har anslutit till Svampenklacken.

Två klara segrar mot dalalag
ÖSK hade dubbelhelg och man trixade till det så matchen mot Falun som från början skulle gå på söndagen gick istället på fredagen. Ja, det kan väl vara kul med en fredagsmatch för hemmapubliken men det är inte så lätt att åka något större gäng på en bortamatch en fredag. Det har blivit en trend att man byter ut söndagsmatcherna och flyttar dem till fredag när man har dubbelhelg. Nu är det förvisso bara 20 mil till Falun så hade de haft bortafölje så hade de kanske fixat det, men jag tycker att man bör begränsa vardagsmatcher så mycket som möjligt. Att åka 10-12 mil är ju inga problem, däremot när man som vi nästa helg, ska ge sig iväg till Ljusdal, då blir det svårt. Vi får ihop ett gäng som kommer att åka till Ljusdal, men vi hade varit dubbelt så många om matcherna hade gått på lördag och söndag. Just Ljusdal har en tendens att alltid flytta matcherna mot oss till en fredag. Det beror på att man fullständigt skiter i om det kommer några borta supportrar, eller kan det till och med vara så att man vill slippa bortasupportrar? Nej, så konspiratorisk får man inte vara.

Nog om detta. Vi startade fredagen med att samlas ett stort gäng på Östers krog. Hörnan längst in har blivit lite av ÖSK bandy hörna. Vi liksom startar där, de första som kommer sätter sig där uppe och sedan liksom bygger vi neråt. Till slut består hela krogen av ÖSK bandy fantaster som mot Surte. Snacket runt borden rörde sig lite om att nu var det dags för ÖSK att komma igen. Vi hade en helg med två bottenlag framför oss och det var lämpligt motstånd för att få igång ÖSK maskineriet.
Matchen mot Falun började som alla andra matcher har börjat i år, ett tidigt mål i baken. Dock vände ÖSK ganska snabbt på steken och genom två härliga långskott av Filip Bergman så var vi i ledning. Det är ju genom långskott och hörnmål man kan luckra upp ett igelkottförsvar och den medicinen fick Falun smaka på.

Något bortafölje har sällan Falu BS. Jag undrar verkligen vad som har hänt med bandypubliken i Falun. Det är ju också väldigt tyst från hemmapubliken när vi har varit i Falun också. Kanske beror det på att Lugnet i Falun har blivit lite av en drömarena för ÖSK bandy. Sedan 1985 så har ÖSK faktiskt bara en förlust i Falun, det är starkt det. Vi Svampar har ju också en tradition att vi alltid ska kyssa isen just i Falun när vi har vunnit där. Otaliga är de gånger vi har varit nere vid isen och kysst den efter alla ÖSK-segrar. Faluns målvakt Patrik Hedmans mamma känner jag sedan vi var på samma resa till bandy VM i Kazakstan 2012. Hon kom fram och hälsade när vi var där en gång och när hon gick tittade hon på mig och sa: Alltid detta Örebro. Ja, ÖSK är alltså ingen önskemotståndare för Falun. Inte i fredags heller. En övertygande 9-2 vinst för ÖSK mot ett Falun som nog får kämpa med sina grannar Borlänge och Västanfors om att undvika nedflyttningsplatserna.

Ett roligt inslag i Svampenklacken var en tysk kille som jag blev bekant med när jag satt på en uteservering i Stockholm tillsammans med två av mina barn. Vi skulle gå på konsert med Roling stones och han skulle se en Hammarby match i fotboll. Jag sa till honom att det finns en sport som till och med är roligare att titta på än fotboll. Hans svar gjorde mig mycket förvånad, han svarade genast: Menar du bandy. Det gjorde jag ju naturligtvis och det visade sig att denna tyska kille som jag tyvärr inte kommer ihåg vad han heter, bodde i Örebro och hade varit på en match med ÖSK. Han tog upp sin mobil och visade mig en bild på Jakob Ritari, en känd Svampen profil och frågade om jag kände honom. Ja, det är klart jag känner honom svarade jag. Tysken sa att han blev väldigt intresserad av bandy när han såg sin första match och han bodde ju i Örebro och hade ambition att se flera bandymatcher med ÖSK under kommande säsong. Nu var han där och hade tagit med sig några av sina andra utländska vänner som bor i stan. Jag hoppas att få se honom fler gånger på ÖSk:s bandymatcher.

På lördagen var det match mot Borlänge, ett lag som i alla fall jag har tippat som jumbo i årets Allsvenska. Borlänge mötte dock upp ÖSK på ett lite bättre sätt än Falun och det stod faktiskt bara 1-0 till ÖSK enda fram till första halvleks slutminuter, då vi kunde forcera in tvåan. När ÖSK till slut i andra halvlek fick in 3-0 så var matchen klar och det rann iväg till en storseger precis som mot Falun.

Hur ska vi nu värdera dessa båda segrar? Det är svårt att säga, men en sak är säker, ÖSK får det betydligt tuffare nästa helg, när Ljusdal och Dalarnas överlägset bästa lag IFK Rättvik får besök av de gulsvarta eleganterna.
Överraskande resultat från denna omgång är väl Åby/Tjuredas totalkross borta mot Tellus. Som vanligt verkar söderlagen var lite bättre än norrlagen. Ett faktum som kan gynna den norra polens topplag IFK Rättvik och Tillberga. Nog så viktigt att vinna i Rättvik alltså.
 

Robert Erickson2022-11-20 12:49:00
Author

Fler artiklar om Örebro