Dyster Elitseriepremiär

ÖSK:s Elitseriepremiär är överstökad, den blev väl inte riktigt som man hade hoppats men nu kan det bara bli bättre

Dyster Elitseriepremiär
Elitseriepremiären som vi längtat så mycket efter blev långt ifrån den galaföreställning som man hoppats på. Det var väl knappast någon som trott att vi skulle kunna rubba svenska mästarna Villa, men hänga med i matchen lite längre och få ett lite värdigare slutresultat hade man förstås hoppats på. Kanske var respekten för Villa alldeles för stor efter kölhalningen i början av försäsongen. 3-0 till Villa efter en kvart när man har den hemska försäsongsmatchen i minne, då är det inte så roligt att spela bandy.
Vad kan vi ta med oss av positiva saker efter matchen? Inte mycket kan man tycka, men jag har faktiskt hittat några. För det första, värre än så har blir det inte, Villa skulle ha kunnat göra en liknande överkörning mot de flesta lag i Elitserien när man har en toppen dag, likt i går. Vi släppte heller inte in något mål på hörna, trots att Villa hade 12 försök, det är bra. Det är poängen som räknas och om vi gjort årets match och bara förlorat med ett eller två mål så hade vi ändå stått på 0 poäng efter första omgången. Vi hade ett par spelare borta på grund av sjukdom och lättare skada. Dessa får vi förhoppningsvis tillbaka till nästa match och Simon Folkesson som fick rött kort i början av andra halvlek får också spela därför att hans utvisning bedömdes som lindrig. Nu är det bara att bita ihop och komma igen.

Publiksiffran då? 535 åskådare redovisades och i detta digitaliserade samhälle som vi lever i så stämplas denna siffra nu för alltid fast som en sanning. Vi hade hoppats på en siffra en bra bit över 1000 men så mycket folk kom det inte. Däremot var det väl någonstans mellan 800 och 950 personer på plats. Hur många vi var får vi förmodligen aldrig veta. Hur kan den redovisade siffran och det faktiska antalet skilja sig så mycket? Jo enligt Svenska bandyförbundets regler ska alla som är på plats utom spelare och domare räknas in i publiksiffran. Alltså restaurangpersonal, korvgubbar och biljettkontrollerare som kanske inte ens har sett något av matchen ska räknas in i publiken, även bollkallar faktiskt. Nu har ju ÖSK-bandy en tradition att strunta i dessa regler. Det är viktigt att alla kommer in snabbt och kan se matchen från start. Det är väl ganska behjärtansvärt, men går det inte att kombinera dessa mål att både få in all publik till matchstart och räkna hur många de är. Nej det verkar vara väldigt svårt. Vilka var det man missade då? Det är svårt att säga men en gissning är att bortasupportrarna från Lidköping som hade köpt sina biljetter i förköp fick rulla in utan att bli räknade, enligt uppgift skulle de vara ca 300. Dessutom har man säkert inte räknat årskort innehavarna. Själv gick jag och min kamrat med årskort in utan att bli räknade.

Är detta så viktigt då? Ja, jag tycker det är viktigt, det ger en signal till övriga bandysverige och övriga idrottsörebro att bandyn inte inreserar så många i Örebro som den faktiskt gör. ÖSK-bandy skulle ju kunna redovisa en siffra på 200 åskådare lika väl, om man verkligen vill skämma ut bandyn. Nu varken hoppas eller tror jag att så är fallet och jag hoppas också att det blir bättring.
 
Efter matchen var vi ett gäng som trots den stora förlusten gick ut på krogen i stan. Med oss hade vi en Villa supporter som var väldigt trevlig och som vi lärt känna när han kom till vår uppladdning innan matchen, dit vi som vanligt bjöd in motståndar-supportrar. Han berättade att Villa alltid först räknar alla årskort (oberoende om de är på plats eller ej) därefter plussar man på betalande åskådare. Ett förfarande som jag efter förfrågan har fått höra inte är godkänt av Svenska bandyförbundet men som uppenbarligen många gör. Så gör man även i andra sporter. Det är ju ett enkelt sätt att få upp publiksiffrorna och på ett sätt inte fel. De som har betalt för ett årskort har ju faktiskt betalt för att se matchen och borde räknas in i publiken även om de inte är på plats. Hur som helst är väl det minsta man kan begära att de som verkligen är där ska räknas. Ett enkelt sätt är ju att sätta in en gammal räknespärr som alla måste gå igenom, sedan plussa på personalen och vips så har man fått den riktiga publiksiffran. Är detta så svårt eller dyrt att få på plats så får man väl ta någon som schablon beräknar publiken. Det är ju inte så svårt eftersom vi bara har publik på ena sidan.

Nu har vi fått en usel start både resultatmässigt på plan och i redovisad publikmängd, nu kan det bara bli bättre.
 

Robert Erickson2021-10-30 13:37:00
Author

Fler artiklar om Örebro