En historisk dag för Svampen

En historisk dag för Svampen, Lasse Carlsson lämnade över ordförande klubban efter 22 år och ÖSK krossade IFK Kungälv i kanske den största hemmavinsten någonsin mot Kungälv.

En historisk dag för Supporterklubben Svampen
Supporterklubben Svampen fyllde 32 år tidigare i höstas. Under dessa år har klubben endast haft två ordföranden. Lasse Carlsson har suttit som ordföranden de senaste 22 åren men nu har klubbens tredje ordföranden kommit på plats.
Denna härliga lördag (ja vädret var ju lite sådär, med mulet och snöglopp) men mycket spännande i bandy sammanhang väntade mig när jag tog cykeln upp till Järntorget och Örebro Ölhall. Där skulle vi nämligen ha klubbens 32:a årsmöte om vi räknar in det första då vi startade klubben. Trevligt att ha ett årsmöte på en pub, det har vi aldrig haft förut, men nu var det dags. Lite fler deltagare än vanligt hade infunnit sig och som vanligt hälsade Lasse Carlsson alla medlemmar välkomna i det som skulle bli hans sista som klubbens ordförande. Mötet gick väl ganska lugnt tillväga utom en liten incident i början när vi skulle välja sekreterare för mötet. En motkandidat till mig nämligen Benjamin Tärnqvist lanserades. Om det var kritik mot mig eller för att skaka om Benjamin lite som såg lite trött ut vet jag inte men voteringen vann jag med alla röster mot en, själv lade jag ner min röst och fattade sedan pennan för att fortsätta skriva.

När det kom till val av ordförande så valdes Magnus Eriksson Malm till Svampens nya ordförande och alla kunde skåla, gratulera honom och sedan var det mest formalia innan mötet var slut. Precis när allt var slut så kom två glada Kungälv supportrar ner till oss i möteslokalen. De hade fått reda på att vi för en gång skull inte skulle vara på vår stampub Östers krog utan just på Ölhallen. När vi kom upp till ”den vanliga” puben så hade Skarpa, Kungälvs supporterklubb intagit ett av långborden. Trevligt återseende med många gamla bekanta som vi inte träffat på några år. Vi förklarade att vår plan var att förflytta oss till stampuben efter mötet och så fick det bli.

Skarpa som alltså inte längre heter Skarpa Gubbar är en av bandysveriges alla trevliga supporterklubbar som vi har en lång historia om att ha trevliga sammankomster med. Ytterligare en sådan kan vi nu alltså lägga till. Skarpa är också en av bandysveriges absolut bästa supporterklubb. De åker över allt och är alltid representerade när Kungälv spelar bortamatch, precis som Svampen. Det finns många bra supporterklubbar i Elitserien, som ofta har ett fantastiskt drag på sina hemmamatcher, men när det gäller att åka på bortamatcher så är det ofta inte mycket bevänt med det. Man håller sig innanför länsgränserna och sedan släpper man de andra bortamatcherna. Ett stort undantag i Elitserien är Västra sidan, Sirius supporterklubb, de åker över allt. Annars finns de bästa supporterklubbarna i Allsvenskan, märkligt nog. Här har vi Skarpa från Kungälv, Röda bollen från Nässjö, SBK från Surte och så vi i Svampen. Flocken i Rättvik är också rätt bra och Ljusdals fans är ett litet gäng som alltid åker.
Matchen ÖSK- IFK Kungälv började på allra bästa sätt, Janners klippte in en hörna nästan direkt och sedan bjöds vi på årets hittills bästa halvlek av ÖSK. Fantastiskt spel mot ett Kungälv som inte var dåliga. Just sånt spel som man hade hoppats att ÖSK skulle prestera redan från början av serien. Andra halvlek var bra men tyvärr blir det lite byta mål när två bra lag möts och det ena har gått ifrån till en stor ledning. Vi gick alltså upp till en 7-0 ledning innan Kungälv kom in i målprotokollet. Filip Bergman fick göra två mål och det tycker jag var roligt, denna lojala slitvarg är värd sin vikt i guld för laget. Jag bär för övrigt hans tröja som jag budade till mig på auktionen efter att vi gick upp i Elitserien 2021.

Efter matchen tänkte jag verkligen; Äntligen! Det var så härligt att se killarna prestera den bandy man vet att de kan spela. Det blev naturligtvis en seger öl på Östers efter matchen, tillsammans med ett glatt gäng svampar och en Kungälv supporter som bor i Stockholm. Han var en före detta bandyspelare men inte så gammal. Han hade bara inte tagit kontakt med någon klubb i huvudstaden. Jag föreslog Ulvarna, de är väl från Brommatrakten där han sa att han bodde. Dock såg jag sedan när jag kom hem och tittade på deras hemsida att de spelar sina hemmamatcher på Zinken. Jag tror dock att det är en ganska familjär klubb så jag hoppa att han tar kontakt med dem.
Bandy är vackert när det är vackert, nej förresten, bandy är alltid vackert, som en stor filosof en gång sa.
 

Robert Erickson2022-12-04 13:53:00
Author

Fler artiklar om Örebro