"För att bygga en elitförening måste man börja i rätt ände"
Inget kommer gratis eller enkelt. Man måste kämpa för framgång och det med en stor nypa tanke bakom. Sammanfattar livet rätt bra eller hur? men det gäller även så många andra saker, t.ex. något som en bandyklubbs strävan efter att bli en elitförening
Han kom från Kungälv och skulle spendera 3 års gymnasiestudier i Nässjö. Det var där han utvecklades mest bandymässigt och även gjorde sin A- lagsdebut för Nässjö IF. Han skapade även många vänskaper som är starka än idag. "De tre bästa åren i mitt liv" beskriver Patrik Johansson åren i Nässjö när vi över telefon pratar om hans tid på höglandet. Han värvades redan som junior från NIF för att spela för Vetlanda BK i Elitserien, Därefter gick bandyspelandet (förutom utlåning till NIF vid flertalet tillfällen) via Vänersborg och moderklubben IFK Kungälv till där han huserar idag, nämligen i Uppsala och IK Sirius.
Även att Patrik spenderat en hel del tid i min hemstad, Nässjö och är ungefär lika gammal så känner jag honom inte (det är sant, alla känner inte alla i Nässjö). Det jag vet om honom är att han slog igenom i NIF, att han med årgång -88 vann SM Guld för NIF och deras U17. Samt att denne Patrik kan åka skridskor som få kan.
Jag stod för massa år sedan en kall vardagskväll på ett vintervitt Skogsvallen bakom bandymål där jag och några hockeykamrater värmer upp inför en träning med att slå en fotboll med stor frenesi mot hockeyhallens ena långsida. Jag vänder blicken ut mot bandyplan där en juniormatch utspelar sig. Två saker minns jag från den matchen. 1: NIF vann. 2: En kortväxt forward i NIF åker skridskor som en virvelvind och åker samtidigt slalom mellan motståndarbackar och efter att han lagt bollen i mål får han anstränga sig stort för att inte ta med sig bandyburen genom hockeyhallens vägg. Fy fan! tänkte jag för mig själv. Sedan dess har jag iaf alltid vetat vem denna Patrik Johansson är.
Grunden till denna artikel är att Nässjö IF precis kvalat till bandyns finrum för första gången på många år och jag funderar på hur föreningen ska gå till väga för att ta det där stora nästa kliv för att bli en elitförening. Det var de tankarna jag hade i huvudet när jag en kväll av en slump hamnade på Patriks Facebook. Som arbete står det att Patrik förutom att vara Marknadschef för Bandyportföljen (om nu någon missat det) är han även marknadskoordinator för IK Sirius. Det är nyfikenhet kring det yrket ihop med mina tidigare tankar om att skapa en elitförening som jag sedan slår honom en pling
-Efter två bra år i Kungälv så kändes det rätt att flytta till Uppsala vars Sirius hade bra lag då samtidigt som min dåvarande sambo skulle studera på orten. Uppsala känns som en bandystad trots att laget har tappat de senaste åren. Inom Sirius arbetar jag med Försäljning, marknadsföring och lite olika projekt med "Rysslandsprojektet" i spetsen.
-Jag hade under tiden i Kungälv arbetat som försäljare i Göteborg och när jag skrev på för Sirius så erbjöd de mig även att arbeta inom föreningen. Jag pluggade vid sidan av till försäljningschef och tog examen nu när jag var med att starta upp Bandyportföljen. Sirius ville utveckla föreningen och anställde mig och en till som skulle arbeta inom de områden jag nyss beskrev. Från en omsättning på ca 2-3 miljoner så steg den sedan med hjälp av det arbete klubben la ner till ca 10 miljoner på 5 år. För att bygga en elitförening måste man börja i rätt ände. Det sportsliga kan man aldrig styra över och man får inte vara rädd för att spendera pengar för att dra in pengar. Som försäljare drar man oftast in sin egna lön ändå.
-En stor inkomst som även tar mycket tid är "Rysslandsprojektet" där vi erbjuder träningsläger för ryska lag i Relitahallen. Det gav under 3 år ca 1,5 miljoner i inkomst. Jag tror på Uppsala som stad och Sirius som lag och vi arbetar nu med att få upp intresset igen. Viktigt är även en ny arena och det helst på samma område där den nuvarande ligger som har ett fantastiskt fint läge.
-För att skapa en elitförening krävs även mer och bättre marknadsföring. Det ska vara ett event att gå på idrott, hemmaplanen/hallen ska kännas som "vår borg". En bra sportchef krävs och att man arbetar mer socialt för spelarna och få dem att trivas genom att ordna jobb, studiemöjligheter osv.
-Folk har högre krav idag och att fler hallar behövs kan nog de flesta skriva under på. Föreningar kommer säkert att försvinna då de inte kan skapa dessa förutsättningar för spel och spelare men de som blir kvar blir starkare och det har hänt mycket i de städer som har fått bandyhall. Sedan måste ligan som varumärke bli starkare och tydligare.
Nässjö IF:s ordförande Nils Karlsson berättar om vart NIF är idag och vart vi är på väg:
-Nässjö IF är idag ungefär där Sirius var innan man värvade Patrik. Klubben gör ca 3 miljoner i omsättning varav ca 900 000 kommer in från sponsring och detta är betydligt mer än vad det var för några år sedan. Målet är givetvis Elitserien och det helst inom 3 år men först ska man bli en stabil toppklubb i Allsvenskan med en solid ekonomi. Miljonskulderna från förr är nu nere i ungefär 150 000.
-I denna 3- årsplan ingår det även att skapa en röd tråd med samma spelidé från P16 till A- lag för att lotsa in nya förmågor på ett lättare sätt. NIF jobbar även mycket med att förbereda spelarna rent fysiskt för Elitserien där specialisttränare anlitas för att träna specifikt på att bli bättre bandyspelare.
-Om vi skulle gå upp i Elitserien behöver vi öka omsättningen med 1- 2 miljoner samt kanske att förutom de två kanslister som avlönas av NIF anställa ytterligare en tjänst som arbetar med det administrativa. Sedan finns det en ständigt pågående dialog med befintliga och framtida sponsorer att höja sin sponsring eller börja sponsra om vi skulle gå upp.
Nässjö IF: s väg mot Elitserien har precis börjat. Om NIF lyckas med sin 3- årsplan återstår att se men även om det finns mycket att arbeta med så börjar alltid en resa på 1000 mil med ett endaste steg.