Hälsoläget i Sverige

Vi får vänta ytterligare 3 veckor på den Allsvenska premiären. Det är bra då kanske alla lag har fått upp is. Dock var det inte beroende på isbrist som premiärspelet sköts upp.

 
Jag har hört att kung Gustav V alltid inledde sina tal med orden ”Läget i Sverige är gott” eller något i den stilen. Man kan ju inte precis säga att hälsoläget i Sverige är gott, men det är ju trots allt stabilt. Jag återkommer till detta. Bandypremiären är nu uppskjuten, de första tre omgångarna är framflyttade. Inte beroende på att fler lag inte har is utan beroende på den rådande pandemin. Det är bra att man inte börjar spela seriebandy förrän i mitten på november. Bandyförbundet borde ha lagt seriepremiären då från början. Då hade man kunnat planera spelprogrammet i lugn och ro, nu måste man göra det i panik.
Om inget drastiskt händer så borde man åtminstone släppa på 500 personer när väl serien drar igång. Läget är ju faktiskt så att trots att antalet nysmittade i covid 19 är det högsta i Sverige sedan pandemin började så ligger antalet döda per dag kvar på samma låga nivå som det var mitt i sommaren eller faktiskt t.o.m. något lägre enligt statistik från FHM. De senaste fyra veckorna snittar Sverige på under 2 döda per dag. Vad kan nu detta bero på? Det finns många troliga orsaker. Vården har hittat ett bättre sätt att vårda smittade på (mediciner, syrgas mm), smittan är inte lika aggressiv som tidigare, de allra svagaste med flera omkringliggande sjukdomar dog i första vågen och de flesta som drabbas nu är generellt starkare eller det är många i samhället som har mött sjukdomen lite grann och på så vis byggt upp ett mikroförsvar mot sjukdomen. Man kan säkert komma på ytterligare någon orsak och det kan naturligtvis vara en kombination av flera orsaker. Sedan är det ju också så att nästan 13% av Sveriges befolkning faktiskt nu har haft sjukdomen och är på så vis immuna. Jag vet att det har förekommit någon enstaka som har haft sjukdomen 2 gånger men det är undantaget som bekräftar regeln. Det är alltså minst 13% som har haft sjukdomen, mörkertalet är förmodligen ganska stort. Dessutom har vi faktorer som det bara spekuleras i. De flesta har säkert hört talas om T-celler, mörk materia och att folk med vissa blodgrupper inte drabbas så hårt. Ett litet orosmoln är förstås det ökade antal personer som måste vårdas på IVA. Under senaste fyra veckorna så har summan av IVA patienter ökat med 200%. Det låter ju fruktansvärt drastiskt men orsaken till detta är att mängden IVA patienter var mycket låg för fyra veckor sedan, 20 personer mot dagens 60. Det är alltså fortfarande en ganska låg siffra vi pratar om. Summa summarum är hälsoläget i Sverige kanske inte bra men stabilt. Låt oss titta på siffrorna på döda och antal IVA patienter fram till mitten av november. Om det inte sker något drastiskt så borde vi som vill se Allsvensk bandy då, få göra det. Sen måste jag naturligtvis tillägga att varje död person är en tragik i sig, det kan ju verka lite känslokallt när man bara talar i statistiska termer.
För att nu avsluta med lite bandy. Två viktiga sena nyförvärv ser ut att spetsa till toppstriden ännu mer. Adan Rudell till Åby/Tjureda gör att Åby nu har den ”killer” som de kanske saknade innan. Åby blir klart bättre av detta nyförvärv och kommer säkert att vara med i toppen och slåss. Mitt tips är dock att de inte riktigt räcker till för de tre översta platserna. Ljusdals sena nyförvärv är av världsklass. Swechnikov är en otrolig bandyspelare. Han har betytt och kommer att betyda otroligt mycket för Ljusdal. Frågan är om inte Ljusdal nu ”som vanligt” får ta på sig favoritskapet. Dock, många är vargarna som jagar: Gripen, ÖSK, Rättvik och Åby. Jag vet inte om vi verkligen ska räkna bort Katrineholm. De har gjort en fruktansvärt dålig försäsong, men alla vet att försäsong är en sak och serien något annat. Ibland tänker man nästan som supporter att det får inte gå för bra på försäsongen. Samtidigt vill man ju alltid att ens favoritlag ska vinna, svårt det där.
Inget är som väntans tider som det heter och nu får vi vänta ytterligare 3 veckor. Men för att avsluta med ytterligare en klyscha ”den som väntar på något gott, väntar aldrig för länge”
 
 

Robert Erickson2020-10-30 16:20:00
Author

Fler artiklar om Örebro