Halvtid: Elitserien 21/22
Segern borta mot Villa Lidköping på Isstadion var en ljuspunkt under hösten.

Halvtid: Elitserien 21/22

Drygt halva Elitserien är spelad för Västerås SKs del och det har minst sagt varit en svajig resa. Här kommer några korta spaningar och tankar om hösten som har varit och vad som komma skall nästa år.

Ojämnheten
Elefanten i rummet som det snackats om i hela bandy-Sverige: VSKs höga toppar och djupa dalar. Ena dagen förlorar man mot Sirius och ser helt ointresserade ut av att spela bandy, andra dagen slår man dåvarande serieledaren Motala med 11-0 med en fullständig totalbandy. Vad det beror på är det många som undrar inklusive mig själv. Kanske beror det på att man gick så otroligt bra på försäsongen och hade för höga förväntningar på sig själva och när serien väl drog igång trodde man att det skulle gå enkelt. Men det har visat sig att det inte finns några givna segrar att ta i denna årsupplaga av Elitserien vilket förvisso är kul för sporten.
 
VSKs chefstränare Micael Carlsson har i många intervjuer fått frågan om varför VSK är så ojämna, och hans svar har nästan alltid varit i stil med: ”Vi är en helt ny grupp med många nya och det kommer ta ett tag innan allt klaffar”.

Jag köper inte helt det resonemanget. Visst, man tappade fem spelare där den största förlusten var Stefan Kröller och in kom Landström, Vilén och Spångberg. Jag skulle inte betrakta Landström som en ny spelare då han spelat tre säsonger i VSK undantaget Ryss-äventyret förra säsongen. De två sistnämnda är givetvis nya och självklart tar det tid att få in nya spelare i gruppen, men när spelarna har varit på plats i nästan ett halvår med en hel försäsong tillsammans tycker jag inte den ursäkten håller ända in i december.

Nyförvärven
Apropå dessa nyförvärv kan det vara passande att kommentera hur dessa har presterat, och här betraktar vi Landström som en sådan.

Förväntningarna på Landström måste ändå beskrivas som skyhöga efter ett år i Ryssland där han fått leva som proffs och samlat på sig erfarenhet. Jag tycker inte riktigt att Martin har levt upp till dessa ÄNNU, men jag är säker på att han kommer leverera mer. 19 målgivande passningar och 6 mål har det blivit vilket såklart är väldigt bra, men sett till spelet på isen finns det några nivåer till i karln som jag hoppas han kan kräma ut under våren.

För mig har Viktor Spångberg kommit in otroligt bra i laget och spelet. Han rör sig över stora ytor, gör sina medspelare bättre och gör dessutom många poäng. Klockrent nyförvärv på en position där VSK har saknat spetskvaliteter. 4 mål och 8 assist har det blivit från Viktors klubba.

Pontus Viléns höst i den grönvita tröjan har varit precis som lagets; upp och ner. En pigg inledning följdes upp av ett par matcher där jag nästan undrade om han satt kvar i omklädningsrummet och tejpade klubban. Däremot har de tre-fyra senaste matcherna varit riktigt imponerande från herr Vilen där han visat varför han värvades till Sportklubben. Kombinationsspelet med Daddy DJ och Landström börjas synas tydligare och han tar för sig mer. 11 mål och 5 assist har det blivit vilket är fullt godkänt. Jag tror och hoppas på att våren kommer fortsätta i denna riktning.

Framåtblick
Jag tyckte det var synd att matchen mot AIK blev framflyttad då det kändes som att VSK var inne i en riktigt bra period. Kapten Joneby har varit riktigt, riktigt bra senaste tiden och det känns som att själva prestationerna under matcherna har varit på en mer jämn nivå än tidigare under säsongen. Ett mycket tajt spelschema väntar efter nyår med sex matcher på 13 dagar och det är bara att hoppas att truppen håller sig frisk efter den senaste tidens sjukdomar.

Nyckeln för VSK blir att just hitta en hög och jämn nivå fram till slutspelet dit jag givetvis tror att man tar sig. Väl där är jag säker på att prestationerna kommer vara bra då VSK ofta är väldigt bra när det gäller.

Oskar Magnussonoskarrmagnusson2021-12-30 21:34:00
Author

Fler artiklar om Västerås SK

Spelarbetyg: SAIK - VSK