Han ska ge NIF styrkan att nå eliten
Anton Arin

Han ska ge NIF styrkan att nå eliten

Utbildning och arbete mot Sveriges idrottselit är i fokus, han är bara 24 år gammal (läs ung) och ska nu hjälpa Nässjö IF att ta sig till Elitserien i bandy genom att vara rätt förbereda fysiskt & psykiskt. Hans namn är Anton Arin, lägg det namnet på minnet.

Kandidatexamen på Göteborgs Universitet i idrottsvetenskap- Sports Coaching inriktning fysträning, Stac Elittränare, Avancerad idrottsmedicin på Göteborgs Universitet, Functional Movement Screening level 1 och 2. Har bla varit ansvarig off-ice träningen för Frölunda HC: s ungdomssektion, haft fysprojekt för ungdomar, föräldrar och ledare inom Göteborgs ishockey förbund i anslutning till tv-pucken, fysansvarig på idrottsskola. Idag driver han eget företag, föreläser och utbildar inom hälsa och fys för elitaktiva, motionär och på arbetet, jobbar på idrottsgymmet Westcoast4 med motionärer, elitsatsande och elitaktiva inom de flesta jobben och idrotter allt från konståkning till kampsport. Hängde ni med? Det är ett utdrag av vad denna 24- åring hittills hunnit med.


Arin håller ett av sina uppskattade föredrag

Han har själv spelat bandy, närmare bestämt i Nässjö IF och allt började i 5 årsåldern och slutade vid 18 årsåldern i Malmbäcks IF då kampsporten och beachvolleybollen började ta för mycket tid. Han tillhörde en bra årgång i NIF (89) som skördade stora framgångar. Anton fick även kora sitt juniorspel med att vara med 88:orna och vinna SM- guld.

Att han hjälper NIF är efter denna texts inledning knappast en slump med tanke på hans koppling till klubben och hans kärlek till sporten som sådan. Allt började med att Anton och NIF:s tränare Patrik Johansson pratade ihop sig och med en grupp som var hungriga på framgång började arbetet.
”Gör förarbetet, analysera och gör det med kvalité och tanke bakom varje del så man kan besvara vem?, vad?, hur?, när? och varför?” Så beskriver Anton sin filosofi i allt arbete han tar sig för. ”


Gör förarbetet säger Arin, #39 lyder

Även om mycket skall tränas lika så måste man alltid analysera situationerna som har med livs- och bandypusslet hos individen för alla har olika livssituationer, olika attribut och man har olika krav beroende på postion i laget. Genom att tillgodose individens krav kan man också lättare se lagets krav för bästa prestation på och av plan” . Antons och NIF:s arbete gav som bekant frukt redan förra säsongen då de i slutet av april satte igång med ett fysupplägg som inte var ett ogenomtänkt stenhårt försäsongsupplägg utan ett fysupplägg som sträckte sig över hela året pre-, in- och offseason. Ett upplägg som också skulle passa individen, laget och vara idrottsspecifikt. ”Det som är bra kan dock bli bättre ju mer tid vi kan jobba tillsammans, att bygga en stark bandyspelare för sin position tar tid man får skynda långsamt” säger Anton.

Ett steg seriösare
-I år är det ytterligare ett steg seriösare. Vi går in på detaljer hos varje individ och ser vad den har för behov och detta beroende på nivå och förutsättningar. En kille som Fredrik Rinaldo ska hålla en hel säsong medan en junior ska man bygga upp från grunden. Nu är det inte bara träningen vid sidan av isen som jag har hjälpt till med utan även fysträningen på isen. Kunna periodisera för grabbarna så de håller hela säsongen och eventuellt formtoppa vid viktiga möten eller inför ett stundande kval. (vi hoppas på positivt!).


"Linkan"  har tagit stora kliv framåt med hjälp av Arin

-Inom bandyn så har upplägget ofta varit stenhård försäsong men otroligt mycket mängdträning utan tanke bakom övningsvalen och under issäsongen spelar man bara bandy och har inte mycket fys. Numera går förhoppningsvis fler och fler lag åt att försäsong och is säsong går in i varandra och lägger mer tanke bakom så man kan behålla de man byggt upp på försäsongen under hela säsongen och ha i slutet av säsongen något att bygga vidare. Man periodiserar efter spelschemat och ägnar sig åt grenspecifik träning som du har nytta av i bandyn.  Konditionen trappas upp mot issäsongen, förr sprang killarna miltals, Nu ligger fokus på rätt konditionsprofil för idrotten.


Peter Hallenborg i NIF har fått bra resultat av Arins träningsfilosofi

”Det är inte relevant i min värld att bara springa mil på mil i samma riktning då idrotten består av en massa sprinter och riktningsförändringar under 90 minuter. Så vi har stort fokus på riktningsförändringar och intervaller som ger en uthållig bandyspelare inte en uthållig 10000m löpare.” Har man gjort grunden rätt blir det också lättare att just formtoppa inför viktiga perioder och matcher men även att underhålla styrkan man byggt upp under försäsongen.


Oskar Henriksson, NIF jobbar på explosiviteten

Du bor i Göteborg, hur har du och ”Putte” kontakt och hur ser upplägget ut?
-Mycket telefon och mejl. ”Putte” får programdesignen och håller i träningen, sedan åker jag ner några gånger i månaden och har pass, samt utför tester på kondition, styrka och screening som kollar rörlighet och bålsäkring. Viktigt är också att vi inom laget har en dialog och inte en monolog från min sida, för utan spelarnas input kommer man inte långt.

Höjs kraven även på dig då det gick så bra förra året för NIF?
-Ja, utifrån iaf. Men från min sida så tror jag på den kunskapen jag har samlat på mig från vettiga kunskapskällor, duktiga vänner och mentorer, så för min del känner jag ingen press. Men vi ska skynda långsamt och och få in denna träning längre ner i leden i föreningen och förbereda grabbarna för A- laget på ett bättre sätt. 5-8 pass/ veckan ska A- laget genomföra. Vi lägger upp veckan så de ska passa för individen och dess livspussel och utbildar spelarna i hur man skall tänka för att få in tillräckligt med bra kvalitativ träning med rätt återhämtning och kost. Viktiga är inte mängden utan det viktiga är tanken bakom alla moment. Men jobbet måste göras, spelar ingen roll hur bra upplägget är om de inte följs.

Kan vi se ett mer vältränat NIF i år då?
-Vi har på tester visat en hel del framsteg och många lag tyckte förra året att det varit jobbigt och tufft att möta oss, förhoppningsvis kommer de få det ännu värre i vinter! Sedan krävs det som alltid att vi kommer ihop som ett lag och att ALLA gör jobbet om det ska fungera.

I en bransch som ständigt kommer med nya rön och gällande riktlinjer, hur håller du dig uppdaterad?
-Alla sätt egentligen. Jag har tur som har ett otroligt kompetent nätverk med olika tränare, utövare och mentorer att använda som bollplank, sedan håller jag mig uppdateras genom tidsskrifter och facklitteratur. Jag pendlar mycket och använder denna tid dagligen till att uppdatera mig. Målet är att alltid försöka va open-minded, va hungrig på information och ta hjälp av omgivningen och därigenom få till en bra mix av praktik och teori. Så att de jag lär ut visar på ett fungerande helhetstänk som funkar för adepten och inte lämnar något till slumpen.

 

Christoffer Myrsäterchristoffer.darell@outlook.com2014-09-17 15:51:50
Author

Fler artiklar om Nässjö

Tippning av bandyallsvenskan: Myran vs. Svampen-Robban
Spretiga blåa tankar i midsommartid