2017-12-26 13:15

Nässjö - Tranås BoIS

Inför NIF-BoIS: Äntligen dags för Smålands hetaste derby
Annandagen 2015. Foto:Angelica Öijerstedt.

Inför NIF-BoIS: Äntligen dags för Smålands hetaste derby

Det finns derbyn och så finns det derbyn, rivaliteten mellan klubbarna sträcker sig så långt bak som till 50- talet och den lär fortsätta bra länge till.

NIF-BoIS är något utöver det vanliga, mer känslor på isen, kokande läktare och ett allsvenskt möte som får mer utrymme i media än bara innehavet av attributet elitstatus (Hallpressen livsänder matchen). Igentligen spelar det ingen roll vilket lag som vinner, båda lagens supporters och spelare kommer hävda att de var bättre oavsett vad resultatet visar och bristen på ödmjukhet men överskottet av stolthet över sitt egna klubbemblem är charmigt som få ting.

Publikrekord?
1583 och 1837, det är publiksiffrorna på de två annandagsderbyna lagen imellan som hunnits med i Stinsen sedan arenan stod klar för en lång tjänst för Nässjö stads stolta bandylag. Kommer detta att slås nu 2017? Oklart men det spelar ingen roll, snacket inför derbyt har redan pågått i flera veckor och klart är i.a.f. att det är dukat för en riktig idrottsklassiker.

Formkurvorna
Förutom känslor i överflöd brukar dessa derbyna tas hem av det lag som vill och vågar mest, detta oavsett tabellläget men faktum är att NIF inte förlorat mot Tranås BoIS i tävlingssammanhang sedan annandagen 2014, alltså på 3 år och detta lär bortalaget som uppträder i vitt säkert vilja ändra på, dessutom har BoIS spelat bäst bandy på bortaplan.

NIF har å andra sidan tagit sig ur den formsvacka laget varit i och kommer från två raka segrar mot Boltic i snöstorm och senast en säker sådan mot Åby, båda borta och utematcher. Ett ökat självförtroende och ett NIF med stor bredd och många som kan avgöra täta matcher siktar så klart på att förlänga vinstsviten mot BoIS.

Förstärkning
Tranås BoIS som inför derbyt tillhör de nedre regionerna av tabellen har förstärkts av två spelare lagom till derbyt, Robin Östh är välkänd för många NIF:are men har hittills i år spelat mycket sparsamt. Då är det desto mer säkert att lagets andra och senaste tillskott kommer att spela desto mer på tisdag. Från Vetlanda BK hämtas Adam Rudell och denne måltjuv kommer att göra debut för sitt nya lag mot just Nässjö. Även om det skiljer hela 9 placeringar mellan lagen i tabellen har faktiskt Tranås ändå producerat fler mål än tabelltrean Nässjö. 

Bra start vs huvudet kallt
En bra start brukar man tala om i idrottssammanhang men faktum är att Tranås tagit ledningen i båda de senaste annandagsderbyna och ledde även med 2-4 efter en halvtimmes spel i returen i fjol. Liktväl avgick NIF med segern. Däremot i sådana här nerviga matcher kommer definitivt det straffa sig att dra på sig onödiga och för många utvisningsminuter. Båda lagen placerar sig högt upp i utvisningsligan och att hålla huvudet kallt kommer ihop med att som tidigare nämnt att våga mest bli avgörande.

Nässjö IF- Tranås BoIS 
Stinsen Arena 13:15

Christoffer Myrsäterchristoffer.darell@outlook.com2017-12-23 20:23:29
Author

Fler artiklar om Nässjö

Tippning av bandyallsvenskan: Myran vs. Svampen-Robban
Spretiga blåa tankar i midsommartid