Kan man låna spelare hur som helst?

Kan man låna spelare hur som helst?

ÖSK:aren Sebastian Brandt fixar en poäng till Vänersborg, efter att ha blivit utlånad dit. Som ÖSK:are blir man förbannad och det blir säkert VSK:are också. Kan man låna spelare hur som helst? Artikeln handlar också om hur gentlemannasporterna rugby, cricket och bandy har förvandlats till olika vulgär varianter av sporterna i USA.

Kan man låna spelare hur som helst?
Jag skriver en krönika trots att ÖSK inte har spelat någon match sedan den senaste. Orsaken är att jag tycker att det har hänt en hel del saker runt bandyn som bör kommenteras. I går lyckades bottenlaget i Elitserien Vänersborg ta en poäng av topplaget VSK. Det var väldigt sensationellt och ännu märkligare var det därför att IFK Vänersborg har en hel del skador. Men nu kommer det verkligt konstiga; Stor matchhjälte i Vänersborg var ÖSK:aren Sebastian Brandt! Vänersborg har lånat honom av ÖSK i två matcher. Hur är detta möjligt? Jag tycker att alla dessa låneavtal där tre spelare kan gå från en klubb till en annan på kort varsel och sedan tillbaka igen borde skrotas. Det är väl OK om man har ett B-lag i division 2 och plockar lite fram och tillbaka och det är väl OK om två lag har ett division 2-lag tillsammans och plockar lite fram och tillbaka, men att göra ett avtal mellan t.ex. en Elitserieklubb och en Allsvensk klubb det borde förbjudas. Har man kontrakt med en klubb så spelar man där, punkt. Nu finns dessa avtalsmöjligheter och vi tvingas att acceptera dem. Men! ÖSK har väl för fan inget avtal med Vänersborg! Hur är det möjligt att en av våra spelare som ska vila upp sig och rikta in sig på Stockholmsveckan nästa vecka kan dyka upp i IFK Vänersborgs laguppställning. Sebastian Brandt är en av våra bästa forwards och det är klart att han avgjorde matchen för IFK. Detta är skandal. De som håller på VSK måste vara lika förbannade som vi ÖSK:are är.

Jag antar att Sebastian Brandt fick en rejäl sedelbunt för sitt inhopp och jag hoppas verkligen att ÖSK fick ordentligt betalt. Jag är däremot mycket tveksam att det blev några pengar till ÖSK, IFK Vänersborg har väl som vanligt inga pengar att betala med. Nej OK, då kan man ju lösa det hela med att Adam Hero Löf och Kalle Lampinen hänger med oss upp till Ljusdal när vi ska spela där, då är det ju kvitt och betalt om man säger så.

Varje tisdag ser jag en Elitseriematch på TV. Jag väljer ut en match som jag tycker verkar var spännande, kanske inte alltid en toppmatch. Jag har sett IFK Rättvik vid ett flertal tillfällen och jag slås ju, kanske precis som många andra av att laget som var så utdömt innan serien startade, faktiskt är med i nästan varje match. Man har dock oftast marginalerna mot sig och i detta läge, så är det en skarpskytt som Christian Michelsson som behövs, en kille som vet var målet står och som kanske inte skjuter i ribban eller stolpen utan lägger in bollen just en centimeter längre ner eller in. Denna spelare har man fått in nu och Rättvik kommer att börja ta poäng snart, det är jag helt övertygad om, men, det är nog redan förs sent. Det finns några lag på nedre halvan som Rättvik har chans mot, mot topplagen är man chanslösa, i alla fall så här långt in i serien. Då kommer frågan, varför ansluter Christian Michelsson så här sent, igen! Han hade behövts från början, från försäsongen redan, men åtminstone från seriestart. I Rättviks hemmapremiär mot Sandviken kunde Rättvik ha gått till halvlek med en 5-1 ledning om man haft en killer som Michelsson i laget, i stället stod det bara 2-1, ett resultat som SAIK naturligtvis vände ganska snabbt i andra halvlek. 5-1 hade de aldrig vänt och vi hade då förmodligen haft ett ganska skakigt SAIK i fortsättningen och ett Rättvik fyllt av självförtroende. Det hade ändrat förutsättningarna i hela serien. Varför händer det igen? Förra gången skulle Michelsson bygga något hus i Jämtland, men vad fan skulle han bygge nu? En bro i Medelpad eller kanske en kyrka? Vad vet jag. Om jag vore Rättvik supporter så skulle jag faktiskt vara förbannad på denne Michelsson, han hade behövts tidigare. Nu ramlar förmodligen Rättvik ur tyvärr.
En sak till om Rättvik. Kanske borde trumspelaren i Flocken gå en tredagars kurs i hur man spelar trumma. Han spelar inte, han bara dunkar. Jag är glad att vi i Svampen har en som kan spela trumma som sköter den uppgiften. Tyvärr har han flyttat från Örebro och bor numera i Nynäshamn och är bara med sporadiskt. Men när han är med, då trummas det i många olika takter, beroende på vilket sång vi kör.

Det har för bara ett par veckor sedan avslutats två stora VM. Det har nog gått de flesta svenskar förbi, men denna höst har VM i Rugby spelats i Frankrike med Sydafrika som vinnare och i Indien gick VM i cricket med Australien som vinnare. Orsaken att jag känner till det är att vi i Svampen har en supporter som gillar Rugby och att jag har en gammal stamrestaurang, en indisk på Änggatan, som när jag varit där hela tiden visat från cricket matcherna. De som slog mig då är att publiken i dessa båda sporter verkar påminna väldigt mycket om bandypubliken. Ingen huliganism, man dricker gärna en pilsner ihop med motståndarsupportrarna, både innan, efter och vad jag såg på bilderna under matcherna. Trevligt, gemyt och god kamratskap, man älskar sitt lag men framför allt sin sport. Det är motton som verkar förena bandy, rugby och cricket.

Då slog det mig att alla dessa sporter har skapats i England och där har denna gentlemannamässiga inställning gällt runt sporterna hela tiden. Men sedan har dessa sporter förts över till USA och där har man omformat dem och gjort en vulgärform av dem. I USA har rugby blivit amerikansk fotboll, där har cricket blivit baseboll och där har bandy blivit ishockey. Sedan har vulgärformen av sporterna sköljt över världen och nästan blivit större än ursprungsformen. Mycket märkligt och mycket tråkigt. Dock vi som håller på de ursprungliga sporterna och de ursprungliga gentlemannaidealen, vi är också väldigt många och vi står fortfarande starka.

 

Robert Erickson2023-11-30 17:21:00
Author

Fler artiklar om Örebro