Kungälv - Broberg 2-5

Hubrisen efter Västeråsmatchen fick vara i tre dagar. Broberg var idag bättre än Kungälv på det mesta i Ale Arena och fick inkassera en säker seger med siffrorna 2-5 till sist.

Första halvleken
Det började rätt så jämnt och vi fick se en rätt så bra bandymatch under första halvleken. Båda lagen ville framåt och det skapades en hel del. Kungälv hade en boll i stolpen efter ungefär fem minuter efter att ett inlägg nådde fram till en friställd Ted Skoglund (tror jag) i straffområdet. Men det var gästerna som tog ledningen från matchens första hörna, efter att Kimmo Kyllönen i Kungälvmålet gjort en snabb reflexräddning med skridskon i farligt läge i situationen innan.

Två minuter efteråt var det kvitterat. En Brobergsförsvarare försökte undvika att bollen gick till hörna, fick total felträff och serverade istället Robin Olsson som tackade och tog emot.

Broberg var väldigt välorganiserade i försvaret, stängde ner ytorna oerhört fort när IFK fick bollen och det var imponerande att se hela laget röra sig som en man ibland. IFK hade en del boll, en hel del lägen med bra passningssekvenser och soloåkningar där det kändes farligt, men sista passningen blev oftast fel. Anfallsmässigt spelade Broberg med mycket flip, höga bollar, långa bollar som Kungälvsförsvaret hade betydligt svårare att hantera än när de försökte åka igenom. På just en sådan fick Broberg friläge (möjligen misstänkt offside, hade ingen bra vinkel dock) och Martin Söderberg kunde rulla in bollen retfullt löst mellan benen på Kyllönen för att återställa Brobergs ledning.

Värre skulle det bli. Med fem minuter kvar till paus blev det även 1-3 efter en något tilltrasslad situation framför IFKs mål. Jag såg i ärlighetens namn inte riktigt vad som hände, men Vadim Arhipkin fick i alla fall målet.

Andra halvleken
Kungälv var aldrig riktigt nära att ta sig in i matchen igen och det kändes som om gästerna hade full kontroll för det mesta. 1-4 var matchens bästa mål efter en snabb kontring, en soloräd på vänstersidan och avslut av Engström framför mål. Broberg fick även en straff efter en feltajmad brytning av Mathias Johansson, inte mycket att snacka om. Den slogs dock utanför.

Med några minuter kvar tändes en liten gnista hopp hos Kungälv när Mikael Lindberg revs ner i straffområdet efter en fin soloprestation. Han tog hand om straffen själv och satte 2-4. Men nästan direkt efteråt fick Broberg ännu ett friläge efter en snabb kontring och Söderberg kunde runda Kyllönen och göra sitt tredje mål för kvällen.

Sammanfattning
Man börjar förstå hur Broberg lyckas år efter år med att tappa tongivande spelare, aldrig värva någon man hört talas om, och ändå gå till slutspel (och slå Kungälv borta). En stomme av spelare är alltid kvar och laget uppträder mycket effektivt som lag. Det var svårt att peka ut matchens lirare hos gästerna eftersom det kändes som varje spelare gjorde sitt utan att stå ut så mycket själv.

För IFK blev det en snabb påminnelse om att det finns en del kvar att jobba på. Nu väntar några svåra matcher mot topptippade lag (Bollnäs borta på fredag, Vänersborg hemma onsdagen därpå). Vi får verkligen hoppas att vädret blir kallare här på västkusten så det går att spola is på Skarpe Nord i tid för Vänersborgsmatchen. Ynka 440 personer i Ale Arena ikväll, inte godkänd med tanke på lagets säsonginledning innan idag.