Lever DU i harmoni gör Du bra resultat
Har du kontroll över dina tankar och känslor lever du i harmoni. Då kan du prestera på topp oavsett om du är VD, bandyspelare eller förälder. – Det gäller alla alltid säger Marko Ruuskanan. Marko är mental coach i SAIK och han har delat med sig en del av sina tankar.
Flera av spelarna jag pratat med hyllar SAIK för att de tagit in en mental coach bland ledarna för A-laget. Jag som känner Marko sedan kanske 15 år tillbaka blev såklart nyfiken. Jag spelade fotboll med Marko, som ung var han en fotbollspelare som var missnöjd även om vi vann om han inte gjort mål, helst det avgörande målet och allra helst flera stycken. Vad har hänt med en kille som varit en egoistisk målgörare i gärdsgårdserierna och nu blivit mental coach inom elitidrotten? Det blev ett samtal över en latte.
Vad har fått dig att börja jobba som mental coach?
Det här är min tanke, det finns nog ingen undersökning på det, men jag har fått för mig att många som jobbar som mentala coacher inom idrotten har en liknande bakgrund inom idrotten som jag har. Man ville mer med sin egen karriär och så börjar man inressera sig för vad som fattades och jag insåg att det mentala var en sån sak för mig. Jag blev nyfiken och läste mer och mer och har insett att jag var inte i full harmoni mellan fysik och mentalitet. Jag älskade matcher, älskar fortfarande matcher men jag var inte beredd att göra jobbet. Jag kunde inte skapa en förståelse för träning och en glädje med träning. Sen kanske det inte räcker i alla fall haha, men man ger det chansen.
Du har coachning som yrke nu?
Jag jobbar med coachning för alla som efterfrågar det. Jag kallar det mental coachning inom idrotten och bara coachning annars. Men det gäller generellt att det mentala måste vara med om du ska prestera, oavsett om du är företagsledare eller vad det är så måste du ha harmoni. Det får du genom att ta kontroll över dina tankar och känslor.
Om vi fokuserar på SAIK, jobbar du med gruppen eller med individerna?
Det är nästan bara med individen. Jag är med på samlingar och lyssnar och om det verkligen är något jag känner att jag kan tillföra så säger jag det.
Hur kan de se ut när du jobbar med hela gruppen?
Under försäsongen så var det vissa delar när vi hade teambuilding som jag ansvarade för. Bitar som handlar om målsättningar och energi. Vi pratar mycket om att behålla energi, glädje och harmoni under hela säsongen, hur ska vi göra det och hur kan var och en bidra till det.
Och med enskilda spelare?
Jag träffar alla spelare och ledare regelbundet, ungefär var tredje vecka. Vill någon träffa mig mellan gångerna så får de kontakta mig så löser vi det. Vi träffas ungefär en timme, över lunch eller fika eller om de vill komma till mig på firman, det beror på vad de vill. Vi pratar om allt möjligt. Det ska utmynna i att de ska bli bättre bandyspelare men det är fokus på individens mående. Mår du inte bra presterar du inte bra. Det kan finnas något som stör och vi pratar om att hitta balans i livet. En viktig fråga för mig med alla människor är att de ska fundera på hur ska jag växa som människa.
Vad tror du är det viktigaste du kan bidra med?
Jag är bra på att hitta något hos varje person som gör dem speciella, något som bara den personen kan bidra med i gruppen och på plan. Det är extra viktigt för några spelare som inte så ofta får medias fokus. Där hamnar ofta de offensiva spelarna, de som sticker ut och avgör matcher.
Det är jätteviktigt att alla känner sig delaktiga och bidrar.
Måste allt alltid vara positivt?
Det är en myt vill jag mena. Om något är skit så låt det vara det i en dag eller så. Det viktiga blir att man inte fastnar där, man måste lägga saker bakom sig och fokusera framåt. Har det varit riktigt dåligt så är det inte trovärdigt om jag går in och letar efter något positivt. Det gäller att lyfta igen och lära av det som varit dåligt. Då kan det stärka laget och individen, att man ser att det där var dåligt men vi gick vidare.
Jag har en känsla av att individuella idrotter ligger före lagidrotter inom mental coachning, vad tror du?
Jag tror att man började fundera kring det samtidigt men det ger snabbare resultat i individuell idrott. I ett lag kan du gömma dig i mängden när det drar ihop sig till viktiga matcher, spelar du tennis och alltid gör dubbelfel i viktiga lägen så syns det. På så sätt har mental träning en större effekt på en individuell idrottare, du märker resultat. En lagspelare kan vara bäst i världen men är ändå beroende av omgivningen.
Det finns ju exemplet fotbollsspelaren Torbjörn Nilsson som redan på 80-talet berättade hur han blivit en bättre spelare efter att ha samarbetat med en idrottspsykolog, att inte lagidrotterna hakade på då?
Lagsporterna har satsat på att utveckla allt annat med fysiologi, kost mm. Där har man plockat in externa experter och nu tror och hoppas jag att det kommer mer och mer inom lagidrotterna. Det mentala är en viktig del av helheten och det tror jag många börjar inse nu.
Resten av SAIK, damlaget och U-lagen, jobbar du med dem också?
Jag har träffar med damlaget men det är en fråga om tid. Mitt engagemang i SAIK är ideellt, jag ser det som en chans för mig att utvecklas som coach. Finns bara tiden så ställer jag upp och jag skulle gärna jobba med ungdomarna, det är jättespännande med alla unga spelare som om några år kan vara stommen i SAIK.
För en ung idrottare, vilket är det viktigaste rådet du kan ge om de vill nå eliten inom sin sport?
Skapa förutsättningar för att ha roligt med din idrott. Det gäller både individuellt och i lag och grupper. Du måste ha roligt för att lyckas. Och när du hittar rätt så satsa järnet. Ha höga mål, jag vill bli bäst.
Finns det inte en risk med för höga mål, ska jag visa att jag är bäst så tar jag kanske på mig för mycket ansvar?
Men det gäller att ha rätt uppbackning så man inte lägger ett ok på sig själv. Inte jag måste utan jag vill. Och inte för att dina föräldrar vill. Jag gör det här för att jag vill bli bäst, det är en bra inställning inom idrotten men även utanför.
Marko for iväg på ett möte med sonens innebandy och jag for hem och funderade över min harmoni. Har jag kontroll på mina tankar och känslor och lever jag i harmoni?
Är det snö ute i morgon när jag vaknar så måste jag skotta, men det behöver jag inte vara förbannad på idag. Det tar jag då. Tack Marko, jag tog kontroll över mina känslor.