Lite trögt mot Åby

En kortare matchanalys från matchen ÖSK-Åby/Tjureda och en förklaring varför ÖSK spelar i sina vackra gula tröjor

Lite trögt mot Åby
ÖSK:s andra hemmamatch gick mot Åby/Tjureda, laget som var så nära att knipa en Elitserieplats ifjol. Man tog tre poäng av värsta konkurrenten Bollnäs, men det räckte inte när Bollnäs tog poäng av kvalvinnaren Frillesås. Nu har Åby tappat flera av sina drivande spelare och ersatt dem med ett koppel av unga hungriga Vetlanda spelare. Ett ÖSK fullt av rutinerad kraft och en forward i Nico Nevalainen som är så kvick och framåt och väldigt bra på att ta rätt på de chanser han får, borde kunna vinna över detta orutinerade lag tycker man, men ÖSK har inte riktigt fått igång spelet ännu i år. I en mycket välspelad första halvlek var det Åby som låg i förarsätet hela tiden. Så fort ÖSK kom i kapp och man började hoppas på en vändning så kom Åby tillbaka. I andra halvlek lyckades till slut ÖSK att vända på steken men när man stod och hoppades på ytterligare ett ÖSK mål och lite andhämtning, så vände Åby tillbaka. ÖSK:s smala lycka var att man fick en helt rättmätig straff på övertid och den klippte matchens lirare Nico Nevalainen in. Jublet fastnade lite i halsen när det bara gällde kvittering och vi fick nöja oss med en poäng. Oavgjort får väl också anses som rättvist. Matchens lirare var ÖSK:s yrväder Nico Nevalainen medan vår annars så suveräna målvakt Kimmen inte hade en av sina bättre dagar.

Jag läste på ÖSK:s hemsida att skribenten där tyckte att Åby hade ett vackert bortaställ. Döm om min förvåning när de kom ut i sina vanliga helsvarta tröjor och byxor. Att ha samma färg på tröjor och byxor är generellt inget vidare. Ta t.ex. Vetlandas citrongula helställ. Men när man kör i helsvart så är det extra fult tycker jag. Det påminner om begravningståg. Jag mins att ÖSK körde i helsvart under några år i mitten på 80-talet. Jäklar vad jag blev glad när de bytte bort dem. Ofta lägger inte lagen så stor vikt vid sina bortaställ utan man kör just helfärgat, ofta då samma färg som byxorna för att slippa byta dem. ÖSK handboll spelar tyvärr i helsvart, undra varför, det ser väldigt trist ut i alla fall. Kanske läge att byta färg på tröjorna nu när det börjar bli lite fart runt handbollen igen.
Många undrar varför inte ÖSK bandy har vita tröjor, precis som fotbollslaget. Jo, detta beror på att vita tröjor var förbjudet att ha i bandy i början av 1900-talet. Det fanns ingen belysning på arenorna, solen kunde blända domaren och vita tröjor ansågs för lika färgen på isen. ÖSK fick då hitta på ett alternativ och man försökte först med mossgrönt ett par år, men föll sedan för den gula färgen. Under hela storhetsperioden under 50-70-talen spelade ÖSK i gula tröjor. Som jag tidigare nämnde så hade man en kortare period med svarta och sedan en säsong med vita, men lagom till säsongen 1990 bytte man tillbaka till de klassiska gula tröjorna. I dessa vackra gula tröjor hoppas jag att man alltid kommer att spela sina hemmamatcher. Jag har hört att det kanske blir vita tröjor på bortamatcherna i år. Jag hoppas att det stämmer så vi slipper begravningssviden i så hög utsträckning som möjligt.

Bortsett från ÖSK:s tappade hemmapoäng så var väl kanske Kalix ganska klara seger på bortaplan mot Ljusdal omgångens överraskning. Eller inte, som jag skrev i mitt förhandstips i augusti, Kalix dom klipper till när man minst av allt anar, hemmaplan eller bortaplan det spelar inte så stor roll. En förlust mot Västanfors, dagen efter hade nästan varit typiskt Kalix. Nu vann man den matchen och man har nu ”bränt” fyra borta matcher och har alla hemmamatcher kvar… Men som sagt hemma eller borta för Kalix…
 

Robert Erickson2022-11-07 14:45:00
Author

Fler artiklar om Örebro