Lite World Cup historia
Göransson Arena är skådeplatsen för World Cup 2010. Det hela börjar på torsdag och avslutas på söndag. 35 matcher ska spelas under dessa dagar. Bandyfest med andra ord.

Lite World Cup historia

World Cup har spelats sedan 1974. Den har alltid lockat massor av folk och tillsammans med SM-finalen, så är World Cup det största som händer under en bandysäsong. Den här artiklen försöker beskriva lite av vad World Cup handlar om.

I slutet av oktober 1974 spelades den första cupen, DAF-CUPEN. Upphovsmannen var Björn Swartswe, dåvarande tränare för Ljusdals BK. Swartswe hörde ett av Sven "Plex" Petterssons referat från Tiomila i orientering och tyckte att något liknande, det vill säga en stor tävling som inleder säsongen, borde bandyn också ha. Volvohandlaren Göran Sundell hjälpte Björn med kontakterna in på Volvo som nappade på iden och sponsrade cupen med DAF-bilar de första fem åren. (Dessa rader har jag kopierat rätt av från Internet…) Men resten har jag skrivit!
 
DAF-cupen. Dex Cupen. SJ World Cup. Polar Bandy World Cup. ExTe World Cup. Kärt barn har många namn. Det är dags igen för bandyns största internationella cup för klubblag, World Cup i Sandviken.

Det är andra året nu som SAIK arrangerar cupen. Ljusdal som fram till förra året hade haft cupen i alla år, tvingades att tillfälligt släppa denna fest ifrån sig. Anledningen stavas klimatförändring. Det gick helt enkelt inte att garantera bra is på Ljusdals IP i oktober månad.
Men tanken är ändå att cupen ska tillbaka till Ljusdal. När det finns en bandyhall på orten. Hur det går med den saken, vet jag inte faktiskt. Men jag vet att det jobbas på det och man har förhoppningar om att ”ta hem” turneringen igen.
 
Jag har själv många minnen från den här cupen. Bodde under ett par år i Ljusdal då jag gick i skola där och när den här festen kom till byn, ja då var det verkligen en FEST. Det var full fart från torsdag till söndag och bygden levde upp.

Ett av det starkaste minnet jag har från cupen är 1995. Då min far och jag åkte upp till Ljusdal med husvagn och bodde en bit utanför själva centrum. Vi levde campingliv i oktober månad. Åt pulvermos med korv i fyra dagar och var på bandy från morgon till kväll. Vi såg 31 av 32 matcher. Finalen orkade vi inte med men Boltic vann mot VSK efter förlängning. SAIK gick fruktansvärt dåligt och blev utslagna redan på fredagskvällen då man förlorade mot Bollnäs med 3-1.
Men vi hade roligt ändå och det är väl det som är tjusningen med World Cup. Även om ens lag går dåligt, så har man trevligt tillsammans med andra bandyintresserade.
 
När cupen då flyttades till Sandviken förra året höjdes det röster om att den här cupen var slut. Det kommer aldrig att bli som det har varit. Cupen ska spelas i Ljusdal, så är det bara. Så lät det hos många och jag kan förstå att folk tycker och tänker så. Det är omöjligt att återskapa den atomsfär som rådde på Ljusdals IP alla dessa år. Men det är ju av förklarliga skäl också. Cupen spelas ju inomhus nu och det bidrar ju till att området runt bandyplan blir lite annorlunda. Och när något är annorlunda inom bandy, ja då blir det genast ramaskri.
För tänk när väl Ljusdal får tillbaka cupen, då kommer den också att avgöras inomhus och den där atmosfären med tivoli och glöggdoftande läktare kommer inte att finnas då heller.
 
Om inte beslutet hade tagits att flytta cupen inomhus. Vad hade då hänt? Ja, förmodligen så hade vi inte haft någon bandyfest i oktober. Det går helt enkelt inte att lura moder natur. Det är tyvärr så att vi måste följa väderleken och lagen som spelar ville inte heller spela utomhus mer. Jag är den förste att erkänna att det är trist att det har blivit så och jag hade mer än väl kunna tänkt mig att fortsätta åka till Ljusdal. Men nu är vi där vi är, 2010 och växthuseffekten drabbar alla, även bandyn.
Så låt oss nu göra det bästa av situationen och medverka till att World Cup i Sandviken också blir en trevlig bandyfest, där man har roligt och framförallt får titta på det allra bästa bandylagen göra upp på en perfekt isyta.
 
På torsdag den 14 oktober brakar det loss i Göransson Arena. 06.55 skrinnar Dynamo Moskva ut för att möta Ljusdal i den första matchen av 35 matcher. Ljusdal som för övrigt hoppade av förra årets cup, då man inte tyckte att man hade bra lag nog för att mäta sig med de andra. Årets upplaga känns dock lite bättre och förutom första matchen mot Moskva, så kan nog Ljusdal vara med och ge de andra lagen en rejäl match.
 
Alla ni som läser mina artiklar här på Svenska Fans vet ju att det här med siffror är något jag gillar. Man kan ju nästan fundera om inte jag har valt fel karriär. SIFO skulle väl kanske vara ett lämpligt ställe.. Men jag tycker det kan vara lite intressant med statistik och här kommer lite av den varan.
 
Årets World Cup blir den 37:e upplagan och vinnarlagen har varit många olika. Cupen har vunnits av svenska lag flest gånger. Hela 28 gånger har det stått ett svenskt lag som vinnare. Flest titlar har Boltic med 6 st. Västerås skuggar på 5. Ryska lag har vunnit sju gånger och då är det Dynamo Moskva, Vodnik och Jenisej som är bäst på två titlar. Den sjunde togs av Zorkij 1990. Ett lag som för övrigt är med även i år och kan då på 20-årsdagen vinna sin andra titel. Något som inte skulle vara helt omöjligt då man tidigare i höst slog Dynamo Moskva i Champions Cup finalen.
 
Ett lag utanför dessa två länder har också vunnit. 1976 vann OLS Uleåborg hela cupen då man slog VSK med 3-2 i finalen.
 
Det svenska lag som når finalen brukar även kunna vara med i SM-finalen samma säsong.  I inte mindre än 22 tillfällen har det skett att ett och samma lag spelat World Cup final och SM-final samma säsong. Men att vinna båda titlarna är desto svårare. Det har hänt 8 gånger och Västerås är bäst på tre stycken. Hammarby gjorde det senast då man vann förra årets World Cup mot Zorkij och sedan även den klassiska snöfinalen på Studenternas mot Bollnäs.
 
Finaler var det ja. Det brukar kunna bli rätt så jämna finalmatcher, precis som man vill ha det. I fem av de 36 finaler som spelats har matcherna gått till sudden death och i cupens allra första final mellan SAIK och Broberg, krävdes straffar innan SAIK stod som vinnare.
Men det finns finaler som inte varit speciellt jämna också. Den största segermarginalen är 7 mål. Det har hänt två gånger. 1992 vann Sirius över SAIK med 7-0 och samma siffror blev det när Hammarby slog Ljusdal 1999.
 
Den målrikaste finalen hittar vi 2004 då Vodnik slog SAIK med 8-5. Samma antal mål gjordes förvisso 2006 när den helryska finalen mellan Dynamo Moskva och Zorkij, slutade 7-6. Men den matchen stod 6-6 i full tid.
 
Vilka har då spelat flest finaler genom åren? Jo, det har SAIK gjort med 10 stycken. Av ryska lag så är det Jenisej som är bäst på 5. Hammarby är det lag som har bästa vinstprocenten. Man har spelat tre finaler och vunnit samtliga, 100 procent med andra ord.
 
Här kommer en sammanställning av alla lag som gått till final i World Cup.
Sandvikens AIK 10 finaler
Boltic 7
Västerås 7
Broberg 6
Edsbyn 6
Jenisej 5
Ljusdal 5
Vetlanda 5
Dynamo Moskva 3
Hammarby 3
Vodnik 3
Zorkij 3
Bollnäs 2
Falun 2
Sirius 2
OLS Uleåborg 1
Selånger 1
Örebro 1
 
Just det. Jag höll ju nästan på att glömma bort att nämna en av det viktigaste ingredienserna i World Cup. Nattmatchen. Den är något alldeles speciellt när det gäller World Cup. Den brukar spelas natten mot lördagen och när cupen spelades i Ljusdal, var det oftast hemmalaget som spelade. Kommer ihåg en match speciellt. Det var 1997 och SAIK hade spelat sent på kvällen. Vi (farsan och jag) stannade kvar för att invänta den så speciella matchen.
Jag minns att ju närmare matchen man kom,  så började det fyllas på med folk och till slut fick vi tränga  upp oss mot väggen på huvudläktaren och när Ljusdal och Bollnäs gjorde entré, var det i det närmaste knökfullt på IP. Det var bara att ställa sig i ett läge, armarna efter sidan och stoppa in den svartvita halsduken innanför jackan.
 
Man ville gärna inte ta några risker klockan 02.00 en fredagskväll när man stod omringad av Ljusdalsfans, med tanke på hur dom såg på SAIK under den här tiden. Det var ju under dom här åren som Zeke gjorde sig ganska så impopulär i Ljusdal (också).
Nä, nu var det gröngult och orange färg som gällde på läktaren. Det var ett sanslöst tryck kommer jag ihåg och Bollnäs vann med 3-0. Men trots det så var det glada miner på läktaren.
 
Årets nattmatch blir att stå mellan SAIK och Bollnäs. Med matchstart 01.00. Tittade tillbaka lite grann i historiken, gillar ju sånt, som bekant… En intressant iakttagelse är att dom lag som spelat nattmatchen har haft svårt att nå hela vägen till final. Sedan 1994 har det bara hänt tre gånger. Och bara en gång, i fjol gick ett ”nattmatch-lag” och vann hela cupen, nämligen Hammarby. De andra gångerna 1999 och 2008 var det Ljusdal och Bollnäs som klarade hela resan fram till final men väl där föll man. Så att spela nattmatchen är inte alltid så bra, sportsligt sett.
 
Det här var lite av vad som har hänt i World Cups långa historia. Det finns så mycket mer att plocka fram men jag tror att det räcker här för en stund. Nu hoppas jag att det kommer massvis med folk till Sandviken och Göransson Arena och gör årets cup till en festlig och trevlig sådan. Väl mött på läktaren!
 
Spelprogrammet ser ut som följande.
Torsdag 14/10
06.55 Dynamo Moskva-Ljusdal
08.30 Zorkij-Baikal Energy
10.05 SAIK-Jenisej
11.40 Broberg-Västerås
13.15 Sirius-Stabaek
14.50 Bollnäs-Helsingfors
16.25 Edsbyn-Villa Lidköping
20.10 Hammarby-Dynamo Kazan
21.45 Ljusdal-Kuzbass
23.20 Jenisej-Bollnäs
 
Fredag 15/10
06.55 Västerås-Kuzbass
08.30 Ljusdal-Broberg
10.05 Zorkij-Edsbyn
11.40 Villa Lidköping-Baikal Energy
13.15 SAIK-Helsingfors
14.50 Dynamo Moskva -Kuzbass
17.00 Dynamo Kazan- Stabaek
18.35 Västerås-Ljusdal
20.10 Villa Lidköping-Zorkij
21.45 Sirius-Hammarby
23.20 Broberg-Dynamo Moskva
01.00 Bollnäs-SAIK
Lördag 16/10
08.30 Dynamo Kazan-Sirius
10.05 Stabaek-Hammarby
11.40 Edsbyn-Baikal Energy
13.15 Jenisej-Helsingfors
14.50 Kuzbass-Broberg
16.25 Dynamo Moskva-Västerås
 
Kvartsfinaler
18.45 A1-B2
20.20 B1-A2
22.00 D1-C2
23.35 C1-D2
 
Söndag 17/10
Semifinaler
09.00 A1/B2-D1/C2
10.40 B1/A2-C1/D2
 
FINAL
15.15
 
  

Thomas Forsberg2010-10-11 08:49:00
Author

Fler artiklar om Sandviken