Målsnålt SAIK vann mot Vetlanda

Vi bjöds på en tillställning i lågt tempo i Göransson ikväll. Gästerna var måna om att hålla hela laget på rätt sida, hemmalaget var måna om att hålla bollen i laget. Det var målfattigt fram tills 76:e då SAIK lyckades rycka ifrån till en 5-2 seger.

SAIK tog emot Vetlanda i Elitseriens 21:a omgång på måndag kväll. SAIK kom stärkta från en mycket viktig vändning mot Villa på bortaplan, men det betydde inte att man på förhand kunde inkassera en säker hemmaseger mot niondeplacerade Vetlanda. Vetlanda körde nämligen över Bollnäs i förra matchen och hade inför kvällens matcher fått upp vittringen på Villa i kampen om de åtråvärda slutspelsplatserna.

I SAIK-lägret så var läget nästintill oförändrat. Ingen Micke Nilsson, men tillbaka i laget var Olle Berglund som spelade med U20 när resten av laget spelade i Lidköping. Den förändringen som gjorde att man lyfte lite på ögonbrynen var att Joel Engström klev in i laget, och inte ersatte någon egentligen utan bara tog den tomma platsen i truppen.

I Vetlanda återfanns tidigare SAIK-bekantingarna Johan Löfstedt och Jesper Hvornum. Mest anmärkningsvärt i Vetlanda är att tränaren Tommy Östberg sagt upp sig nyligen, men det verkar inte ha berört laget nämnvärt då man alltså tog en mycket imponerande skalp mot Bollnäs för några dagar sedan.

Vetlanda inledde bra defensivt och när de tog över bollen så var de ganska farliga. Men framförallt så var det SAIK som hade boll och Vetlanda som kröp ihop och försvarade kompakt. När Vetlanda väl anföll så hade SAIK problem med att freda sig och det behövdes några räddningar från Abbe Bodin för att nollan skulle bestå.

Det var istället SAIK som gjorde 1-0 då Rasse Forslund bröt på mittplan och drev bollen framåt. När det sedan började lukta målchans släppte Rasse bollen till Patrik Nilsson som satte 1-0 ur högervinkel. Det var i den 10:e minuten, och drygt två minuter senare kunde Patrik ha utökat ledningen. Jonas Persson klarade det friläget, och någon minut senare klarade han också en stenhård knack från Patrik.

SAIK hade, som ni kanske förstår, tagit över initiativet och hittade vägar genom bortaförsvaret även om de var få. Erik Pettersson fick ett drömläge i den 18:e minuten när han kom in i straffområdet från vänster, men han klackade skottet och den gick en bra bit utanför. Både SAIK och Vetlanda hade en farlig hörna strax efter att vi hade passerat 20 minuter. Vetlandas var ett hårt skott som fastnade i muren, SAIK:s en fösning ur dålig vinkel från Linus Forslund som träffade ribban.

I den 27:e minuten var Vetlanda på vippen att skaka fram något ur en tilltrasslad situation i SAIK:s straffområde, men SAIK fick undan bollen och kontrade. I kontringen spelade Daniel Mossberg och Patrik Nilsson ryssbandy med hög fart och sidledspassningar fram och tillbaka innan Patrik sköt strax över. Annars var det en ganska långtråkig match som spelades i ett lågt tempo. Christian Mickelsson har inte nämnts, men han var framme ett par gånger och skapade oro i SAIK-försvaret utan att han fick visa upp sin skottkraft till fullo.

I den 38:e minuten gjorde Erik Säfström matchens andra mål när han kom runt till vänster och sköt hårt ur snäv vinkel, tillräckligt välplacerat för att bollen skulle hitta in. Det såg ut som att vi skulle gå till halvtid med 2-0, men i den 45:e minuten fick Vetlanda en högerhörna. Jesper Hvornum klev fram och tryckte in reduceringen till 2-1. Det blev istället halvtidsresultatet, även om Linus Forslund var nära att utöka ledningen på tilläggstid.

Det var som sagt ingen sprudlande tillställning, inte heller blev det särskilt målrikt. Den första halvleken var ganska intetsägande, trots att SAIK ledde med 2-1. Abbe Bodin gjorde en bra insats måste jag säga, han var stabil och höll det mesta som kom emot honom. Men några superräddningar har han inte gjort, även om det sett stabilt ut. I övrigt så finns det inte så mycket att vara imponerad av.

Den andra halvleken skiljde sig inte särskilt mycket från den första. SAIK hade mycket boll och Vetlanda spelade ett lågt och väldigt tätt försvarsspel. Det skapades någon halvchans lite här och där, men de riktigt stora chanserna var det oceaner av tid emellan. Tiden bara tickade på och underhållningen bestod av… ingenting egentligen. SAIK hade någon hörna men det blev inte farligare än så.

När timman var spelad skapades det äntligen lite målchanser. Daniel Mossberg åkte rakt igenom Vetlandaförsvaret men stoppades av Jonas Persson, Daniel Bäck sköt i ribban, Vetlanda hade ett mycket bra frislagsläge som man inte lyckades få förbi SAIK-muren och Johan Löfstedt sköt ett bra skott där bollen fastnade och försvann i Abbe Bodins benskydd. Efter lite letande hittade man bollen och spelet fortsatte.

Johan Löfstedt hade ett bra läge för Vetlanda och Erik Säfström hade ett för SAIK, men målvakterna var fast beslutna att inte släppa in några mål i andra halvlek. SAIK tog time-out efter 72 minuter, och man kan säga att det blev utdelning direkt. Dennis Henriksen drev ut bollen till höger drog till från distans, och 3-1 satt klockrent i bortre krysset. Ett mycket vackert mål av Dennis som normalt sett inte är känd som någon skarpskytt.

SAIK ökade tempot i takt med att Vetlanda blev tvungna att kliva framåt. På en högerhörna i den 79:e minuten drog Patrik Nilsson till med en riktig kanon som gick över spelarna i Vetlandamuren och in i nättaket. 4-1 var ett faktum, och gästerna tog time-out. Matchbilden förändrades inte särskilt men Vetlanda kunde reducera i den 85:e minuten efter att Rasse Forslund tappade bollen till Filip Bringe som hittade Andreas Lysell som gjorde 4-2 via en SAIK-försvarare.

Det tog dock inte lång tid innan SAIK utökade ledningen igen, Erik Pettersson hittade Linus Forslund i en mycket misstänkt offsideposition. Linus fick dock fortsätta och fick straff sedan Tommi Hauska slagit på klubban. Patrik Nilsson satte straffen, efter att gästerna fått säga vad de tyckte om offsidesituationen till domaren, och det var 5-2 till SAIK. Matchen var avgjord och vi inväntade bara Keijo Hyvärinens slutsignal, som inte dröjde alltför länge. Det slutade 5-2.

Det var ingen bra andra halvlek heller, men det blev två poäng tillslut ändå. I slutänden är det ju poängen som räknas, och det blev maximal utdelning idag. Men det var inte alls särskilt imponerande, och man har en del att jobba på om det ska bli serieseger i år.

Bäst i SAIK var Abbe Bodin, Patrik Nilsson och matchsponsorn utsåg Jocke Bergman till matchens stålman.
Vetlanda gjorde en match där taktiken var defensivt inriktad, trots det krävdes  mängder av räddningar av Jonas Persson i bortaburen och Skorven utses till matchens smålänning.