NIF fortsätter på vinnarspåret och vann en tät premiärmatch mot fjolårets elitserielag

Äntligen var det seriepremiär i Stinsen Arena inför knappt 500 personer. Vilket härligt slut hemmapubliken fick se denna eftermiddag när NIF slog fjolårets elitserielag Gripen/Trollhättan med 5-3 (1-1).

Nio minuter var kvar av ordinarie speltid när ryssen Anatoly Suzdalev slog till och gjorde 4-3 på framspelning av spelande tränaren Patrik "PG" Gustavsson Thulin. Sedan var "PG" säkerheten själv med straffmålet som gav 5-3 i matchens allra sista sekunder på tilläggstid.

"PG" som hade en stor dag då han även slog in en hörna til 3-2 och innan dess också spelade fram Viktor "Linkan" Lindqvist med en lyrboll som "Linkan" tog ner i straffområdet och pangade in otagbart förbi målvakten i bortre gaveln till 2-1.

Två starka lag bjöd på kamp
Det var helt klart två bra lag som möttes med tätt försvarsspel som gjorde det svårt för motståndarna. Gripen startade bäst och fick tryck på Nässjö. Gästerna hade 5-0 i hörnor redan efter nio minuter.

- Vi var nog lite för rädda för dem i början av matchen, men jobbade oss in i matchen efter att ha blivit tillbakatryckta i början. Jag gillar denna typ av matcher. En premiärvinst är alltid viktig och stärker, menade 40-årige ryssen Anatoly Suzdalev.

Viktig nolla i inledningen
Nässjös målvakt Jakob Säleby höll den så viktiga nollan den första kvarten som Gripen dominerade och hade en stor del i hemmavinsten tillsammans med "PG" förstås.

Så när Viktor Hulthammar gav NIF ledningen efter sjutton minuter så var det NIF:s första målchans och knappast logiskt. Sådan är idrotten ibland.

NIF hamnade nu mer i förarsätet och tappade en del respekt för motståndarna.
- Vi var förberedda på att de skulle trycka hårt på oss. Men mina försvarsspelare tvingar Gripens spelare i sådan lägen att de ofta tvingas skjuta mitt på mig och då blir det förstås enklare för min del, sa NIF-målvakten.

NIF har lärt sig i försvaret
Säleby tycker att NIF har lärt sig mycket i försvarsspelet genom att små saker justeras som kanske inte gemene man ser. Men som finns där ändå nu hos NIF säsongen 17/18.

- För något år sedan kanske jag hade tvingats släppa in betydligt mer mål i en sådan här match. För Gripen är ett riktigt bra lag och kommer garanterat bli ett av topplagen den här säsongen, tror Jakob.

Nässjö har heller aldrig haft speciellt lätt för laget från Trollhättan och ofta fått nöja sig med oavgjort eller förlorat med något mål i jämna matcher.

Tre frilägesmål fick Säleby släppa
De tre målen som västgötarna gjorde var efter snygga lyft där Jakob Säleby i  målet blev helt sopren med motståndarna.
- Vi gör också något sådant mål när "PG" hittar Linkan exempelvis som blir helt ren, påpekar Säleby. 

"PG" är en mästertippare
"PG" själv är tydligen en mästertippare, för i en artikel innan i veckan sa han att NIF skulle vinna med 5-3 i en jämn och tät match. Så blev det också.

Gripen kvitterade NIF-ledningar tre gånger men när Anatoly Suzdalev gjorde 4-3 kom inget kvitteringssvar, även om Gripen absolut hade möjligheter till det. Men Säleby och NIF-försvaret stod pall.

På slutet blev NIF:s Viktor Lindqvist nertryckt i straffområdet på en kontring när Gripens spelare låg högt upp i planen för en kvittering i denna rysarmatch.

"PG" missar sällan eller aldrig en straff, har inte gjort det ännu denna säsong och brände bara en under hela fjolårssäsongen.

- Det var inte mycket tid kvar på matchuret, jag blev aldrig nervös. Det är en bra tajt match mellan två lag som ger och tar. Då blir det inga stora öppningar för skönspel. Gripen gav oss inte den tid som vi kanske varit vana vid på försäsongen. Det var kampen som fick avgöra, menar "PG".

Ingen dubbel vinst för tränaren
Om "PG" också hade spelat på resultatet 5-3 och vunnit pengar också på sitt tips, svarar han i omklädningsrummet efter matchen:
- Nej, det gjorde jag aldrig tyvärr. Får väl bli nästa gång.

När det blir vet ingen i NIF i dag. Det ska vara Frillesås borta på lördag, men där finns ingen is på västkusten ännu.

Träna i hockeyhallen och i Vetlanda
NIF har heller ingen hall att träna i kommande vecka på grund av en Bomässa.
- Vi kör i hockeyhallen en gång och har också en tid i Vetlandas hall. Det får räcka i detta läge, tycker "PG".

Efter 0-5 i hörnor under de nio första minuterna lyckades NIF jämna ut ganska bra på den fronten sedan under resten av matchen. Gripen vann hörnorna med 11-8. Men det var bara NIF som satte  en hörna i mål denna lördag när "PG" gjorde 3-2 efter med en träff efter isen.

Viktor stark i allsvensk debut
- Jag tycker vi har mer att ge spelmässigt än den här premiären. Det kanske var lite premiärnerver som hämmade oss i början när vi var lite illa ute. Tycker inte det är vår bästa match den här säsongen. Motståndet var tufft förstås, menade nyförvärvet Alexander Heinhagen innan han lämnade isen efter sin första allsvenska match i NIF-dress.

Första allsvenska matchen någonsingjorde i dag liberon Victor Svensson och den debuten ska denne 27-åring var mycket nöjd med.

Mål, Nässjö: Patrik Gustavson Thulin 2, Viktor Hulthammar, Viktor Lindqvist, Anatoly Suzdalev.
Gripen/Trollhättan:Johan Grahn, Tony Eklind, Adam Blomster.

Thomas Holmqvist

Christoffer Myrsäterchristoffer.darell@outlook.com2017-11-06 09:33:00
Author

Fler artiklar om Nässjö

Tippning av bandyallsvenskan: Myran vs. Svampen-Robban
Spretiga blåa tankar i midsommartid