2018-01-13 14:00

Nässjö - Örebro
4 - 4

NIF tappade tremålsledning och fick bara en poäng
Här trodde nog alla NIF-supportrar på seger när Patrik Gustavsson Thulin gör 3-0 på straff. efter 35 minuter. Till slut blev det bara en poäng. Bild: Angelica Öijerstedt.

Oavgjort för Nässjö IF i "klassikermötet" mot Örebro SK i eftermiddag. Men efter 4-4 (3-2) så var det oerhört deppigt inne i NIF:s omklädningsrum efter matchen.

Det kan vi förstå. 3-0 tio minuter före halvtidsvilan är drömstart som inte får tappas på hemmais och på det sättet som Nässjö gör det.

Nu blir det förstås ännu svårare att ta någon av de tre första platserna i Bandyallsvenskan. Ska man vara  riktigt ärlig så var inte NIF värda mer än en poäng. Slarvar ett lag så mycket i passningsspelet som NIF gjorde och bjuder flott på tre av motståndarnas mål, så ryker ofta tvåpoängaren.

Örebro var inget jättemotstånd och har säkert en placering i serien som motsvarar deras styrka. Men NIF gjorde sina motståndare bra i andra halvlek, då i stort sett inget fungerade i hemmalagets offensiva spel.

Solomålet av Martin kunde räckt
Ändå trodde nog de flesta hemmasupportrarna på seger när Martin Lindqvist, uppflyttad från ytterthalven till offensiv mittfältare, gjorde 4-3 på ett härligt sologenombrott när  han visade fysisk styrka och höll undan motståndara när han tog sin in i straffomrädet. Då hade det spelats 72 minuter.

Bara två minuter senare styrde en NIF-försvarare in bollen i eget mål. Det här var sannerligen inte NIF:s dag.Ett äkta självmål som ändå Örebros Johan Svensson fick på sitt konto.

Poängtappet kan stå sig dyrt
- Det var väldigt surt förstås för oss. Det är riktigt svagt av oss att släppa en ledning på 3-0 på hemmaplan. Det ska vi inte behöva göra. Kanske blev vi allt för försiktiga i slutet av första halvlek och borde trummat på mer framåt när vi hade dem rejält i säcken, sa Martin Lindqvist direkt efter matchen innan han gick in i omklädningsrummet där besvikelsen nästan gick att ta på.

Givetvis skulle NIF haft en fullpoängare i den här matchen och den tappade poängen mot Örebro kan stå sig dyrt i sista änden. Då övriga topplag vinner jämna matcher.

- Det är långt ifrån kört ännu och jag lovar att det kommer vara ett revanschsuget NIF som åker in mot Nitro/Nora i morgon, menade Martin Lindqvist.

"PG" klart bäst i NIF
Det var inte första gången han bytte position med spelande tränaren Patrik "PG" Gustavsson Thulin.

- Det har hänt några gånger och jag trivs bra i båda dessa roller. För mig har det ingen betydelse var jag spelar, "PG" var i särklass bästa NIF-spelare trots att han förstås var välbevakad av motståndarna.

"PG" satte 1-0 redan efter fem minuter på NIF:s första hörna. Efter knappt tjugo minuter slog Albert Stein en suveränt bra passning när Markus Magnusson hade farten uppe och var ren på kanten. Magnusson åkte in i straffområdet och satte bollen distinkt i bortre hörnet av målet.

Hagen stod för fina genomåkningar
Kristian Hagen hade några fina genomåkningar i första halvlek varav en resulterade i en straff som inte "PG" missade, utan 3-0 lyste på matchtavlan efter 35 minuter. Ingen trodde väl annat än att Nässjös seger då var i hamn.

Det sägs ofta att det är svårt att spela i ledning 3-0. Det stämde i dag med NIF i alla fall.

Tre minuter före halvtidsvilan straffade sig ett allt för mycket bakåtspel med tempotapp i offensiven med ett felpass rätt i gapet på en motståndare och ÖSK:s Victor Janers åkte fram och laddade sin kanon med en boll rakt upp i nättaket bakom en maktlös Jakob Säleby i NIF:s mål.Innan halvleken var slut hade samma Örebro-kille gjort 2-3. Det är skillnad att gå in med 3-0 i halvtid givetvis än osäkra 3-2.

Anfallsspelet måste bli bättre
Jo, som man  bäddar för man ligga, sägs det ju. Örebro visade fighterhjärta i andra halvlek och såg sin stora chans mot ett NIF som strulade mycket. Nässjös andra halvlek får läggas till en av de sämre i år och mycket lite blev uträttat framåt.

Var fanns passningar som gick hem i djupled i den andra halvleken? NIF:s anfallsspel är långt ifrån bra just nu.

Det är bara att hoppas på att Martin Lindqvist får rätt. Att vi i morgon får se ett revanschsuget hemmalag som vågar satsa framåt mot Nitro/Nora. NIF måste kunna knyta till säcken bättre i ledning och inte ge bort poängen till motståndarna som under den här lördagseftermiddagen.

Fanns några plusvarianter
Det fanns ändå några plusvarianter som Kristian Hagens fart framåt i första halvlek. Liberon Viktor Svensson som ofta dök upp som räddande ängel. Martin Lindqvist genomåkning som gav 4-3. Vi vill se lite mer sådant av den välväxte Vetlanda-killen som hade sådan bra säsong i fjol, men ännu inte nått samma höjder i år hos NIF. Men som sagt, spelande tränaren Patrik Gustavsson Thulin var bäst på ytterhalven och sköt poängen till NIF när inte anfallsspelet med avslutningar fungerar som vi kan önska av Nässjö IF.

Mål, Nässjö: Patrik Gustavsson Thulin 2 (hörna/straff), Markus Magnusson, Martin Lindqvist.
Örebro:Victor Janers 2, Alex Adeheimer, Johan Svensson.