Norrbottenstragik

Kalix begär sig ner i division 1. Det är inte bara tragiskt för Norrbottens bandy. Det är tragiskt för hela Sveriges bandy. Vi bandyvänner måste ta hand om varandra. Det har vi inte gjort när det gäller Norrbottens bandylag. Vi har behandlat dem som den elaka styvmodern behandlar askungen i sagan. Hela bandysverige borde skämmas. Artikeln handlar också om en positiv syn på ÖSK s trupp och en förhoppning om att vi ska bli topplag även i år.

Norrbottentragik
Supporterklubben Svampen har alltid arrangerat resor till bortamatcherna i Norrbotten. Dessa resor har av många av våra supporters setts som säsongens höjdpunkt. Det första man gjorde när man fick spelschemat var att titta på när vi mötte Kalix eller Haparanda. Nu är det slut med det, inget Haparanda lag finns kvar längre och nu har Kalix begärt sig ner i division 1. Vi hade redan börjat planera för vårt nästa Norrbotten äventyr när dråpslaget kom.

Bandy Sverige borde skämmas! Jag har tidigare i mina krönikor slagit ett slag för ett rejält tilltaget resebidrag för Norrbottensklubbarna och ett spelprogram som gör att man minimerar dessa lags resor. Det örat verkar inte svenska bandyförbundet lyssnat på. Att många klubbchefer jublar i smyg när nyheten om Kalix självvalda degradering kom gör att jag mår illa.

Jag hoppas att några bandyfantaster från Norrbotten läser mina krönikor. Ni ska ha klart för er att i supporterleden ger vi Norrbotten bandyn allt stöd. Vi hoppas att Kalix kommer tillbaka till Allsvenskan och att några entusiaster skapar ett nytt bandylag i Haparanda som kan ha en av Sveriges finaste arenor, Gränsvallen, som hemmaplan.
Bandyförbundet borde utse en man att ha ansvar för bandyn norr om Medelpad. Se till att ungdomsbandyn kommer igång igen i Ångermanland och att den utökas så att det spelas bandy på flera platser i Västerbotten och Norrbotten. På sikt ger det ju vuxna spelare som kan starta A-lag igen på flera orter.
Sedan kanske det kan var dags att starta om Norrlandssvenskan, ett mästerskap som kårade ett mästarlag från de nordliga landskapen, med finalspel och allt. Det var något som fanns på 50-talet. Denna serie startade därför att lagen från landskapen norr om Medelpad var förbjudna att delta i det svenska seriespelet. Nu känns det nästan som om vi är där igen och att vi måste börja om från början och då kanske en sådan serie kan vara en lämplig start.
Efter säsongens slut möttes oftast de svenska mästarna och Norrlands mästarna i en inofficiell final. Denna match var ofta väldigt jämn och efteråt höll man en stor bankett.

I min enda sommarkrönika så måste jag också förstås nämna något om mitt lag Örebro SK. Sillyn började med att vi tappade en rad spelare, men det kändes att efter årsmötet, när nygamle ordförande Göran Liljegren valdes att det blev lite av en vändpunkt och direkt skrev fyra nyckelspelare på nya kontrakt; Bergman, Janers och bröderna Folkesson. När sedan Bandyallsvenskans största sillybomb slog ner och det blev klart att KVBS skyttekung Linus Doktare blir gulsvart! Då blev man trots allt väldigt nöjd med årets silly. Vi behöver två spelare till för att truppen ska bli fulltalig. Jag hoppas att Sebastian Eriksson, som är den ende kvarvarande från fjolårets trupp som ännu inte har skrivit på, blir den ena. Den andra blir någon utifrån. Jag vet att det jobbas hårt på ett par namn och rätt som det är så får vi kanske en fulltalig trupp klar. Jag tycker att det ser bra ut. Målsättningen är att vara ett topplag och slåss om de allra översta platserna och det tycker jag att årets ÖSK trupp kan göra.

Jag tippar inte serien men som jag ser det så får IFK Kungälv bära favoritskapet. Nässjö IF, Åby/Tjureda, ÖSK och Boltic får slåss om kvalplatserna. Surte var en frisk fläkt och har en härlig supporterskara, tyvärr tror jag att de får lämna Allsvenskan efter två säsonger, kanske ihop med fjolårets överraskningslag Borlänge. Nykomlingarna Tranås och Finspång får naturligtvis kämpa i botten, men jag tror att båda klarar en plats som åter kvalare.

För övrigt tycker jag att man ska skippa återkvalandet. Låt tre lag åka ur direkt och låt bara lag som kvalar komma från division 1. Jag förstår inte varför Bandyförbundet är så rädda för att ha mer än en nedflyttningsplats per division. Det måste finnas realistiska möjligheter för lag att ta klivet upp i en ny division.
I Elitserien så tror jag som de flesta andra att toppen kommer att bestå av Villa, Västerås och Bollnäs. Bottenlagen blir nog Frillesås, Vänersborg och Rättvik. Inbördes möten kommer att betyda mycket där, men naturligtvis de bonus poäng man lyckas slita åt sig av bättre lag också kan bli helt avgörande.

Kalix sorti från Allsvenskan verkar dock få det lilla roliga med sig att Djurgårdens IF återkommer till Allsvenskan, det var länge sedan. Nu är man ju också tillbaka på sin ordinarie arena, det vill säga Östermalms IP. Där har jag aldrig varit och det ska bli roligt att få komma dit.
Vid pennan/ Robert Erickson
 

Robert Erickson2023-07-04 17:58:00
Author

Fler artiklar om Örebro