Örebro redaktionens Allsvenska tips 2023-24

Örebro redaktionens Allsvenska tips 2023-24

Örebro redaktionen botaniserar bland de Allsvenska lagen och dess supporterklubbar. Vilken supporterklubb är röststarkast och bäst? Det finns många kandidater. Vilket bandylag är bäst i serien, vi tippar som alla andra, Kungälv tar hem det i år.

Robbans Allsvenska bandytips
1 IFK Kungälv
Kungälv var starka redan ifjol och med några fina nyförvärv, b.la. Lukas Norrman från Frillesås så blir man den stora favoriten till seriesegern i år. Lika stora som ÖSK var ifjol. Det finns nog knappast någon expert som inte kommer att tippa att Kungälv tar hem serien. Dock är det tungt att bära ett sådant favoritskap. Det känner vi ÖSK:are till. För övrigt är det ju märkligt hur snabbt det svänger i bandyvärlden. Säsongen 2020/21 var Kungälv tvärsist Allsvenskan på 2 poäng och borde ha ramlat ner i division 1. Alla lag genomförde seriespelet som vanligt men Kungälv vägrade spela bortamatcher och man slapp göra det, man slapp därigenom även omkostnaderna för bortaspel, till skillnad från andra lag (även Boltic vägrade vissa bortamatcher). Nu har man på ett par år byggt upp ett storlag. Kungälvs agerande under säsongen 2020/21 var under all kritik, men det som ändå gör att jag kan glädjas med att de förmodligen tar klivet upp i Elitserien är att de har så trevliga och röststarka fans. Dessa samlas i supporterklubben Skarpa (tidigare Skarpa gubbar) och dessa är värda all framgång för sitt lag.
2 Nässjö IF
Nässjö är det lag i bandyvärlden som har kvalat flest gånger i rad utan att gå upp. Skulle tippa att ÖSK ligger tvåa på den listan. Efter att ha haft något år på den nedre halvan så var Nässjö tillbaka i toppen av tabellen ifjol. Där hamnar de även i år. Jag tror att Nässjö kommer att spela till sig en kvalplats igen och när det gäller fans så har Nässjö en precis lika röststark och trevlig supporterklack som Kungälv. Dess namn är Röda bollen och är Sveriges äldsta bandysupporterklubb.
3 Örebro SK
Förra säsongen var ett enda långt misslyckande av ÖSK. Hemma gick det bra, ingen förlust, bara vinster och en oavgjord, men bortaspelet var under all kritik. Sedan dess har vi förlorat flera starka kort i laguppställningen. Sebastian Eriksson och Arvid Karlsson är bara två av dem. Sämre trupp men bättre placering tänker kanske många och rynkar på pannan. Ja, jag tror det, de som är kvar är den verkliga ryggraden i klubben och där finns det en oerhörd revanschlusta. Dessutom har truppen förstärkts av Allsvenskans kroniska skyttekung; Linus Doktare från KVBS. Kanske hela Allsvenskans mest eftertraktade spelare. Vi har även fått in många mycket lovande unga spelare och jag tror att när de under försäsongen har spelat ihop sig så kan årets trupp bli en sensation och knipa en kvalplats.
4 Åby/Tjureda IF
Åby har prenumererat på en kvalplats sedan man åkte ur Elitserien och förförra året var man ytterligt nära att återta en plats i den högsta ligan. Det var resultat i andra matcher som gjorde att man inte gick upp. Mot värsta konkurrenten Bollnäs tog man plus i inbördes möten. Jag gillar filosofin inom föreningen, man är på något sätt sprungen ur det svenska folkhemmet, man har alltid en ordnad ekonomi, alla hjälps åt när någonting behöver göras. Man bestämmer sig för att bygga en hall och då gör man det mitt ute i skogen. Ove Svensson är general, men han är en god general. Tänk om alla var som han, då vore det inga krig i världen, typ. Nu tror jag inte att truppen riktigt räcker till för att nå ytterligare ett Elitseriekval, men man kommer att vara där och nosa, det är jag säker på.
5 IF Boltic
Boltic kommer att göra sin bästa säsong på många år. Man har förstärkt bra, man har goda förutsättningar i sin nya fina hall. Tänk om man kunde få ordning på rötäggen till supportrar som man tvingas dras med. Då vore allt frid och fröjd. Man har en målsättning att nå Elitserien igen, man har inte bråttom, det får ta ett par år. I år tar man det första steget och kommer att vara med och hugga om en kvalplats, men jag tror inte att man når ända dit.
Dessa fem lag räknar jag som topplagen. Det är de som gör upp om uppflyttning och kval. Den inbördes ordningen kan bli annorlunda, men jag tror inte att något annat lag kommer att blanda sig i toppstriden.
6 TB Västerås
Tillberga var med in i slutminuterna och slogs om en kvalplats i fjol. Nu har man tappat en del viktiga spelare och den förlust som kommer att betyda mest är målvakten. Jag har aldrig sett en målvakt som har räddat sitt lag på ett så makalöst sätt som han gjorde mot ÖSK i hemmamatchen ifjol. Trots att TB ledde i halvtid med fyra mål så var ledningen oförtjänt. ÖSK borde ha haft ledningen med tanke på alla öppna chanser vi hade. Han var rena rama väggen. Den gubben går inte att ersätta. TB har trots allt ett ganska starkt lag och jag tror att de ändå kniper en plats på övre halvan.
7 Ljusdal BK
Vad ska man säga om Ljusdal? Det är trots allt inte många som går på namnet och av någon slags slentrian tippar att de ska tillhöra toppen. Nej, Ljusdal är ett typiskt mittlag och kan säkert lyckas roffa åt sig en och annan segertrofé i form av någon hemmapoäng av något topplag (hoppas bara det inte blir av ÖSK). Sedan åker man säkert även på poängtapp mot något bottenlag, så det jämnar ut sig. Välkänd tränare i Schvechnikov, men han kan inte trolla med knäna.
8 Djurgårdens IF
Mycket intressant nykomling som fick platsen när Kalix begärde sig ner. Man hade förstärkt bra redan innan man tog platsen i Allsvenskan men har även efter det fått några riktigt vassa nyförvärv. Man spelar också på en av Sveriges äldsta och mest anrika bandyarenor; Östermalms IP. Det ska bli riktigt roligt att komma dit. Hoppas verkligen att djurgårdssupportrarna också hittar dit. Bortsett från kvalmatcherna så hade man ganska skrala publiksiffror i fjol. ÖSK- bekantingen Arvid Karlsson är en av alla fina nyförvärv som DIF har skaffat sig.
9 Falu BS
Lite svårt att veta var man har Falu BS i år. Man har under en längre tid befunnits i den allra lägsta delen av den Allsvenska tabellen. Ett litet steg uppåt känns det väl som om Falun kommer att göra i år. Dock hoppas jag att jag och mina kamrater i Svampen som vanligt får gå ner och kyssa isen som vi av tradition brukar göra när vi vinner i Falun. En fin tradition som vi har hållit fast vid ända sedan 1986.
10 Lidköpings AIK
Detta är ett verkligt kvallag. Man kvalade både i fjol och i förfjol. Skillnaden var bara att man kvalade upp mot Elitserien i förfjol och senast var man tvungen att kvala för att hänga kvar i Allsvenskan. Så blir det kanske lätt när man är det typiska andra laget i stan. Hur blir det i år då? Ja, jag tippar att det varken blir fågel eller fisk, utan mitt emellan, kanske då med lite dragning åt fiskhållet. Staden ligger ju alldeles vid Vänern gubevars.
11 Tranås BOIS
Här har vi ytterligare en intressant nykomling. Hur ska ”Hagge” kunna formera sina småländska gubbar så att de ska kunna hänga kvar? Jo ”Hagge” har flera rävar bakom öronen och jag tror att Tranås kommer att  klara sin comeback i bandyeliten med bravur. Man har gjort några försiktiga men kloka nyförvärv och kommer att spela lite tillbakadraget och ta en hel del poäng på svårspelade Bredstorps IP, där jag inte kan komma ihåg att jag någonsin sett ÖSK vinna. Storsegern i kvalet för drygt 10 år sedan, den tog vi i Nässjö mot BOISarna om jag inte missminner mig.
12 IK Tellus
Midsommarkransens stolthet har kanske snart gjort sitt i bandyeliten. Men jag har kanske fel. Detta lag är ju ständigt nedlagstippade var de än huserar. Men gång på gång så överraskar detta kamratgäng. Det känns som om det är andra lag som kan ta över och bli andra, tredje lag i Stockholmstrakten. Djurgården är redan där, Helenelund och Gustavsberg är två andra kandidater. Än så länge hänger i alla fall Tellus med och trots att de har tappat en del spelare och det kanske är lite turbulens i klubben så tippar jag att de hänger kvar utan kval.
13 Katrineholm VBS
Man fick till slut en väldigt fin hall, men laget blir bara sämre och sämre. Det är lite synd om bandyentusiasterna i Katrineholm. Ett råd, bryt upp det löjliga sammanslagnings projektet. Starta om de gamla fina klubbarna KSK och Värmbol, låt de tävla på samma villkor och se vilken klubb som blir bäst. Jag tror det finns spelare för två klubbar i stan och jag tror att Katrinholmarna vill ha tillbaka sin historia.
14 Finspångs AIK
Den tredje nykomlingen och den klart sämsta. Jag tycker det är väldigt roligt att Finspång äntligen är tillbaka i Allsvenskan, men de får svårt. Man kör till mångt och mycket med samma trupp som ifjol. Hoppet är väl att det kanske finns ett par räddningsplankor. Dock finns det mycket positivt kring klubben. Jag gillar verkligen hemmaarenan Grossvad och fansen är helt fantastiska. De tillför verkligen något i Allsvenskan. Namnet på supporterklubben är klockrent; Rötjut.
15 Borlänge Bandy
I förra årets tips skrev jag att Borlänges chans att hänga kvar och överleva säsongen är lika stor som en smörklick i helvetet. Ja, det var lite drastiskt, men jag gav dalmasarna 0% chans att klara det. Ack vad jag fick äta upp det uttalandet. De höll sig kvar med bravur och var en av Allsvenskans stora överraskningar. Hur ser det ut i dag då? Ja, jag tippar på nedflyttning även i år, det har inte hänt så mycket i truppen och hoppet står väl till att man lyckas få till något samarbetsavtal med någon elitserieklubb eller att något av lagen 12-14 misslyckas totalt med sin säsong. Det kan ju möjligen komma in något sent starkt nyförvärv, det har viskats lite om Rasmus Linder och det skulle kunna betyda en hel del, men jag tvivlar på Borlänge även i år. Dock inte lika mycket som ifjol. En annan sak som ligger Borlänge i fatet är att entusiasmen för laget i stan alltid har varit relativt svag. Bortaklackarna dominerar alltid totalt. Även om de bara kommer med en personbil.
16 Surte BK
Surte gjorde det bra i comebacken i Allsvenskan ifjol, även om jag hade trott att de skulle gå ännu bättre. Nu har man tappat en del bärande spelare och jag tror att man kommer att få det väldigt svårt att hänga kvar. Dock har man ett starkt stöd av Sveriges Barnsligaste klack. Ja, de heter faktiskt så och förkorta sitt namn SBK.

Här följer en lista på Allsvenskans supporterklubbar, så att ni som läser denna sida lite lättare kan orientera er i Allsvenskans bandylandskap
IFK Kungälv – Skarpa, en mycket stor och röststark klack.
Nässjö IF- Röda bollen, en stor och mycket röststark klack.
Örebro SK- Supporter Klubben Svampen. En mycket stor och röststark klack.
Åby/Tjureda- Vet ej vad de heter, en liten och ganska röst stark, men ytterst lite bortafölje
IF Boltic- Boltic Blues, egentligen bara ett gäng bråkstakar.
Ljusdals BK- Ljusdal Lightinger en stor och mycket röststark hemmaklack, framför allt vid framgång. Det finns ett litet gäng som brukar åka på bortamatcher, men de är så få så de hörs knappt då.
TB Västerås- Inte mycket till klack, kan dra ihop lite folk om man spelar i Tillberga.
Djurgårdens IF-Krumma klubbor hette en DIF supporterklubb när man spelade i Allsvenskan sist, kanske de kan vakna till liv. Det finns potential, vi får se om vi får se något av den
Falu BS- det har funnits en supporterklubb och de kanske finns en slumrande fortfarande, det var länge sedan vi såg något av den.
Lidköpings AIK- Ett gäng gamla LAIK:are satsar på en bortamatch varje år och då kommer de med en full 40-manna buss. På hemmamatcherna står de i entrén, säljer lotter, program eller korv. De hörs aldrig annat än en gång om året, på den utvalda bortamatchen.
Tranås BOIS- De har säkert en supporterklubb men jag vet inte vad den heter. Det var ganska många Tranås supportrar i Örebro, det året de åkte ur. Jag kan tänka mig att de har bildat en supporterklubb ur detta gäng.
IK Tellus- Det finns ett gäng som följer Tellus, men om man kan kalla det supporterklubb är väl mer oklart. Aldrig något bortafölje i alla fall.
Katrineholm VBS- Namnet är ju lite kantigt, på Google får man upp sök i stället på Katrineholm VVS, nej det var ju bandyn jag vill titta på. På hemsidan får man ingen indikation på att det finns någon supporterklubb, bara en gammeldags ”stödklubb” som delar ut priser och dylikt. Men vi som följer bandyn vet att Katrineholmarna kan få till det ganska bra både på hemma och bortaplan.
Finspångs AIK- Rötjut,  här har vi en av Allsvenskans bästa supporterklubbar, när det gäller att stötta sitt lag så ligger Finspång högt. Det är ju kul när det kommer upp lag från ettan som har sådant stort supporterfölje som Finspång
Borlänge Bandy- Det finns ingen supporterklubb och det har aldrig funnits.
Surte BK- Det härliga gänget ”Sveriges Barnsligaste Klack” är ett begrepp i bandysverige. De putsar portföljer och sjunger: ”Kiren går” allt vad de orkar. Förr kunde de komma i en full 40 manna buss. Nu är de lite färre på bortaplan, men hemma kör de för fullt.
/Robert Erickson
 

Robert Erickson2023-08-21 18:20:00
Author

Fler artiklar om Örebro