Sämsta publiksiffran på över 50 år

Sämsta publiksiffran på över 50 år blir konsikvensen av bandyförbundets beslut att flytta SM finlen från Uppsala till Västerås. Det är inget annat än en stor skandal.

Sämsta publiksiffran på över 50 år
Det är konsekvensen av bandyförbundets flytt av SM-finalarena. Ett bedrövligt beslut! Publiksiffran kommer att landa på 8 400 säger man. Ska man ha lika generösa publikutrymmen för sponsorer och andra ointresserade potentater så blir det säkert ytterligare något tusen färre.

Sedan 1936 har det endast vid tre tillfällen varit lägre publiksiffror än vad det kommer att bli 2024. 1939 spelades finalen mellan IK Huge och Nässjö på Strömvallen i Gävle och då var man inte mer än drygt 6 000. 1943 blev det omspel mellan VSK och Bollnäs, matchen spelades på Laduviken i Stockholm och drog ca 6 000 och det katastrofala publik året 1971 drog finalen på Söderstadion mellan Falu BS och SAIK dryga 6 000. Det är alltså 53 år sedan en SM-final drog mindre folk än den som kommer nästa år. Det tragiska är att de ovan nämnda finalerna drog lite folk på grund av dåligt intresse och kanske udda spelplatser. 2024 års final kommer att dra lite folk beroende på att det inte finns fler biljetter. Många som aldrig har missat en SM-final kommer att göra det nu. Det är inget annat än en stor skandal.

Förbundsordförande Gisela Stockhouse uttalade sig i en intervju (vänta nu, Gisela Stockhouse har inte hon varit ordförande i VSK, jo men visst kan man ana gäv här), om att det fanns utmaningar med Studenternas. Vadå, utmaningar? Detta ord använder ofta politiska pampar när de egentligen vill säga att det är omöjligt, men när man skriver omöjligt så tror de att folk blir arga och då skriver man i stället utmaningar. En utmaning är något man ska ta på fullaste allvar och kämpa sig igenom, annars har man ju inte låtit sig utmanas. Så har alltså inte Stockhouse resonerat. Vidare anser hon att den stora anledningen till flytten är att alla fem SM-finalerna ska spelas på samma plats och det har hon fått till sig (också ett mode uttryck) från väldigt många. Ja, det kanske beror på vilka man umgås med. Den stora massan av bandysupportrar skiter faktiskt i om de fyra andra SM-finalerna går på samma arena eller ej. Man är där för att titta på herrarnas SM-final och att träffa bandyvänner från andra orter. Damfinalen kan man gå på om den inte krockar med uppladdningen för herrfinalen. Ungdomsfinalerna går man kanske på om ens egen förening är representerad, annars skippar man dem.

Vidare påpekar Stockhouse att det inte skulle gå att bygga ut Studenternas lika mycket som ifjol. Nu vill jag hävda att även om utbyggnads möjligheten inte är lika stor så hade man med lätthet fått in minst lika mycket folk på matchen som ifjol. Det var ju långt ifrån fullsatt och att trycka ihop VIP läktaren till mindre än hälften hade gått att göra med lätthet. Då hade man fått in minst 1000 åskådare till på den. Stockhouse menar vidare att man vill göra Västerås till en samlingsplats för Sveriges bandyfantaster. Hur hade hon tänkt där. Ska bandyfantasterna stå utanför arenan och njuta i solens glans och sedan åka hem till sin hemstad utan att ha sett en minut bandy eller ska man sitta på någon sport bar och se matchen?

Det är hemskt tråkigt att ett förbund som ska jobba för bandyns bästa så fullständigt tar död på en lång bandytradition där hela Sveriges bandysupportrar möts i slutet av en säsong.
Frågan är hur man resonerar om framtiden, tar man åt sig av kritiken eller ska bandyfinalen även i fortsättningen bara vara en angelägenhet för sponsorer och finallagens supportrar?

Till sist undrar jag när bandyförbundet anser att sommaren tar slut? I dag skriver vi 20 september och inte ens serieuppdelningen och än mindre spelordningen för division 1 är klar. Det står på förbundets sida att spelordning för division 1 redovisas efter sommaren, men enligt bandyförbundet så har vi tydligen fortfarande sommar.
/Robert Erickson
 

Robert Erickson2023-09-20 13:10:00
Author

Fler artiklar om Örebro