Säsongskrockar

Håller man på ett lag som har både bandy och fotboll så blir det ofta jobbiga krockar i säsongernas skiften


Visst är det jobbigt när säsongerna går i varandra och man tvingas välja vilken sport man ska se. Så här i coronatider har det ju inte blivit så mycket live sport precis så nu är det ju bara när matcherna går exakt samtidigt man inte kan se båda. Ett sånt tillfälle inträffar nu i helgen. ÖSK:s viktiga bandymatch mot Gripen börjar kl. 14:00 och kl. 15:00 spelar ÖSK fotboll en Allsvensk fotbollsmatch mot Elfsborg. Man vill ju se båda! Det brukar inte vara så stora problem på hösten. Fotbolls Allsvenskan hinner oftast sluta innan bandyn börjar. Egentligen är det ju heller inget problem på våren men det är den där förbannade cupen som man vill se också. På senare år har ju den Allsvenska bandycupen också ställt till med fotbollskrockar.
Detta resonemang för mig in på ämnet: Hur många klubbar är det egentligen som har lag i både bandy och fotboll. Hammarby har ju länge varit elitseriemässiga i båda sporterna. Sirius kan ju bli det lag som placerar sig bäst sammantaget i de båda sporterna i år. AIK med sin nya bandysatsning är ju också starka i båda sporterna. Vi ÖSK fans hoppas förstås att vårat bandylag snart ska gå upp i den högsta serien så att vi får vara med i dessa starka klubbars skara. VSK har länge haft ett starkt bandylag men fotbollslaget har ju varit lite så där. Nu ser det ju ut som att även VSK fotboll etablerar sig på en högre nivå och får räknas till de ”utvalda”. Annars har Djurgården ett halvtaskit bandylag i division 1.
 Bland Elitserielagen i bandy som även har ett fotbollslag så finns det några stycken. SAIK, Edsbyns IF, Bollnäs GIF och IFK Motala har fotbollssektioner men de ligger inte så speciellt högt i seriesystemet. Jag har säkert glömt någon förening men så blir det oftast. Precis som när jag glömde i mitt inlägg om städer som har haft två lag samtidigt i bandyns högsta serie, ja, då glömde jag bort Kalix. Kalixderbyna mellan Kalix/Nyborg och Kalsborg är ju nästan lite mytomspunna, hur kunde jag glömma bort det.
Tillbaks till grundtemat, många fler än jag måste ha problem med idrottskrockarna. Jag följer ÖSK bandy nästan på ett maniskt sätt (när man inte har missat en seriematch på 7 år så måste man väl nästan utrycka det så), ÖSK fotboll ser jag alltid på hemmaplan när jag inte är på mitt lantställe på Öland. Det brukar också bli ett par tre bortamatcher per säsong, varav jag och min kamrat Carry cyklar till en av matcherna.
För mig är det ÖSK som gäller, jag kan gå och titta på andra lag också förstås men ÖSK är min klubb. För dem som inte har en klubb som spelar båda sporterna blir det kanske att man gör en annan kombination. Jag tror dock att det är ganska ovanligt med folk som är passionerade för fotboll och ishockey. I Örebro är det i alla fall ovanligt. Naturligtvis finns det ett litet fåtal och sedan finns det dom som är allätare och intresserade av alla sporter. Däremot att vara ÖSK fantast i fotboll kombineras ytterst sällan med att vara Örebro Hockey fantast. Är man ÖSK:are så är man bara ÖSK:are. Min far hade en lite märklig kombo berättade han för mig. Hans sporter var bandy och Speedway. Vi har ju Indianerna från Kumla på nära håll. Den kombinationen kanske är vanligare i Småland. ÖSK bandyns mission måste vara att attrahera fler ÖSK fotbolls fantaster, det är där vi kan få fler supporter. Örebro Hockeys fantaster verkar vara intresserade av något annat än vackert och kombinationsrikt spel. De blir nog svåra att få över till bandyn.
Avslutningsvis, på 50-talet var ÖSK Sverige bäst i två sporter, då var det inte fotbollen som gällde utan då var det bandy och handboll. Dessa sporter måste ha varit väldigt svårt att kombinera supporterskap i. Där går ju verkligen säsongerna in i varandra. Ja, de är ju helt paralella.
 

Robert Erickson2020-10-02 22:30:00
Author

Fler artiklar om Örebro