Smålandshelg

En berättelse om hur ett stort gäng Svampar intog Smålands högland. Vi kom, vi sågs och vi förlorade.

Smålandshelg
Årets första övernattningsresa började i dur. Att ha Fidan som chaufför är att dra en vinstlott bara det. Vackert lördagsväder och glada miner i gänget, som var det största på en övernattningsresa på många år. Över 20 förväntansfulla Svampar rullade mot Småland. Första stoppet var i Eksjö där vi hämtade upp Smålands Svampen Lennart, som alltid är med när ÖSK spelar i Småland. Hans vackra hemstickade ÖSK halsduk lyste i kapp med solen när vi anlände till Eksjö järnvägsstation.

Vi kom i ganska god tid till Åbys bandyarena som ju har samma namn som undertecknad men som har missat lite på stavningen. Åby är ju ingen större metropol så någon publaddning går inte att få när man är där. Däremot fans det ett bra korvstånd med tjockkorvar som gjorde att man höll hungern borta.

Väl uppe på läktaren satte vi upp våra läktarflaggor och väntade på att ÖSK skulle skrinna in på isen. De kom skrudade i årets bortaställ som nog måste betecknas som det fulaste genom tiderna. Kolsvart rakt igenom, utan tillstymmelse till något gult eller vitt. Synd att det inte har kvar fjolårets fina ställ, där tröjorna var vita och byxorna svarta.
Matchen drog igång och började ganska trevande där båda lagen liksom kände på varandra, men sedan kom det en riktig indianare från en ÖSK back som gjorde att en Åbyspelare kom i ett hyfsat skottläge. Det såg ut som om ÖSK trots allt skulle fixa den situationen men på någon konstig typ av retur så lyckades en Åbyspelare peta bollen ett par centimeter över mållinjen och domaren var obeveklig, bollen var över mållinjen. Att Åbys 2-0 mål mer eller mindre var ett självmål gjorde ju inte saken bättre. ÖSK höll ihop försvaret bra, släppte inte till speciellt mycket men skapade inte så mycket framåt heller. En hyfsat bra match, där ÖSK var ganska nära men på något vis ändå inte. Svampen gjorde en toppenmatch och höll verkligen igång hela matchen. Riktigt vass insats, och de nya sångerna satt också väldigt bra.

Sedan fortsatte resan till Eksjö och incheckning på Eksjö stadshotell. Ett mycket trevligt ställe som vi sedan lämnade för vidare resa in till Nässjö. Vår förhoppning om att lördagsfesta lite med Röda bollen grusades, då ingen från RB dök upp. Vi körde dock på med ett par pilsner och en pizza på en krog för att sedan avsluta på O’Learys. Helt klart har Nässjös nöjesliv ryckts upp en del sedan vi var där för övernattningsresa för ca 5 år sedan. Då stängde sista puben klockan 10 på en lördag. Kanske har frireligiositetens grepp om Nässjö släppts en aning.

Väl tillbaka i Eksjö tänkte jag och ett par kamrater avsluta kvällen med en öl på hotellets fina bar. Dock bestämde de sig för att stänga stället 30 sekunder innan vi hann beställa. Man kan inte alltid ha marginalerna på sin sida. Vi svampar blir sällan rådlösa så vi löste problemet med en sista öl på hotellrummet.
Morgon och fin hotellfrukost, dock ingen sill vilket jag alltid vill ha på mackan när jag bor på hotell. Lite krångel med betalningen blev det då vi skulle betala rummen. Kort automaten fungerade inte och några kontanter ville de inte ha. Swich var det enda alternativet och då  ser man att det är illa när kontanter fasas ut överallt. Det blev svårt att dela upp notan och vi fick betala en alldeles för hög rumsavgift per man. Detta kvittades på så vis att vi fick tillbaka 1500 kr på slutet och dess pengar kunde bara tillfalla en person. Vi beslöt då att den summan skänker vi till ÖSK-bandy istället för att dela ut pengarna igen.

Laddning inför matchen på samma ställe som vi åt pizza dagen innan. Här dök det upp några Röda bollare med Manus Eklund i spetsen. Magnus har jag känt i många år och det är alltid lika roligt att lyssna till hans olika berättelser. Magnus berättade att Nässjö hade gjort en skitmatch mot KVBS dagen innan och han var rädd att det skulle bli svårt för Nässjö. Vi kontrade då med att vi var ganska nöjda med ÖSK:s lördagsspel och hoppades att det skulle bli lika bra i söndagsmatchen.
Sedan bar det iväg till Stinsen arena som de ju kallar Skogsvallen för numera. Bussen full av Svampar och de fem Röda bollare som vi träffat på puben fick naturligtvis också hänga med i vår buss. Vår Vänersborgs svamp Hannes hade också anslutit efter att ha kommit med tåget från nämnda stad.

Väl uppe på läktaren får vi se våra gulsvarta eleganter i gulsvart dress. Kunde möjligen det innebära att det skulle gå lite bättre idag och att det kanske kunde bli poäng. ÖSK började bra, hade ett par riktigt vassa anfall på vänsterkanten som hade kunnat resultera, men sedan kom 1-0 till Nässjö och 2-0 och 3-0 och någonstans där tappade ÖSK det totalt. Det kändes som om det inte fanns någon kraft alls kvar i laget, matchen var redan körd i halvtid och Nässjö ledde med hemska 5-0. Svampen började bra men även vi på läktarplats föll tillbaka i en slags hopplöshet i takt med att baklängesmålen trillade in. Visst ÖSK lyckades spela oavgjort i andra halvlek men det var med en ganska bitter eftersmak som man lämnade arenan i Nässjö. Nu när vi var så många och stöttade så hårt så bjöd inte spelarna upp tillräckligt. Jag hoppas på en bra och stark träningsvecka och ett starkt ÖSK som är ute efter revansch nu till helgen och ger både Surte och Kungälv en riktig omgång. Alla vi ÖSK supportrar behöver lite framgång nu. Först går fotbollslaget sämre än väntat och nu verkar det som om handbollslaget redan spelat bort chansen att gå upp i Allsvenskan. Då är vårt stolta bandylag vårt hopp!

En liten reflektion i övrigt vad gäller bandyn. VM ställs in, ett klokt beslut tycker jag. VM är helt meningslöst att genomföra utan ett deltagande av Ryssland. Ryssland har stängts av från deltagande därför att man krigar i Ukraina. Ryssland var det land som anföll och jag antar att det är därför några anser att Ryssland ska bojkottas. Men var finns logiken. Om man ska gå efter samma logik så borde ju inte USA fått delta i några idrottstävlingar över huvud taget efter andra världskriget. USA har väl deltagit i ca 150 krig efter 1945 och i samtliga har man väl varit anfallande part. Israel borde väl inte heller få delta i några tävlingar efter invasionen av Gaza. Rekordet var väl när en delegat som hade röstat för att ryska barn skulle få delta i ungdoms VM i fotboll, tvingades avgå för att han hade röstat fel. Hur sjukt får det bli!
 

Robert Erickson2023-11-20 16:04:00
Author

Fler artiklar om Örebro