Starkt Hammarby vann första matchen
Hur tänker du nu Stefan?

Lite kraftfullare spel och med färre egna misstag tog Hammarby greppet om semifinalen. Det var en intensiv match och det bjöds inte på några mängder av målchanser.

Det började i ett högt tempo med två lag som var måna om att inte bjuda på en centimeter is i onödan. Bajen klev på SAIK högt och hemmalaget hade svårt att få igång spelet. SAIK höll ihop säcken och det var inga riktiga chanser att berätta om.
SAIK tog över när Ulf Einarsson i den 11:e minuten satte en rejäl knätackling på Dennis och visades ut. Med tanke på de röda kort som visats i liknande lägen så hade kanske Einarsson tur som bara fick 10.
I den 12:e minuten fick Bäck bästa chansen så långt med ett skott från straffpunkten som Hedberg klarade.
1-0 fick vi i den 16:e minuten när Mossan sköt in en boll i straffområdet och Ted var alert och snappade upp den lösa bollen och sprättade in bollen bakom Hedberg. Strax efter fick Patrik Nilsson bra träff på en högerhörna men Hedberg var snabb med benskyddet.
Patrik Nilsson fick även nästa chans på en fin flipp från Säva men Patrik fick inte tid att ladda så det inte alltför hårda skottet räddades till en resultatlös hörna.

Det var täta försvar och svårt för lagen att skapa de klara chanserna. Det var därför överraskande när Stefan Erixon plötsligt var fri framför Martin och den chansen missade inte Xet så det var kvitterat i den 32:a minuten.

1-1 i paus i bandy och det kan verka som om det varit segt, men det var efter en riktig kraftmätning. Det kändes som att Hammarby var något mer kraftfulla i sitt agerande och fick stopp på SAIK genom att vara på plats i defensiven. SAIK fick allför sällan bollen på spelare i hög fart och tvingades vända om eller försöka med svåra passningar. SAIK var också samlade i defensiven och trots att känslan var att gästerna hade ett övertag i bollinnehav så var målchanserna lätträknade.

Hammarby rivstartade i andra och hade genom X:et 2 gånger och Gilljam 3 bra chanser innan vi spelat 3 minuter men Martin och försvaret höll undan. När SAIK tog tag i spelet så var det genom bra aktioner av Erik Pettersson som var den som kom med fart och kraft och oroade med genombrottsförsök och skott men aldrig riktigt nära. Det böljade fram och tillbaka men spelövertaget gled över till SAIK när vi närmade oss kvarten spelat. Det var fortfarande väldigt skärpt försvarsarbete från båda lagen alla var måna om att det inte skulle chansas innan man var på motståndarnas tredjedel. Jesper Jonsson gjorde en fin soloprestation men Falk räddade och vi såg en till hörna som ruset hann styra bort.

Runt den 65:e minuten provade lagen varsitt skott utifrån med målvakterna var också på tå ikväll.

Att det skulle krävas misstag för att det skulle hända något började kännas alltmer uppenbart och nör Jesper Jonsson utnyttjade ett missförstånd bland Saikarna tvingades Martin Falk till en jätteräddning. På högerhörnan som följde blev det retur och Kalle Spjuth föste in 1-2 i den 70:e minuten.

SAIK genom Nilsson försökte med en snabb replik men på kanonen var Hedberg uppe med en vante och räddade. SAIK försökte nu öka tempot och skapade ännu en hörna. I samband med det blev det gruff mellan Dennis och Adam Gilljam. Hörnan tog antingen på en skridsko på linjen eller i stolpen. Spelet vände och X:et sköt i stolpen i ett bra läge.
SAIK tog timeout i den 77:e minuten och tryckte på för en kvittering. Säva och EP hade bra lägen men Hedberg agerade säkert. På en kontring hittade istället David Brodén en fri Jesper Jonsson som satte 1-3 bakom en chanslös Martin Falk. I den 83:e minuten fick vi 1-4 på en hörnvariant där Kalle Spjuth var den som fick sätta bollen i mål.
Patrik Nilsson gav de S-märkta hoppet tillbaka i den 86:e. Patrik fick öppet mål efter en bra prestation av EP.
Det blev några minuters forcering av SAIK och i den 92:a sköt Linus från håll och bollen styrdes in till 3-4. Trots att SAIK satte allt på ett kort och jagade framåt med allt de hade så blev det ingen kvitteringschans.

Hammarbys defensiva matchplan var att störa SAIK innan de fick upp farten och det lyckades de med hela matchen. Detta plus en stabil Hedberg bäddade för en rättvis bortaseger. Framåt tog Bajen chanserna när de dök upp.

SAIK blev i och med Hammarbys koncentrerade defensiv lite i otakt. Man fick inte bollen till de spelare som hade högst fart och spelet kom av sig gång på gång. Det blev många anfall som hamnade långt ut mot sargen och när man trots 9 hörnor inte kunde utnyttja någon så blev det tufft för tufft idag.

Det är till Dino och Jacke att fundera ut en vinnande taktik till på måndag då eturen spelas på Zinkensdam. SAIK-vinst där och matchserien är öppen igen, men just nu känns det som fördel Bajen.