SVT och Förbundet svarar
Vi klargör tillsammans med SVT och Bandyförbundet.

SVT och Förbundet svarar

Det blev stor uppmärksamhet på min artikel igår. Nu har jag pratat med SVT och Bandyförbundet och de har fått förklara hur det ligger till!

Jacob Hård SVT
Bandyfolket är upprörda över att det bara visas 6 matcher i år, har du förståelse för det?
Vi vill inte få skulden för att det inte visas mer bandy i TV. Vi har rättigheter till 7 matcher, 3 i grundserien, 1 kvartsfinal, 1 semifinal dam och herrfinalerna. Det är inte något exklusivt avtal. Det innebär att det är fritt fram för andra att förhandla med bandyförbundet om att sända andra bandymatcher.

Men varför bara 7 matcher?
Vi har i år valt att fokusera på matcher som har ett lite större intresse och på så sätt nå en större publik. Vi gör det för att det ska passa in i vårt övriga utbud med vinteridrott inom ramen för vinterstudion.
Jag har full förståelse för att bandyfolket vill se mer bandy men vi har valt att göra så här i år.
 
Har ni avtal över flera år så det kan förändras till nästa säsong?
Inget är hugget i sten men vi har för avsikt att satsa på bandyn långsiktigt och efter en utvärdering se hur det kan utvecklas.
 
Det verkar finnas en tro att bandyklubbarna motarbetar TV-sändningar, är det något du känner igen?
Jag hoppas att det är en gammal konflikt. Idag tror jag inte den konflikten finns alls.
 
Kommer ni att sända något från BandyVM?
Nej vi kommer inte att sända från VM.

Marcus Norman, Generalsekreterare Svenska bandyförbundet.
Roligt att se att du läste min artikel om bandy på TV!
Jag såg det på twitter och vill gärna komma med vår syn.

Jag tänkte att du ska få klargöra några saker.
Varför blev det SVT istället för TV4?

På TV4 var det svårt att komma in i huvudkanalen på bra sändningstid. Förbundet tillsammans med Elitserieföreningen ville då försöka nå ut till en bredare publik och i en bredare kanal. Skillnaden blir att vi nu finns med i Vinterstudion med 5 matcher + finalerna, för var det TV4 sport med en mindre publik oftare. Kanske bara de redan frälsta, ”vi bandynördar”.

SVT har bara har rättigheter till 7 matcher innebär det att någon annan TV-kanal kan sända matcher om de vill?
Så är det men då var inte TV4 intresserade och vi har inte varit i kontakt med några andra TV-bolag. Vi vill synas i de stora kanalerna.

Hur tänker Förbundet till nästa säsong?
Vi är inte nöjda med att det bara blir de här sju matcherna i TV, vi skulle önska att vi är med i Vinterstudion varje vecka. Men det är så här att om det blir fler som går på matcherna, fler som tittar när det är TV-sänt, det skrivs mer och blir mer intresse så får vi mer TV-tid. Nu har vi så att säga vad vi förtjänar.

De streamade sändningarna måste utvecklas om de ska vara ett alternativ. Tex Bandypuls har ju bara Hälsingefokus, det behövs fler kameror etc är det något ni kan påverka?
Samma där, vi kan önska mer spridning på Bandypuls sändningar. Men ska Bandypuls åka längre med sina kommentatorer och kameramän så kostar det mer och då blir det kanske färre matcher som konsekvens.

Hur blir det med TV-sändningar från Bandy VM?
TV4 har avtal på VM i år också. Där sänds förhoppningsvis Sveriges matcher i TV4 och de övriga i någon annan kanal. Tittar man på VM så är det ungefär samma publik som på de Elitseriematcher fyran visade förra året. Det är ”Bandynördarna” som tittar på allt och några fler på finaler.

Är det något du vill framföra till bandypubliken via Svenska Fans?
Jag tycker det är jäkligt bra med engagemang. Om inte ni på Svenska Fans och andra bryr er då är sporten illa ute. Sen blir det ibland missförstånd i information och då är det bra om man ha en dialog och rätta till saker.

Som informationen att SVT inte skulle sända mer från Elitserien då?
Jag tycker den första informationen var glasklar. Där står vilka matcher som ska sändas och hur många. Det uppfattas kanske inte att andra får gå in och sända om de vill men det står vad SVT har för planer för den här säsongen.
 
 
Då var det avklarat.  Jag hade inte fattat hur det funkar med avtal och sändningsrättiger.
Om vi alla tar med några polare på matcherna så det blir en större publik så ökar medias intresse för bandyn.

Tack för allas engagemang.

 
 
 
 

Thomas Paschen2015-02-03 16:30:00
Author

Fler artiklar om Sandviken