Tänk vad bandy kan va kul, på Annandag jul

Tänk vad bandy kan va kul, på Annandag jul

Annandag är bandyfest och vilken fest det blev för ÖSK, hela 10-1 i det mellansvenska derbyt mot Katrineholm. Sedan handlar krönikan också om att förklara varför inte Tranås och Nässjö möttes på Annandagen, något som förbundet har haft väldigt svårt att försöka förmedla.

Tänk vad bandy kan va kul, på Annandag jul.
Nytt rekord på Östers! Vi var 65 Svampar på uppladdningen. Tydligen hade ett 20 tal Svampar en uppladdning på Engelbrekt också. Det var en nästan magisk stämning och vi sjöng och skålade och jag höll ett litet tal till minne av legendaren Kjell Ljusberg som dog på Annandagjul för 3 år sedan. Kjelle denna fantastiska tränare som är den ende som har tränat alla fyra hälsingelagen men som på en direkt fråga av mig svarade att ÖSK var laget i hans hjärta. Kjelle kom från Nynäshamn och tränade ÖSK vid tre tillfällen och varje gång så var det med ett positivt resultat.

Vi har ju för vana att bjuda in bortasupportrar till våra matchladdningar, men vi har ingen kontaktperson i Katrineholm så det blev ingen inbjudan. Det var kanske tur för alla sittplatser på Östers blev upptagna, några stod upp och ett par satt i knät på varandra. Det är så det ska se ut när det är Annandag och ett derby som väntar.

Katrineholmarna hade visst värmt upp på arenapuben så det hade varit fullt med folk där också. Enligt uppgift var det 678 betalande åskådare vilket bör betyda att vi nog var närmare 900 på matchen. Bortasupportrarna betalar ju inte, enligt ett avtal i serieföreningen. Synd att ÖSK ska envisas med att ange betalande och inte göra som alla andra ange den faktiska publiksiffran.
Matchen drog igång och det kändes redan från början att ÖSK:arna var otroligt fokuserade. Det slarvades ingenting och man gick absolut inte bort sig. Lugnt och metodiskt bröt man sönder allt vad Katrineholmsförsvar hette. 1-0 målet var en otrolig delikatess signerat Simon Folkesson som för övrigt fick priset som matchens lirare. Simon klippte till från en vänsterposition ett riktigt kanonskott i bortre krysset. Sedan följde mål på mål och vi kunde i halvtid skriva 5-0 till ÖSK. Vi påminde oss om fjolårets hemmamatch mot KVBS. Då stod det 13-0 till ÖSK i halvtid. Något sådant får vi nog aldrig uppleva igen, men jag måste faktiskt säga att jag värderar årets 5-0 högre än fjolårets utskåpning. Ifjol förlorade vi ju faktiskt andra halvlek med 2-1, men i år fortsatte ÖSK att mala ner Katrineholmarna och vann andra halvlek med 5-1 efter att vi fått oss en stor skopa bandygodis.

Att man på slutet jagade tvåsiffrigt var väldigt tydligt, då man vid ställningen 9-1 missade ett par fina lägen så blev man otroligt frustrerade, och när det tionde målet äntligen satt så blev det ett fantastiskt jubel. Det är något speciellt med att vinna med tvåsiffrigt och till det ska man inte heller släppa in mer än max två mål. Då är lyckan fullständig! ÖSK har långt ifrån lika stora förväntningar på sig i år mot ifjol och Katrineholm har, skulle jag vilja säga ett bättre lag i år, vilket man har visat genom att spela jämnt med alla topplag. Denna Annandag match är något man kommer att komma ihåg länge och jag tackar alla i ÖSK för att de gav oss en sådan härlig fest på bandyns nationaldag.

Efter matchen var det Svampens traditionella Annandagsfest och även den firades på Östers. Folk åt och drack för fulla muggar och när segersångerna stod som högst i tak så gick vi i Bandybaddarkomitén upp och proklamerade vem som hade fått priset ”Årets bandybaddare” 2023. Detta pris som har delats ut varje år sedan 1989 och som går till någon som har gjort något bra för ÖSK bandyn, dock ej som spelare. Årets pristagare blev Joakim ”Jocke” Sjöborg. Presentation överflödig är jag nästan beredd att skriva. Men för de som inte känner Jocke så kan jag bara säga att Jocke är nog nästan synonymt med ÖSK. Han var med och blev en av de första medlemmarna när Svampen bildades och han har hängt med sedan dess, även om han sedan några år tillbaka bor i Stockholm. Hela motiveringen finns på Svampens facebook. Jocke kunde tyvärr inte närvara vid prisutdelningen men ska få sitt pris i Katrineholm innan bortamatchen där.

Som vanligt avslutar jag min krönika med lite bandydebatt. Frustrationen var stor i Tranås och Nässjö när man inte fick mötas på Annandag jul. Man kan förstå att det var ledsna miner i de båda Smålandsmetropolerna. Dock förstår jag förbundet också i den här frågan. Däremot så har man inte gått ut och lyckats förklara varför man har gjort som man har gjort. För att ta det hela pedagogiskt så är det så här: De Allsvenska lagen är indelade i två pooler med 8 lag i varje pool. De åtta lagen är i sin tur uppdelade i fyra par i varje pool. ÖSK bildar t.ex. par med Katrineholm. ÖSK och KVBS spelar i den norra poolen och när vi ska möta lag från den södra poolen så åker vi ner tillsammans till t.ex. Småland och möter Åby och Nässjö korsvis. När vi spelar mot Åby så spelar KVBS mot Nässjö och vice versa. Sedan när vi kommer till Annandagen så möter de som har bildat par varandra i ett Annandagsderby. Om Tranås och Nässjö skulle mötas på Annandagen så hade de varit tvungna att bilda par och då hade Finspång och Åby blivit ett par. Nu ansåg förbundet och säkert många i norrpoolen att det är alldeles för långt att åka för norrlagen om de ska behöva ta sig hela vägen mellan Finspång och Åby när man är på en övernattningsresa. Därför gjorde man som man gjorde. Jag tycker att förbundet resonerade rätt men jag tycker att man har varit alldeles för dåliga på att förmedla hur man har resonerat.
 
Sedan börjar man gagga om att man i Elitserien har börjat gå ifrån det där med gamla derbymatcher och lyfter då fram exemplet att Vänersborg och Villa har sedan gammalt mötts varandra på Annandagen men nu spelar Villa istället mot Västerås därför att det skulle bli en spännande toppmatch. Detta är ju kvalificerat skitsnack! Villa möter inte Vänersborg därför att Vänersborg spelar mot Gripen och det är ett ännu vassare derby än Villa-Vänersborg. På samma sätt som att Edsbyn ofta spelade Annadagsmatch mot Broberg när Bollnäs låg i andra division, men när Bollnäs gick upp så blev det förstås Edsbyn-Bollnäs igen. Villa spelar mot Västerås därför att de två lagen blev kvar när man hade satt ihop derbymatcherna, så enkelt är det.
 

Robert Erickson2023-12-28 17:46:00
Author

Fler artiklar om Örebro