Tredje raka bortaförlusten och ett svagsint beslut av förbundet

Att ÖSK mer eller mindre skulle var borta från förstaplatsen efter sju omgångar kunde man inte tro, inte ens i sina värsta mardrömmar, men vi kan nog konstatera att så är fallet. Att Svenska bandyförbundet skulle göra om förutsättningarna i Allsvenskan mitt under säsongen, kunde man kanske tro med tanke på många andra tokiga beslut, men förbannad det blir man ändå.

Tre raka bortaförluster och ett svagsint beslut av bandyförbundet
Man har ju vant sig från ÖSK:s fotbollssäsonger att laddningen innan matcherna är den roligaste delen av att följa laget. Att det skulle bli så även i bandy i år hade man inte trott i sina värsta mardrömmar. Men faktum är att vi redan nu efter sju spelade matcher, så kan vi konstatera att ÖSK:s chans att ta första platsen i serien i praktiken är borta. Dock finns du ju fortfarande kvalplatser att spela om även om det är ganska ovanligt att något lag från Allsvenskan lyckas kvala sig upp.
Ljusdal hade som vanligt lagt matchen mot oss på en fredag. Matchen skulle i ursprungsprogrammet ha gått på söndagen men att det är svårt för bortasupportrar att hinna ta sig upp från Örebro till Ljusdal, det gav hemmalaget blanka den i. Vi startade från Örebro klockan 13 för att åtminstone få med dem som hade lyckats sluta jobba vid lunch. Två personer hämtades upp i Uppsala, det var Stefan Eriksson och André som numera bor i Nynäshamn. Resan upp var som vanligt trevlig men vi lyckade inte hinna till matchstart så början av matchen fick vi följa på Elitrapport.

Halva första halvlek fick vi dock se och det kändes som om så fort Ljusdal hade en chans så blev det mål. ÖSK hade mycket boll och lyckades få en ett par reduceringar på slutet av första halvlek så ett 4-5 resultat var ju ändå ett resultat som gick att vända. I andra halvlek skapade ÖSK det ena friläget efter det andra men när man gång på gång skapar frilägen utan att sätta bollen, då vinner man inga matcher. Ljusdal skapade också tre fina lägen och naturligtvis satt de alla tre och matchen var avgjord.
Det som skulle bli ett segerfirande på en av Sveriges trevligaste och sägenomsusande krogar, Järnvägs i Ljusdal blev istället att dränka sorgerna och få in fantastiskt god mat. Inga LBK:are var där och firade så vi var nästan själva. Mycket fint boende i Järvsö hade vi bokat. I Ljusdal är det så dyrt att bo, så jag kan rekommendera Jästgivars i Järvsö. Mycket fint för relativt billig penning.

Sedan satt vi kosan mot Rättvik. På små skruttvägar tog vi oss fram, men när vi hade passerat Edsbyn så blev det lite bättre väg. Efter att ölen rann ner i struparna så var hela bussen övertygade om att vi skulle få se ett revanschsuget ÖSK ta revansch. Incheckning på Augustas i Rättvik där vi alltid brukar bo. Tyvärr fick vi inte rummet med bastu denna gång, så efterfesten fick föras utan bastu. Först en trevlig stund på rummet med roliga bandyanekdoter och sedan iväg till laddning tillsammans med Flocken på deras hemmapub. Jag drog de rätta svaren i frågesporten som vi hade på vägen mellan Järvsö och Rättvik. Som vanligt blev det tre pristagare. Allmänt bra resultat av samtliga deltagare och tre lite oväntade vinnare; Sködda, Stefan Eriksson och Milla.

Matchen i Rättvik var inte matchen i Ljusdal lik på något sätt. Först och främst är Rättvik ett mycket bättre lag än Ljusdal, det kan man konstatera. Mot Ljusdal förlorade vi därför att vi gjorde en plattmatch, både framåt och bakåt. Mot Rättvik gjorde vi en ganska bra match defensivt, det syntes att man hade tänkt till i ledarstaben. Däremot framåt var det nästan ännu tunnare. Nu skapade vi knappt ens lägen. I första halvlek i stort sett inget läge, målet var en målvaktstavla. I andra betydligt bättre och några lägen skapade, men ingen skärpa på våra forwards och en mycket bra Rättvik målvakt, gjorde att Rättvik vann rättvist och om man inte fallerar totalt, nu med största sannolikhet tar hem serien.

Nu till förbundets totala hjärnblödning när det gäller hur man sköter ett seriesystem. AIK:s nedläggning gör att AIK får räknas som sist i Elitserien. Lag 13 och 12 ska kvala, det är ju korrekt, i Allsvenskan händer det ingenting i år, förutsättningarna ska naturligtvis vara på samma sätt där som de var när serien startade. Det vill säga, de två sista lagen åker ur och de två ovanför dessa får kvala. När vi sedan kommer till kvalspel till Allsvenskan så vet vi ju redan att det behövs ett extra lag till nästa säsong och då ska naturligtvis de lag som kvalar få spela om den platsen. Nej inte när Svenska bandyförbundet bestämmer, de ändrar förutsättningarna i botten på Allsvenskan i stället. Det är så förbannat dumt så jag har faktiskt inte ord för det.
 

Robert Erickson2022-12-01 09:35:00
Author

Fler artiklar om Örebro