Clash of the Titans - Bakgrund

Clash of the Titans - Bakgrund

Vi forskar lite om bakgrunder.

Clash of the Titans. Ett begrepp som varje fotbollsälskare känner till. Mötet mellan titanerna. I brittisk press avser man oftast Manchester United- Arsenal. De två monstruösa lagen och man bygger upp en myt kring mötet. En myt om att allt kan hända, det blir tufft spel, hat, avskyvärda uttalanden, tränare som är i luven på varandra och en gammal rivalitet. 

Men Clash of the Titans mellan dessa båda lag är en ny företeelse i fotbollsengland. Den sträcker sig bara tiotalet år bort och startar egentligen med Wengers första titel 1998, då han klev in och spräckte Sir Alex fullständiga hegemoni på brittiska titlar och som under 90-talet förde honom till inte mindre än tre dubblar. Osannolikt. 

Under den brittiska fotbollshistorien är ManU och Arsenal två av de tre mest framgångsrika lagen när det gäller  ligatitlar. ManU har 16 och Arsenal 13. Liverpool har dock 18. Det är dock endast under den senaste tioårsperioden som Gunners och ManU verkligen har stått samtidigt  i ringen och bråkat ordentligt om titlar.

Ser man tillbaka på historien så ger det ett nästan klart facit. Förutom efter 2 VK, då lagen hade en god rivalitet, så har lagen haft olika storhetsperioder, som inte gått ihop med varandras.

ManU grundades 1876 och Arsenal 1886 till att börja med. Under hela 1800-talet förde de en tynande tillvaro på fotbollens bakgård. 

Sedan började det hända saker.

* Under tidsperioden 1900-1915 så har ManU sin första storhetstid med två ligaguld och ett cupguld. Gunners förde en mycket flummig tillvaro i Woolwich och halkade mellan de första två divisionerna.

* Under 1920-talet var inget av lagen speciellt framgångsrika och ManU var till och med i division två under några år. Föga "Clash of the TItans" då således.

* 1930-talet är Gunners stora tidsperiod, då laget klassas som bäst i världen, spelar epokgörande fotboll, gör ohyggligt mycket mål och vinner ligan vid fem tillfällen och till detta två cupguld. ManU är återigen ur ligan under en femårsperiod, men tar sig upp 1936 igen. 

* Efterkrigsperioden är den enda period, förutom den nuvarande, då lagen har varit med i toppen och slagits samtidigt. Typexempel är säsongen  1947/48, då Gunners vinner ligan före ManU, som i sin tur vinner FA-cupen. Åren som följer är lagen stadigt inom topp sex och 51/52 vann ManU ligan med Gunners året efter. Sedan försvinner Arsenal bort under många år och lämnar scenen för ManU som vinner två guld till under 50-talet och även tar sig till en cupfinal. Intressant fotnot är att engelsk ligafotbolls högsta publiksiffra uppkommer 1948 i en match mellan Arsenal och Manchester United. Matchen spelades dock på Maine Road. 83260 personer. Oj.

* 1960-talet är en direkt spegel av 50-talet. Matt Busby bygger upp sitt "Busby Babes" efter München-katastrofen 1958 och akterseglar Gunners fullständigt. Med Två guld, två andraplatser, ett FA-cupguld och Europacupvinst under sex år så är ManU ensamma på toppen. 

* 1970-talet är varken hackat eller malet. Gunners tar dubbeln 70/71 och sedan FA-cupen 1979. That's it. ManU halkar ur ligan 1974, men repar sig och vinner FA-cupen 1976. Lagen möts också i en färgsprakande match 1979, då Gunners vinner med 3-2. Fortfarande har vi inte mycket till "Clash of the Titans"-stämning

* 80-talet ser ManU vinna tre FA-cuper, Gunners en ligatitel, men bortsett från detta är ingen i närheten av någon ligatitel. Fullständig dominans av Liverpool/Everton. 

* På 90-talet börjar det brännas lite granna. Med ett allt växande segertåg från George Grahams sida och ligatitlar och cuptitlar, så tar Sir Alex Ferguson över taktpinnen och vinner fyra titlar på fem år. Gunners är som bäst trea(1997) och då har Wenger tagit över. 

* Med Wengers era börjar "Clash-of-the-Titans"- perioden. Med nya idéer, internationell prägel och offensiv fotboll tar Gunners uppkampen med Sir Alex mancunians.

Låt oss se närmare på tabellplaceringarna från Wengers tillträde.
1997: 1 ManU, 3 Arsenal 
1998: 1 Arsenal, 2 ManU  - Arsenal vinner FA-cupen
1999: 1 ManU, 2 Arsenal - ManU vinner FA-cupen
2000: 1 ManU, 2 Arsenal
2001: 1 ManU, 2 Arsenal 
2002: 1 Arsenal, 3 ManU - Arsenal vinner cupen
2003: 1 ManU, 2 Arsenal - Arsenal vinner cupen
2004: 1 Arsenal, 3 ManU - ManU vinner cupen 
2005: 2 Arsenal, 3 Man U - Arsenal vinner FA-cupen
2006: 2 ManU, 4 Arsenal
2007  1 ManU, 4 Arsenal

Något liknande har inte setts i brittisk fotbollshistoria och det är här titanerna växer fram. Under en tioårsperiod har Gunners och de röda djävlarna slagit sida vid sida. Wenger och Ferguson har vässat klorna och brustit ut i olika idiotiska uttalanden genemot varandra. Ibland är Sir Alex irriterad för att Wenger inte vill komma in och dricka vin med honom. Ibland är det rena missförstånd. Det är i alla fall en hetstämning på många plan och många är vi i supporterflocken som ser  fram emot The Clash of the Titans. Sekonderna lämnar ringen.

Magnus Falk2007-11-02 08:10:00
Author

Fler artiklar om Arsenal