Allrakäraste syster ...
Foto: John Lord & DeyanFCK

Allrakäraste syster ...

Hur ett systerskap blev ett brödraskap på fotbollsläktaren.

När det andra av två skoningslösa världskrig hade tagit slut, etablerades systerstäder över hela Europa. Enligt den kretsfria tyska staden Oberhausen, i Ruhr-området, och dess ratsangelegenhaiten, upprättades dessa systerstäder för att ”främja förståelse och fredlig samexistens mellan folken och för att stödja Europas sammanväxt.” Den första staden Oberhausen någonsin valde att främja fredlig samexistens tillsammans med var Middlesbrough, från North Yorkshire. Idag firar deras vänskap sitt 50-årsjubileum. 

Officiellt blev Oberhausen och Middlesbrough systerstäder först 1974, genom The Middlesbrough–Oberhausen Town Twinning partnership (Partnerschaft Oberhausen–Middlesbrough), men det har skett studentutbyten mellan städerna sedan början av 50-talet. Redan 1953 besökte en herr Karl Weinert Middlesbrough med ett 30-tal medresenärer från Oberhausens utbildningsdepartement, som under sin vistelse på Teesside besökte Tees Transporter Bridge, fick uppleva folkdans och fick se en match mellan brittiska och tyska motståndare på det gamla Ayresome Park. Men med åren blev vänskapen svagare, och det görs idag därför många försök att förstärka den igen.


Blick vom Aussichtsturm der Knappenhalde zur Marienkirche in Oberhausen. Foto: Frank Vincentz

Nuförtiden träffas således de båda städernas sekretariat årligen för att stärka städernas band, men det kulturella systerskapet sträcker sig mycket längre än så.

BORO - RWO
Du känner kanske inte till vilka de Die Kleeblätter är. Det är smeknamnet på Oberhausens lokala fotbollslag, Rot-Weiß Oberhausen. De rödvita spelar sina hemmamatcher på Stadion Niederrhein, som under tidigt 70-tal var hem till återkommande Bundesliga-matcher. Idag var det dock länge sedan Klövrarna fick se högstaligans ljus skina över Niederrheinstadion. Sedan tio år tillbaka har de spelat i fjärdeligan, Regionalliga West, där de idag ligger på en tiondeplats. 


Ronny Koenig bröstar en boll för Oberhausen i 2. Bundesliga, 2009

Middlesbrough känner du väl nog till. Tack vare systerskapet med Oberhausen har stadens fotbollslag på senare år blivit vänner med Rot-Weiß Oberhausen. Staden som Luftwaffe försökte jämna med marken, och staden som Storbritanniens flygvapen bombade under andra världskrigets oljeoperation, hade nu blivit vänner. Bombas, görs de fortfarande på fotbollsplanen, och via luften skickas nu endast vänskapsbrev.


Middlesbroughflagga viftas på Niederrheinstadion. Foto: Red Faction (@RF08 på X)

Sedan flera år tillbaka har Middlesbroughs ultrasgruppering Red Faction anordnat gruppresor till Ruhr för att bilda band mellan de två städerna och dess fotbollsklubbar. Redan 2014 anordnades den första resan, och sedan dess har Teesside fått se på ett godhjärtat läktarutbyte, eftersom det inte bara är engelsmän som numera åker till Tyskland, utan även tyska Oberhausen-bor som frekvent besöker Middlesbrough. 

Efter årsskiftet hade flertalet klövrar tagit resan upp till North Yorkshire för att träffa sina likafärgade polare, och få se på engelsk fotboll. Tyvärr var det ingen vidare god bild de fick av just engelsk fotboll, då matchen de valde att se på plats var Middlesbroughs förtretliga 1-1 mot Rotherham.


Oberhausensupportrar på plats i England. Foto: Red Faction (@RF08 på X)

Redan till sommaren kommer de engelska rödvita få chansen att återgälda sina tyska fotbollskamrater, genom att åka till Oberhausen. Rot-Weiß Oberhausen firar nämligen sitt 120-årsjubileum i år, och har således anordnat en försäsongsturnering, Emscherinsel Cup, tillsammans med lagets supportrar för att fira detta. Bland de inbjudna lagen finner vi inga andra än Middlesbrough Football Club. Mellan den 12-13 juli kommer Boros U21-lag tampas mot Oberhausen, samt två andra tyska lag som ännu inte har bestämts i en vänskapsturnering. Enligt Middlesbrough och RF själva kommer detta bli ” en fantastisk möjlighet för fans att få uppleva tysk fotbollskultur, fortsätta bygga broar mellan RWO och Boro och att få njuta av en weekend i Tyskland. Vi skulle vilja se så många Boro-supportrar göra resan som möjligt!” 

Utöver Oberhausen, är Middlesbrough systerstad med Dunkerque i Frankrike och Masvingo i Zimbabwe. Så vitt jag vet sker det ännu inga fotbollsutbyten mellan Masvingos lokala fotbollslag, Masvingo FC, och Boro, men städernas relation växer för var dag som går.

 

Viktor Kristensson2024-05-05 18:11:00
Author

Fler artiklar om Middlesbrough