Wenger 20 years IV: Wengers arv
Vi firar en 20åring.
Imorgon så är det 20 år sedan han officiellt tog över Gunners. Arsène Wenger, född 22 oktober 1949 i Strasbourg. Multilingvist, fotbollstränare, kåsör, strateg, musketör,lebermann och Arsenals tränare. Kollegan Åberg beskrev hans inträde på scenen. Hur scenen lyste upp på Highbury när Wenger pratade från Japan. Grampus Nagoya tappade sin tränare och Arsenal fick en fullkomligt okänd fransman. Ja, egentligen inte. Jag kände faktiskt till honom ganska väl. Jag köpte fotbollstidningen Onze ett tag och följde den franska ligan och faktiskt - 1991 - så såg jag Monaco - Lille på Stade St Louis II i hamnen i Monaco med Wenger som tränare för just Monaco. Det gör mig rätt gammal. Inses- men glöm det. Jag får bidrag.
han kom som en virvelvind in i Gunners. Jag minns hur Tony Adams beskrev honom. "Mr Spectacles", som han kallar honom i "the Addicted" . Wenger dök upp under UEFA-cup-matchen mot Borussia Mönchengladbach i September 1996 och ändrade om hela spelsystemet i paus. Gunners gick ut och förlorade matchen och åkte ur cupen. Tony Adams fattade inte ett dugg. Ett och ett halvt år senare lyfte han dubbeln. Det går fort. 20 år- en livsgtid och mycket händer. Arsène Wengers intåg i den brittiska fotbollen är en kataklysm av nya idéer och uppslag som för evigt har förändrat den brittiska fotbollen och i måpnga steg den internationella fotbollen.
Jag ämnar inte ens göra ett försök att ge er en total bild av vad han har åstadkommit. Det finns bra böcker som beskriver Wenger. "The professor" är ett lysande exempel, men jag tänkte nedan rapa upp ett axplock av hur han har påverkat den brittiska fotbollen och inser att ni säkert kan komma på ett dussin till, så se detta som att jag har stoppat handen i en skål med gröt för att leta efter en mandel och hittat tre. Ungefär.
* London Colney
Efter att han sålt Nicolas Anelka med världshistoriens största vinst (köpt för 500 000 från PSG - såld för 25 miljoner pund tillReal Madrid), så investerade klubben merparten i en helt ny fantastisk träningsanläggning i norra London. Anläggningen ligger i Shenley vid M25s avfart till St Alban's(har själv stått utanför den) och innefattar flertalet träningsplaner, gym&fitness, möteslokaler, konferensrum, inomhushall och annat. Detta var ett komplett nytänkande och många andra lag följde efter.
* Dieten och näringen
Han gick rakt in och plackade bort chips, pommes frites, chokladbitar och läsk från en brittisk fotbollsspelares meny. In med råkostm fibrer, energitillskott, groddar, fisk och annat smått och gott. Spelarnas hälsa kollades kontinuerligt med vägning, matintag och vilka drycker som behövdes. Jag tror hela England skall tacka Wenger för detta för detta gick somk chockvågor över brittisk fotboll och det samhälle som fortfarande här-och-var är uppfödda på uttrycket "I want my mars-bar".
* Bort med "benders"
Nja inte bröderna Bender, utan "benders" som i rejäla partyn. Gunners "tuesday Club" var en välrenommerad skara människor ledda av Tony Adams, som tillbringade tisdagarna med att hönga på barer till tidigt på morgonen, komma bakis till träningarna och fortsätta under helgen efter matcherna. Wenger drog ett fullkomligt streck över detta. Alkohol under säsongen förbjuds i princip helt. Spelarna skulle vara föredömen och äta och dricka med förstånd. Inte alla klubbar följer detta, men väldigt många insåg att Wengers tankar gick i linje med en bättre hälsa.
* Talangutvecklingen
Wenger satsade på ungdomen och på att odla fram egna talanger som sedermera tog steget upp i A-laget. Nytänkande? Nja, det har nog många sett, men på det sättet att han hittade fullkomligt okända spelare och lotsade fram dem till absolut topp och världsklass. Det är något som många i alla år har fascinerats av. Han har haft en osviklig förmåga att hitta talanger och rådiamanter och slipa dem till fantastiska spelare.
* Utländska tränare
När Wenger anlände till England - för 20 år sedan - var merparten av tränarkåren i England brittisk. De hette Brian Little, Ray Harford, Martin O'Neill, Roy Evans och mer där till. Wenger var en av ett fåtal utländska tränare, men när brittiska klubbar såg influenserna från andra länder och de nya idéerna så vällde det in nya spelare och tränare till Premier League. 2006/2007 så är alla utom 3 från ett annat land än England.
* Utländska spelare
Den 15 Februari 2005 skickade Wenger för första gången i brittisk fotbollshistoria ut ett lag på planen som helt saknade brittiska spelare. Wenger skrockade efter matchen: "England boss Sven-Goran Eriksson was here, so who did he watch then? Has he signed for a different country?". Nu är det inte så att ha var först med utländska spelare i England. Inte alls. Ossie Ardiles och Ricardo Villa spelade för Tottenham efter VM1978, Alberto Tarantini var i Birmingham, men mycket som komplementspelare och det var också spelare som inte riktigt passade in eller slog igenom. med Eric Cantona hände något och med Wengers intåg och dennes introduktion av Vieira, Petit, Bergkamp, Overmars, Ljungberg, Henry med mera - ja då öppnades en ny syn på det.
* den icke-brittiska cyniska humorn
En intervju med Wenger är ofta något speciellt. Hans kommentar kring de utländska spelarna ovan, hans kommentar kring Sir Alex kommentarer om att Gunners inte var värdiga vinnare "Everyone thinks they have the prettiest wife at home" och "We do not buy superstars. We make them". Vidare så såg han aldrig någonting "I did not zee zat" är en klassiker.
* Fotbollsspelet
När Wenger anlände till Arsenal var han välsignad med en försvarslinje som fortfarande är en av de bästa som någonsin spelat i brittisk fotboll. Han kunde lägga sitt pussel kring det offensiva spelet och lade sitt fokus på snabba omställningar, fartfyllt spel på kanterna, raka passningar framåt, många spelare i rörelse, max-två passningar och enkelhet. han gjorde fotbollsspelet till en konst och till något som man under många år kännetecknat som ett typiskt Arsenal-spel. Så sent som i matchen mot FC Basel, så kom kommentaren från Pelle Bäckman att det var ett "klassiskt Arsenal-anfall" med ett-tillslag, rörelse hela tiden, man sågade itu backlinjen och gick på avslut.
* Att för evigt förpassa Tottenham till en sekundär position i Norra London
"St Totteringham's Day" har blivit en institution, som bara firas i den södra delen av norra London. Sedan Wenger kom till Gunners har Tottenham alltid kommit sämre än Gunners i ligatabellen. År-efter-år. Spurs har marginaliserats ännu mer och det är svårt att ta dem på allvar.
* Att placera Arsenal på världskartan
Med dubbla dubblar, "the invincibles"-säsongen 2003/2004, det fantastiska spelet och det antal stora stjärnor som kommit fram i Arsenals led under Wengers handlag, så har Gunners återigen blivit en världsmakt i fotbollen. Laget är bekant över hela världen. Stora spelare länkas konstant ihop med laget och Gunners spelar Champions League år-efter-år.
* FFP
När Wenger kom till klubben 1996, så var de tongivande i klubben David Dein, Peter Hill-Wood och Danny Fiszman. Idag är det Stan Kroenke, Chips Kewsick och så Wenger själv. Wenger- som manager - har haft ett enormt inflytande på hur klubben har förändrats ekonomiskt och hur man har spelat ett Fair Play när det gäller den finansiella strukturen. Det har aldrig tagits ohyggliga lån eller betalats okristliga summor för spelare. Då har han helt enkelt låtit bli att värva dem. Lönestrukturen hos Gunners har varit balanserad. Ibland för låg för att spelare skall komma, men Wenger har hållit fast vid en htfsad lönestruktur för att undvika att det blir stora och oförklarliga glapp mellan spelarna, han har tillsett att man hela tiden håller en vettig balans mellan intäkter och utgifter, inte dopat klubben ekonomiskt och på senare - också vägrat att tillåta att en stor ägare som Stan Kroenke häller pengar över klubben eller att Alisher Usmanov kommer in och köper sönder klubben.
* Hello Africa
Arsenal hade ett samarbete med Beveren i belgien och via denna samt den akademi som Wengers gode vän Jean-Marc Guillou satte upp i Abidjan, Elfenbenskusten, så började Arsenal på allvar se afrikanska spelare i laget. Mängden spelare har möjligen avtagit de senare åren, men inledningsvis var det ett stort antal med Kolo Touré, Emmanuel Eboué, Chris Wreh, Nwankwu Kanu och Lauren.
* Emirates Stadium
Wenger var också en av de absolut tongivande bakom att bygga en ny arena. Highbury med 38000 åskådare blev långsam för liten och Arsenal, Wenger och andra satte sig ned för att skissa på något nytt i närheten. Fransmannen var en av de drivande i frågan och var med och hade åsikter kring hur arenan skulle se ut.
* Tränarrivalitet
Det är klart att tränare inte alltid älskar varandra. Under Wengers inledande tid och kampen med Manchester United under åren 1997-2005, så skapades en rivalitet mellan två mycket likasinnade herrar, som skydde varandra som pesten, som undvek varandra och som baktalade varandra. Rivaliteten mellan Wenger och Sir Alex är kanske den främsta historiskt och skickade känslor ned till fansen. Än idag så har jag ytterst svårt för Manchester United och det beror mycket på den rivaliteten. Wenger mot Mourinho är en annan het rivalitet som pågår än idag. Allt ifrån att "Wenger är en fönstertittare" till att Wenger knuffar till Mourinho längs med långsidan. Mark Hughes var länge en figur, som Wenger definitivt ogillade efter en match mellan Arsenal-Blackburn i FA.cupen för tio år sedan och Wengers ilska gentemot Alan Pardew under dennes tid i West Ham, där han tyckte att han firade ett mål för the Hammers för häftigt.
Som sagt, ett axlock av idéer och kunskaper. Han har gjort mycket mer, men jag överlåter det till er-kära läsare. För att citera Monty Python i Life of Brian" All right, but apart from the sanitation, the medicine, education, wine, public order, irrigation, roads, a fresh water system, and public health, what have the Romans ever done for us?"