Lagbanner
Villa Park, 2023-10-22 17:30

Aston Villa - West Ham
4 - 1

10 raka, elfte kakan?

10 raka, elfte kakan?

Vi har haft det jäkligt svårt mot West Ham under de senaste 8 åren. Kan den härliga hemmaformen på Villa Park ändra den trista traditionen?


Claret and Blue derby!

Det är dags för återstart i de inhemska ligorna denna helg. Jag som normalt inte tycker om de här landslagsuppehållen, måste ändå säga att det som inträffade i Bryssel är tragik på så hög nivå. Man SKA kunna ta på sig en fotbollströja och gå på en match, var än man befinner sig i världen. Vila i frid, kära fotbollssupportrar. All kärlek till er. 
Idrott och kultur blir allt viktigare när fanatiker försöker sinka demokratin. Mer öppenhet, mer idrott, mer kultur och mer bildning är enligt mig det enda sättet att stävja extremism.
Även om det känns olustigt att ta sig an en fotbollsmatch efter det som hänt så är det just det jag måste göra. Det normala är att vara en person som står upp och inte viker sig mot de brutala och nedbrytande krafter som finns.

Jag delar denna text i två delar. Den “inför matchen”, den om “inte om matchen”. Hoppas att ni finner det läsvärt.

Inför matchen:
Aston Villa ligger 5:a efter 8 omgångar. Det är ju faktiskt riktigt bra och då tror jag ändå inte att vi sett hela potentialen av den här truppen. Nu tar vi oss an West Ham som ligger ett par poäng efter och utan att jinxa…vad vore väl tre poäng på söndag följt av tre poäng mot Luton nästa helg?
Inte omöjligt skulle jag vilja säga.
West Ham har öppnat ligaspelet bra (4-2-2) och nosar två poäng bakom. I den pågående Europa League har laget också börjat bra och de leder gruppen efter två omgångar.
Vad är West Hams styrkor i år?

9 maj 2015, senast vi vann mot dem. Tom Cleverly målskytt. West Ham har varit ett rejält spöke för oss under hela 2000-talet, bara 10 vinster på 36 matcher. Efter den segermatchen där 2015  har det gått 10 matcher med förluster och oavgjorda. Nu är det dags för revansch. På Villa Park! Det är dags att visa att vi är den massive club som vi är! Dessutom är Aston Villa riktigt bra på hemmaplan nu, tungt hemmastöd och 10 raka segrar!

1983 vann AVFC 13 raka segrar hemma senast i PL. 2023 är det dags igen. Varför inte göra det till en 11:e och ta rygg på rekordet från 1983?

Jag fick kontakt med norske Gjermund Holt, f d ordförande för Scandinavian Hammers, inför matchen. Läs mer nedan varför jag lyckades få med denna dignitet i artikeln: Jag översätter inte norskan, för den är så trevlig som den är:

“Ja, vi har et spennende lag og ser mye bedre ut enn i fjor. Vil vel kjempe med Villa og et par til om en plass rundt 4-8? - Ward Prowse har vært god, Alvarex har erstattet Rice veldig bra. Kudus er spennende. Paqueta er jo en av ligaens aller beste spillere. Vi flyr jo i EL og har godt håp om at vi kan nå langt der.
-Søndag er jo helt åpent, men har god tro på at vi kan få med oss noe fra Villa Park.”

Han har god tro, klart han ska ha med det track-recordet, men i år ser det lite annorlunda ut. Aston Villa är en trupp i harmoni, med riktigt bra spelare på varje position.

Ollie Watkins blev kallad till landslaget och gjorde som han brukade. Mål. Assist Jack Grealish. Jag börjar nära en dröm om nästa säsong här…
Men 10 raka hemma är givetvis inte något som Unai tänker på, här senaste nytt från presskonferensen:

“We are not thinking about what we did. We are focused and thinking about what we can do, how we can improve and how we are going to face the next match.
“We are feeling comfortable with our supporters. Villa Park is special. It was special when we were not winning and it’s special now that we are being comfortable there.

Politiskt korrekta ord från vår manager Unai Emery, men faktum är: Villa Park har blivit ett ointagligt slott för motståndarna. Låt oss lägga West Ham till raden.

West Ham, Moyes team, är ett grymt kompetent lag. De vann Conference League i våras och nu toppar de gruppen i Europa League. Inget man skojar bort. David Moyes var nöjd vid fredagens presskonferens och är tillfreds med vad han ställer mot Villa på söndag.

Det här blir ingen lätt match, Villains! Ska de bryta våra 10 raka hemmasegrar och ska West Ham fortsätta de där 10 utan förlust mot Aston Villa?

Mitt tips: 3-1.
Svenska spels odds i dagsläget:
Aston Villa-West Ham 1: 1.90  X: 3.84    2: 3.97
Avspark 17:30 på Villa Park, matchen sänds på Viaplay,


Inte om matchen:
Vi ska möta West Ham. Just West Ham har jag faktiskt en del kopplingar till. 2005 hade de Sverige-turné och de hade lägret i Kungsbacka. På agendan stod ett möte med FC Trollhättan som jag på den tiden var engagerad i. FC Trollhättans marknadschef ringde mig en sommarmorgon och frågade om jag ville hänga på till Kungsbacka för intervjuer inför matchen.

Självklart!

Sagt och gjort. Ett par timmar senare stod vi och tittade på träningen de hade och efter densamma så fick vi träffa manager Alan Pardew och spelaren Teddy Sheringham. Knappt man tror det var sant, en av Englands mest kända spelare genom tiderna stod mitt framför mig. Jag minns knappt vad jag frågade om, men ett par dagar senare vann West Ham med 3-0 mot FCT. De var förvarnade och ställde upp med ett starkt lag, för FCT hade vunnit mot Tottenham året innan med 1-0.
Sheringham, Konchesky, Reo-Coker, Zamora, Harewood…en del kända namn i laget.

FCT tog emot West Ham bra där tydligen, för nästa år bestämde de sig för att ha lägret i Trollhättan, på Edsborgs IP. Många fans från både Sverige, Norge och England kom för att hänga med dem.

Jag skulle skriva en matchtidning som skulle ges ut tillsammans med den lokala tidningen som ett sorts programblad inför matchen. I samband med det fick jag kontakt med norska supporterklubbens ordförande Gjermund Holt och han tipsade om en Liam Tyrell från Wakefield som skulle komma över. Jag gjorde intervjuer med dem och det blev faktiskt en bra tidning.

Dagen före match anordnade FCT bowling tillsammans med laget. På Håkan Milds “Buddys” i Trollhättan. Han var själv där och berättade hur de startade upp restaurangen, frågan är om West Ham-spelarna visste vilken legend de hade framför sig?

Bowlingen skulle starta. Jag hamnade på samma bana som Yossi Benayoun (Israel) och John Pantsil (Ghana). Båda landslagsspelare.
På banan intill var Bobby Zamora.

John Pantsil hade aldrig bowlat. Han rullade inte klotet som vi andra utan kastade det som man gör när man spelar boule. 79 p första serien.
Jag visade honom hur man skulle göra, och det blev över 120 poäng andra serien. När vi sen skulle gå och äta stod han kvar för han tyckte det var så roligt. 169 p sista serien. Sjuk bolltalang ändå.

Matchdagen kom. Det blev förlust med 0-2 för FCT denna gång och efter matchen skulle båda lagen ner till “stan” för gemensam middag. Jag ropade från fönstret i klubblokalen: Gjermund, Liam, vill ni åka med och käka med West Ham?
Herrejösses vad glada de blev.

Gjermund som också hade någon sorts webb som han skrev för var salig. Under middagen får manager Alan Pardew ett samtal. Det handlade om att de gjorde klart med en ny spelare, minns inte vem. Jag tog ett snyggt foto av Gjermund, Liam och Alan Pardew innan jag gick in på nattklubben där det fanns massor av WH-fans. Jaja, de hade snygga tröjor i alla fall.

Goa vänner fick jag där på kuppen!

På söndag är vi dock fiender över 90 minuter. Men det är fotboll det handlar om. En viktig del av vår värld. En värld där vi ska kunna vara tillsammans över gränser, utseende, religion, vinna eller förlora.

Det är gemenskapen och fotbollens enande kraft vi ska värna.

Läste du så här långt, tack. Up The Villa!
//Benny Johansson, Trollhättan

Benny Johansson, Trollhättan2023-10-20 21:00:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa