Lagbanner
16-DELSFINAL I LIGACUPEN
El Ghazi gjorde 2 mål och 2 assist på 62 minuter i 32-delsfinalen mot Barrow. Kan han växla upp även i 16-delsfinalen?

16-DELSFINAL I LIGACUPEN

Chelsea och Aston Villa möttes på Stamford Bridge den 11 september. Elva dagar senare är det dags att gå upp i ringen igen. 16-delsfinal i Ligacupen där vi kan förvänta oss rotation av spelare från båda lagen.

”NYA ANSIKTEN" I SIKTE FÖR CHELSEA?
Om vi startar med att analysera läget för hemmalaget, Chelsea FC, så informerade tränaren Thomas Tuchel att det finns spelare som kommer att få chansen att prestera i en tävlingsmiljö. Spelare som han syftar på då är bland annat Ruben Loftus-Cheek. Den 25-åriga engelska mittfältaren har endast 1 minuts speltid under årets pågående säsong. Den minuten kom i mötet med Zenit i Champions League då han bytte av Mason Mount i den 93:e minuten. I Premier League har Ruben ännu inte fått någon speltid. Skadad i de två första omgångarna mot Chelsea och Arsenal, på bänken mot Liverpool och Aston Villa och i senaste mötet med Tottenham som spelades i söndags så fick han befinna sig vid sidan av. Är det en bitter och omotiverad engelsman vi har att göra med? Eller kommer det fullständigt att explodera? Återstår att se efter 90 minuter på onsdag. 

Tuchel nämner även att Saul Niguez, nyförvärvet från Atletico Madrid, kommer att behöva matchas in för att komma in i tempo och vänja sig vid Tuchels taktiska system och filosofi. I Aston Villa minns man Saul med glädje, då denne spanjor inte hade någon särskild lyckad insats i senaste mötet lagen emellan. Saul blev nämligen utbytt efter 45 minuter då han inte hade vunnit några närkamper samt stått för flertalet uppmärksammade misstag och felpassningar. Är det dags för revansch? Eller kommer Saul rentav, till Aston Villas glädje, vara trögstartad? 

Vidare spekulation kring Tuchels laguttagning inför ligacupens 16-delsfinal så nämns även Ross Barkley i dessa sammanhang. För den som inte har ett minne som en guldfisk så vet vi att han spenderade fjolårssäsongen hos Aston Villa på lån, där Dean Smith gjorde klart för media att det inte var aktuellt att köpa loss honom. Det grundar sig knappast i prislappen, snarare att Ross dessvärre inte höll en tillräckligt jämn nivå under säsongen samt att han tyvärr är skadedrabbad. Ross Barkley leverade under sin tid i Aston Villa tre mål och en assist på 24 spelade matcher, där han stod för en succéstart då han ”målade” mot Liverpool, avgjorde mötet mot Leicester och agerade framspelare i segern mot Arsenal. Därefter skadad efter fyra minuter mot Brighton och han missade de kommande åtta omgångarna. Efter skadeuppehållet var han tyvärr inte sig lik och en eventuell spelaraffär mellan Chelsea och Aston Villa rann ut i sanden. Under årets säsong så har Ross Barkley tagit plats på bänken en gång, och det var i Chelseas seger mot Aston Villa. Tre dagar senare satt han på bänken i Champions Leauge-mötet mot Zenit för att sedan sitta på läktaren mot Tottenham. Mycket talar därför för att Thomas Tuchel kommer att mönstra ett mittfält innehållande Loftus-Cheek, Niguez och Barkley, så att dessa tre spelare får en ärlig chans att visa upp sig. 

Ifjol blev Chelsea utslagna ur ligacupen i åttondelsfinalen mot Tottenham efter straffläggning. Timo Werner var målskytt då. 

RESERVBETONAT ATT VÄNTA ÄVEN HOS ASTON VILLA?
Det är tveksamt om Aston Villa går ”all in” för en cupframgång under årets säsong. Som tidigare nämnt så ligger fokus på främst på ligaspelet, det vill säga att sluta på en så hög tabellplacering som möjligt. En framgång i ligacupen är endast en bonus och ses istället som ett tillfälle för Dean Smith att ”lufta” lite spelare som är i behov av match-och speltid. Med andra ord så sitter Tuchel och Smith i samma båt. 

Vilka spelare kan vi tänka oss får chansen under onsdagskvällen? Segern mot Everton var förvisso skön och härlig, men ganska dyrköpt avseende skador. John McGinn klev av efter 40 minuter på grund av skada mot huvudet, förmodad hjärnskakning. Matt Targett blev utbytt efter 61 minuter med skadekänning och även succéinhopparen Leon Bailey fick kliva av efter endast 21 minuters speltid på grund av skadekänning i lårtrakten. Därför kan vi med största sannolikhet räkna bort Targett, McGinn och Bailey. I övrigt så är Trezeguet och Davis långtidsskadade samt att de talangfulla ungdomarna Philogene-Bidace och Chukwuemeka även är osäkra kort och förmodligen kvar på skadelistan. 

Vad har då Dean Smith för pjäser att leka med? Rimligtvis kommer Jed Steer att ställa sig mellan stolparna. Efter tre insläppta i senaste mötet mot Chelsea så håller vi tummarna för att Steer kan rada upp den ena paradräddningen efter den andra, för om sanningen ska fram - det kommer nog att behövas! 

I backlinjen så kommer Kortney Hause att få chansen. Frågan blir då om Dean Smith kommer att fortsätta med att mönstra tre mittbackar i försvarslinjen? Om svaret är ja på den frågan så kan vi nog räkna med att Tuanzebe blir uttagen. Den tredje mittbacken? Flertalet håller tummarna för att den unga försvarstalangen Lamare Bogarde ska få chansen att visa upp sig på den stora scenen. Den nederländska U18-landslagsmannen satt på bänken i ligacupmatchen mot Barrow, men det finns en del som talar för att han får chansen under onsdagen då Smith knappast lär matcha vare sig Mings eller Konsa då viktiga matcher väntar framöver. I matchen mot Barrow så ställde Smith upp med en fyrbackslinje innehållande Targett, Hause, Tuanzebe och Guilbert. Den franska högerbacken Frederic Guilbert är utlånad till Strasbourg och Targett blev som tidigare nämnt utbytt i lördags på grund av skadekänning. Ett rimligt alternativ är att Ashley Young axlar en wingback/ytterbacksroll. Vem som får ansvaret för samma roll på den andra kanten är i dagsläget oklart då Matty Cash sannolikt står över denna ligacupsomgång. Läge för Hayden Lindley, 21-årig engelsk talang, från U23-laget? Den unga ytterbackstalangen bytte av Guilbert i cupmötet mot Barrow och spelade de avslutande åtta minuterna av matchen.

På mittfältet så finns det gott om spelaralternativ som är i behov av speltid. Nakamba, som gjorde ett mycket bra inhopp i segern mot Everton, är självklar i Smiths bok. Inte omöjligt att Aston Villas franska mittfältsförvärv från januari, Morgan Sanson, kommer att bilda någon form av mittfältspar med Zimbabwes stolthet. En annan spelare som är i behov av speltid är Emi Buendía. I slutet av augusti, strax innan landslagsuppehållet, så nätade rekordnyförvärvet i 1-1-matchen mot Brentford innan det var dags att sätta sig på planet mot Sydamerika för en stormig landslagssamling. Buendía fick inte byta om till någon av VM-kvalmatcherna för Argentina, samtidigt som han blev tvungen att sitta i karantän och därmed missade matchen mot Chelsea är en historia som är allt annat än lycklig. Den kreativa offensiva mittfältaren har inte spelat match sedan 28 augusti, vilket är för tre veckor sedan. Behov av speltid? Jo, tack. 

På anfallssidan så finns det inte särskilt många alternativ. Ings och Watkins är ordinarie och är främst ”öronmärkta” till spel i Premier League. Ings har stått för imponerande insatser i Villatröjan under sina fem inledande matcher, huruvida han är aktuell för cupspel kan endast Smith svara på. Både Ings och Watkins spelade 90 minuter i lördags och gissningsvis har Smith en tanke att mönstra samma anfallspar till helgen mot Manchester United. I och med att Keinan Davis är långtidsskadad samt att Wesley är utlånad till Club Brügge, så finns det inte jättemånga alternativ kvar att välja emellan. Dock ska det nämnas att de få alternativ som finns att välja på är dock att betrakta som spännande alternativ. Cameron Archer, som hängde tre påsar i ligacupsegern mot Barrow, är ett hett alternativ att få starta mot Chelsea. Den 20-åriga engelska anfallaren har suttit på bänken i de tre senaste omgångarna i Premier League och var nära på att få hoppa in i matchen mot Brentford, men en skada på Konsa stoppade debuten i Premier League. Archer har under årets säsong imponerat stort då han gjorde 3 mål på 90 minuter mot Barrow och har gjort 2 mål och 1 assist på 2 matcher med U23-laget. Detta är sannerligen en talang med en god känsla för målskytte. Ett annat spännande alternativ är Carney Chukwuemekas storebror, Caleb Chukwuemeka. Caleb fick göra ett inhopp mot Barrow och spelade 18 minuter i den matchen, således är debuten redan gjord i A-laget. Han värvades inför säsongen från Northampton och har inlett sin resa i Aston Villa på ett imponerande sätt. På två matcher i U23 har han gjort 4 mål. Om han startat mot Chelsea låter jag vara osagt, men det finns definitivt anledningar för Smith och supportrar till Aston Villa att hålla ögonen på denna 19-åriga anfallstalang. 

En möjlig startelva, sett ur ett extremt spekulativt perspektiv; 

(3-4-3)

Steer

Bogarde Tuanzebe Hause

Lindley Sanson Nakamba Young

Buendía Archer El Ghazi


Ifjol blev Aston Villa utslagna i åttondelsfinalen mot Stoke City, en beige insats där Smith bland annat ställde upp med Elmohamady som mittback, Lansbury på mittfältet och Davis på topp. Kan Aston Villa knäppa Chelsea på näsan och överraska med avancemang i ligacupen? 

TV
Matchen sänds på Viasat Sport Xtra och Viaplay, avspark 20:45. 

Up The Villa! 

Oskar Laurell2021-09-21 17:03:39
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa