Villa Park ur en "svensk" besökares perspektiv - En episod från Medlemsresan 2008
En riktig genomgång av en rundvandring. Läs och njut!
Undertecknad hade turen att lyckas klämma in en guidad rundvandring på Villa Park, fredagen innan derbyt. Jag landade runt 10 på morgonen och han precis lämna bagage på hotellet för att sedan mer eller mindre genast ta tåget från New Street till Aston. Det hade varit smartare att ta sig till Witton-stationen, för den var tio gånger så nära, men Aston-tåget gick ju lite tidigare och okunnig som man var så kändes det mer "rätt" att åka till Aston.
Stationen ligger ju någon kilometer från Villa Park, men är inte svår att hitta. Man går ner för trapporna från stationen, tar höger och sedan direkt höger igen. Sedan traskar man rakt fram (passerar under motorvägen) och det tar inte lång tid innan man ser VP-siluetten på håll uppe till vänster.
På vägen passerar man puben Adventurers som ligger på höger hand. Det visade sig att efter matchen var det fullt party där för de mest trogna fansen (dvs medlemmar) men den var också knökfull så runt hälften av Villa Sweden som tänkt sig en läsk (?) efter matchen tog tricken tillbaka till centrum i stället.... men det är en annan story.
Sedan ser man snart VP på lite närmre håll. Man har en park på vänster sida som gör det lite mer luftigt än de övriga industriområdesliknande område man passerat (samt en polisstation). Det första som riktigt luktar Aston Villa är THE HOLTE-restaurangen. En nyrenoverad byggnad som tidigare förfallit, men som nu har pub och matsal/ar. En mycket vacker byggnad.
Här funderar man på om man skall ta den vänstra vägen eller den högra som följer Trinity Road. Då jag skall till North Stand och Villa Shopen så väljer jag det senare, men sannolikt hade det gått bra att gå båda hållen.
Det man nu slås av är den mäktiga ingången till Holte End bakom The Holte. Man blir näst intill förbluffad över att en stadion kan ha en så charmig ingång, jag har aldrig sett dess like. Det är som om Queen Victoria hade designat detta och man börja inse att det här är en kulturupplevelse och inte bara en sportdito.
Jag passerar långsidan och läktarna fläker ut sig över Trinity Road, så om man köar där blir man sannolikt inte speciellt blöt. Snart kommer man till andra sidan som blir lite av en besvikelse när man precis blivit knockad av Holte End kortsidan. North Stand visar sig vara den såväl minsta läktaren som den minst charmiga och den minst upprustade. Senare berättar man att här funderar man istället på att bygga en ny läktare (eller i alla fall renovera upp den som finns), bygga hotell över parkeringsplatsen och utnyttja området till mer än bara en halvsunkig P-plats. Här ligger även en större barack för "Academy", några biljettkurer och längst bort då shoppen och biljettförsäljningen. Någonstans läste jag att där i närheten fanns en pub också men den lyckades jag aldrig lokalisera.
I biljettkontoret är det lugnt och jag får utan problem mitt förbetalda kuvert med biljetter till lunch och rundtur. Jag betalade båda med kort redan när jag beställde. Då klockan nu var halv ett, och rundturen halv tre, var det bara att traska raka vägen tillbaka till The Holte. Väl därinne var det halvt kaos. Servitörer och servitriser sprang hit och dit och jag fick olika beske av alla. Sitt här, gå upp, gå till baren och ta en drink, ät nu, ät sen.... men det fanns kanske en förklaring till detta. Dels var det en rundtur på 90 personer som dom trodde jag tillhörde och det var ju fel, och dessutom satt Randy Lerner och mumsade lunch i ett rum bredvid vilket ju gjorde personalen lätt stirriga. Jag såg personalen komma och gå.... med samma mat, efter att ha vänt i dörren. Dock, som engelsmän och skottar pläga vara, supertrevliga och pratglada. Jag får mig en Ale och lyckas hitta rummet där "halv-tre" rundturen samlats för att äta lunch. Det blev en grönsakssoppa och sedan fick man ta av deras buffet som hade lite indiskt, torsk, roast, pasta och tillbehör. Allt var smakligt men kanske lite väl lite kryddor i, men min Ale var som mumma för magen.
Så småningom kom "Pete" och hämtade oss för turen började ju två..... men det stod ju halv tre på våra biljetter... så Pete suckade och sa att organisation är verkligen inte Villas trademark. Som resultat fick vi sitta i spelarnas "lounge" och vänta in de två som saknades. Pete, som för övrigt verkar vara släkt med Michael Palin för dom var verkligen lika, försökte dock hålla alla på gott humör. Någon gratis bira blev det dock inte.
När vi väl kom igång gick vi direkt in i presskonferensrummet. Vi fick se promotionfilmen och fotograferingen stod som spön i backen när man fick posera som "nyförvärv". Undertecknad kanske som mest hade blivit "nya bollkallen"... men det var uppskattat av alla.
Efter detta gick vi ut och utmed Trinity Road Stand (som således inte ligger utmed Trinity Road, för det är Doug Ellis stand) för att utanför huvudingången på titta på alla de gatplattor som prytts med olika supportrars namn. Runt 80 pund kostar det att föreviga sitt namn, men det var olika priser om man ville vara ensam på plattan eller inte. Hjältarna från -82 hade självklart en egen hörna, och jag antar att dom slapp betala....
Nu gick vi in i läktaren och direkt fanns en modell av Villa Park för 100 år sedan.... ärligt så fick jag inte riktigt klart för mig vilken tidsepok det var, men det var innan man gjorde "Trinity"-sidan lite högre och därmed förstörde utsikten för de som ville se (halva) matchen från kullen bakom läktaren. En kuriosa är väl att bara Holte End på den här tiden tog 30000 åskådare enligt Pete! Rekordet hade varit runt 100.000, men där kan jag ha missuppfattat något, eftersom den officiellt högsta publiksiffran är 76.588. Dessutom kunde den allra första stadion, Aston Lower Grounds, "bara" ta 40.000. Nåväl, det kan väl hända att man måste skilja på "betalande" och total publik, vad vet jag...
Den tidens "North Stand" var en taklös läktare och det är ju svårt i dag att tänka sig att ett besök på Villa Park en bister engelsk vinter på vindpinad ståplats skulle vara någon typ av charmig upplevelse, men det var det säkert, för det var ju Aston Villa man fick se och det måste ju alltid ha värmt gott.....
På väggen ovanför modellen har man en imponerande samling med spelarnamn som spelat i sitt respektive landslag under tiden man spelat i Villa. Man hade således bara det antal landskamper som spelats under sin tid i Villa. Den ökände (?) kroaten Bosko Balaban hade t ex en hel match (och bara två från start i Villa för £6 mille)... Vår egen Mellberg hade givetvis inget antal.... ännu. Han slutar ju snart och kommer då att få sin statistik uppdaterad.
Här bär resan vidare rakt uppåt för att ta en titt på "gemytlighetsytor" som t ex matsalen. "Minimalistic" tyckte Pete, eftersom Randy Lerner verkar ha tagit bort det "murriga" engelskt gemytliga och skalat vägar etc från tavlor etc. Fräscht men... ja, ogemytligt rent och vitt. Egen bardisk givetvis och Villa-vin på femlitersflaska fanns i barskåpet.
I övrigt i korridorer och utrymmen fanns alltid diverse rekvisita från förr samt lag- och spelarporträtt. Men har man nu spelat boll sedan 1874 finns ju lite att ta av....
Det är nu dags att leka potentat och vi får gå ut till hedersläktaren. Ni vet, där Randy, Doug E och andra hänger när det väl är match. Mjuka säten fanns till skillnad från övriga stadion men någon överdådig lyx kan man ju inte tala om. Blåser gör det också och England visar sig från sin vanligt gråa sida, trots att det är april. Här resonerar Pete också runt hur man skall göra med North Stand i framtiden. När OS väl kommer till England 2012 så skall en del matcher gå på VP och då tror man att det kommer att ha skett någon typ av ombyggnation. Kanske det blir en "gryta", dvs täcker hörnen, eller att man bygger om North Stand helt och hållet (se ovan om hotell etc). Då skulle man gå från dagens 42.640 till en kapacitet på runt 50.000. Ett årskort på långsidan för övrigt går på runt 400 pund (enligt några jag träffade på turen), vilket ju är eoner från de över 1000 pund som t ex Arsenal tar. Skillnaden är väl dels Champions League som nog ingår i Arsenals pris, och att ev mat/dryck också kan ingå, men det får någon annan reda ut.
Fortsättningen följde ner i katakomberna där såväl hemma- som bortaomklädesrum fanns (ja, domarna hade faktiskt två omklädningsrum dom också, vilket faktiskt berodde på att det en gång i tiden fanns en kvinnlig domare också!). Vi fick inträde till Villas omklädningsrum och där hade man hängt upp misstänkt lika stora "matchtröjor". Mycket riktigt var det fejk, för att man skulle kunna få trevliga foton att ta med sig hem. All utrustning finns på Bodymoore Heath och tas med separat till varje match. Det är ju förhållandevis sällan som spelarna befinner sig på Villa Park för annat än match. Duschen triggade ju en del unga damers intresse och där fanns inte mycket att berätta om. En stor bubbel- pool, som enligt uppgift i princip inte användes av spelarna, duschar och två badkar. Tydligen brukade David O'Leary fylla dessa med is och tvinga spelarna att efter match stoppa ner påkarna i isbadet i två minuter ELLER att ta några rundor runt plan. Martin O'Neill har dock till spelarnas förtjusning avskaffat detta.
Härnäst ställer vi upp till utmarsch till planen i två "lag". I spelar"utgången" mot plan finns dels ett "intervjurum" och även bollkallarna har ett eget omklädningsrum givetvis. Pete sätter på utmarschmusiken och ut stapplar vi mot plan. Där är sprinklers i full gång och man får ducka för att inte bli blöt. Pete berättar att man för några få (två?) år sedan på tio veckor grävde upp hela plan och satte ny grund och gräs. I detta gräs använde man någon typ av plasttråd för att fästa rötterna och bara det kalaset gick tydligen på 800.000 pund. När jag frågade om plastgräsets ev tillkomst så tyckte Pete att "det har vi ju redan".... med hänvisning till den där mystiska plasttråden i gräset. Men plastgräs á la Elfsborg/Örebro/Gävle/Sundsvall var ju inte att tänka på.
En detalj med planen som är lite intressant är att ytan är konvex. Står man vid plan är det således svårt/omöjligt att se andra långsidans linjer. Sitter man i spelarbåset måste det vara en mardröm att försöka följa vad som händer på plan således, men man kanske vänjer sig..... Planen är för övrigt 105x69 meter för den som är intresserad (Råsunda är 105x68, och Ullevi 100x68 (enl Wikipedia).
Loger fanns över hela arenan och det fanns stora och små, och billiga var dom inte heller. En loge fanns för dom som betalat för att vara en "man of the match".... ett koncept som kostar 700 pund men då ingår "allt" hela dagen. Tydligen är det inte svårt att sälja detta heller. Exakt vad som ingår vet jag inte men "allt man vill dricka" var i alla fall ett av inne- hållet och det räcker väl för de flesta engelsmän (det kan väl inte vara en fördom, eller hur!?!?)
Här var rundturen slut och det tog mindre än två timmar totalt sett. Från utgången tar det nu tre minuter till Witton- stationen. Där hade tåget gått just för tre minuter sedan och man får en chans att kontemplera över besöket i 27 härliga minuter innan nästa tåg tar mig tillbaka till New Street.
Vad gäller rundturen saknade jag mycket mer av "historia" och kanske hur Villa resonerar när vi går in i framtiden. Det var lite väl mycket tak och väggar. Men totalt sett måste jag ju självklart rekommendera rundturen. Eller snarare, det är inget man får missa......
-------------------------------
Vad gäller en historisk detalj så är det tydligen klubbens inställning att färgerna Claret & Blue kommer från MacGregor-klanen. Men eftersom det inte verkar vara den enda teorin så får man väl finna sig i att lite mystik finns det runt detta fortfarande (en annan "teori" är väl maroon från Hearts och det blå från Rangers , men det verkar väl konstigt att mixa en Edinburghfärg med en från Glasgow...eller...!?).
Kolla in den här sidan, så får ni själva avgöra om Villa är en skotsk klubb från Glengyle/Deeside, vilket är det enda som liknar Claret & Blue (och mer i dess ursprungliga "Chocolate & Blue som det var från början har jag för mig):
http://www.clangregor.org/tartan.htm
På de här wiki-sidorna (några av många om Villa) finns mer info om Villa och färger mm: http://en.wikipedia.org/wiki/Aston_Villa_F.C
För att inte tala om att t ex här finns "sanningen" om Villa Park, och inte min tillvridna turist-version:
http://en.wikipedia.org/wiki/Villa_Park
-------------------------------
Fakta:
Telefonnummer för att beställa rundtur: +44 (0) 121 327 5353 (välj det "tredje" alternativet till Commercial) Rundtur utan lunch: £9,50 Rundtur med lunch: £13.50 (För- och huvudrätt endast, dryck tillkommer).
När man gått rundturen får man ett intyg samt en voucher på £10 som man kan använda om man handlar för över £50 i shoppen. Jag fick dessutom en promotion-dvd som ni sett på You-tube om Aston Villa... "Proud history....Bright future...."... ni vet...
-------------------------------
Ihoptotat och säkert missförstått av:
Pata Negra