Lagbanner
2LAX23-Ett år att minnas!!
2023 är minst sagt ett minnesvärt år!

2LAX23-Ett år att minnas!!

Året 2023 har kommit mot sitt slut och man kan väl lugnt säga att mycket har hänt. Rekord har slåtts, Europa drömmar börjar målas och jaa, kanske även en titelstrid. Men vad har exakt hänt? Jo, häng med!

Januari 

Efter att Unai Emery kommit in i oktober och direkt brutit Villas dåliga form mot Manchester United med en 3-1 vinst. Som sedan följdes upp med en seger mot Brighton, och till sist en förlust mot Liverpool. Så vi var inne i januari som började riktigt bra.
En säker seger mot Tottenham och ett oavgjort resultat i derbyt mot Wolves.

Tack vare Emiliano Martinez VM-guld med Argentina så stod Robin Olsen i mål i matcherna mot Tottenham och Wolves. 

Den 8 januari åkte Villa ut i en pinsam förlust med 1-2 mot Stevenage i FA-cupens tredje omgång.  

Den 11 januari anlände Alex Moreno från Real Betis. Den 23 januari värvades Jhon Duran från Chicago Fire.

Fredric Guilbert lämnade klubben för spel i Strasbourg, Indiana Vassilev fick återvända till USA för spel i St. Louis City och till sist Danny Ings till West Ham.
Lånen på Jan Bednarek och Ludwig Augustinsson avslutades. 

Resultaten i januari fortsatte i en positiv trend med vinster mot Leeds och Southampton. I matchen mot Southampton påbörjades Watkins streak med mål i fem raka matcher. 

Februari
  
Februari månad var ingen riktig höjdare. Månadens matcher var bland annat tre raka förluster mot Leicester, Manchester City och Arsenal. 
2-4 Förlusten mot Arsenal är än idag den senaste matchen Villa förlorat på hemmaplan i ligan.  

Månaden avslutades med en 2-0 vinst mot Everton. Där blev Ollie Watkins den första Villa spelaren att göra mål i fem raka matcher. 

Mars

Mars blev en obesegrad månad för Villa med en vinst mot Crystal Palace och Bournemouth och en oavgjord mot West Ham. Tack vare landslagsuppehåll och uttåget i FA-cupen mot Stevenage så var det inga andra matcher. 

April 

I april så fortsatte Villas positiva trend. Först med en vinst mot Chelsea borta efter mål från först Watkins och ett säsongens mål nominerat av McGinn. Men själva säsongens mål av klubben kom redan matchen efter med en 2-1 vinst mot Leicester där Bertrand Traore skruvade in bollen i krysset utanför straffområdet direkt efter en bolltapp från Ndidi. 

Traore målform höll i sig i matchen efteråt mot Nottingham som slutade i en 2-0 vinst. Efter det så utskåpade Villa Newcastle hemma med 3-0. Följt med en oavgjord match mot Brentford. Månaden slutade med en vinst mot Fulham och en förlust på Old Trafford med 0-1 mot Manchester United. 

Månaden gick så bra så att Unai Emery fick belöningen “Månades Manager” av Premier League. 

Maj
  
Tack vare mars och aprils formstarka resultat så stod det ett Conference League-spel på kartan för Aston Villa. Tyvärr med en förlust mot Wolves mot 0-1 så behövde Villa gå och ta poäng mot konkurrenterna Tottenham, Liverpool och Brighton. 

Matcherna, ja de förlorade inte en enda. En 2-1 vinst mot Tottenham, ett 1-1 resultat på Anfield  och till sist en 2-1 seger mot Brighton avslutades säsongen 2022/23.      

Totalt 61 poäng på 38 matcher.

Ollie Watkins blev skyttekung med 15 mål. 
Jacob Ramsey gjorde mest assist med sina sju. 
Emiliano Martinez höll totalt 11 nollor, Robin Olsen höll totalt 1 nolla. 

Juni

Villa var snabba att rensa truppen där 11 spelare fick lämna. Bland annat Ashley Young till Everton, Jed Steer som fortfarande är klubblös, och Kesler-Hayden som gick till Plymouth på ett lån. 

Juli  

Villa var snabba i transfermarknaden, alla stora nyförvärv var klara innan månaden var slut. Redan den 1 juli var Villas första nyförvärv klart. Youri Tielemans från Leicester City på en free agent (0 kr). Sedan efter ett halvår av rykten stod det klart den 12 juli att Aston Villa värvat Pau Torres från Emerys gamla klubb Villareal för 31,5 miljoner pund. Den 22 juli så slog Villa klubbrekord i en enskild transfersumma på ett nyförvärv efter att ha vunnit dragkampen om Moussa Diaby mot Saudiarabiska klubben Al-Nassr på totalt 51,9 miljoner pund. 

Under juli månad sålde klubben även Marvelous Nakamba till Luton, Wesley till Stoke och Morgan Sanson till Nice. 

I juli startade Villa och andra Premier League klubbar sina försäsonger med en turnering i USA. Där spelade Villa en 3-3 match mot Newcastle. En 2-0 vinst mot Fulham och en 3-3 match mot Brentford. Matchen mot Fulham fick dock spelas i förfärliga förhållanden då en storm bröt ut i Orlando innan matchstart. Matchen flyttades fram i 2 timmar och spelades i ösregn och åskväder. 

Augusti

Efter vinster mot Lazio och Valencia i träningsmatcher lånade Aston Villa in Nicolo Zaniolo från Galatasaray efter att Emiliano Buendia dragit korsbandet under försäsongen.

Under försäsongen och matcherna i början av säsongen började ett missnöje kring Villas matchställ att komma in. Både spelare från herrlaget och damlaget ska inte vara nöjda med att ställen inte kan absorbera svett som bildas utan istället blir helt genomdränkta svett. Men trots ställproblem så måste ändå säsongen börja. 

Säsongen 2023/24 startar i Newcastle där Aston Villa åker på storstryk med hela 1-5. I alla fall om man ser till resultattavlan så blev Aston Villa helt överkörda. 
Men inte på plan tycker Sir Alex Ferguson. För han menade att han aldrig sett ett lag prestera så bra på plan och inte få ut något av det hela. Han menade att detta bara kommer vara ett resultat i vägen för vad som komma skall. Vissa journalister skrattade ut honom för det. Men gör de fortfarande det? 

Under matchen drog Villa på sig en till lång skada, detta på Tyrone Mings som även han dragit på sig en korsbandsskada. Veckan därpå tog Villa en säker seger med 4-0 mot Everton och sedan en 5-0 seger mot Hibernian i Conference League play-in. Månaden avslutades med en 3-1 seger mot Burley och en 3-0 seger mot Hibernian igen som gav Villa en plats i UEFA Europa Conference League.

På deadline day värvade Villa in Clement Lenglet på lån från Barcelona. 

Under Augusti sålde även Villa Archer till Sheffield United för 18 miljoner pund, Lillebrorsan till Jacob Ramsey: Aaron Ramsey till Burley, Keinan Davis till Udinese och Jaden Philogene till Hull.  

September

September blir en obesegrad månad i ligan med vinster mot Crystal Palace med ett månadens mål nominerat av John Duran. En 1-0 vinst mot Chelsea och en 6-1 utskåpning mot Brighton med ett hattrick av Watkins. I slutet av månaden startade Conference League, dock med en 2-3 förlust mot Legia Warszawa i Polen. Villa åkte även ut ur ligacupen efter en 1-2 förlust mot Everton.  

Oktober

I oktober fortsatte Aston Villas positiva trend med ännu en obesegrad månad i ligan. Månaden började med att Pau Torres fick göra sitt första mål i en oavgjord match mot Wolves. Följt av en 4-1 vinst mot West Ham, och en 3-1 vinst mot Luton Town. I Conference League tog det ända tills 94 matchminuten innan John McGinn kunde sätta dit 1-0 mot Mostar. Tre veckor senare tog Villa en betydligt mer säker seger i en 4-1 vinst mot AZ 

November

November började lite hackigt efter en 0-2 förlust mot Nottingham, dock svarade Villa snabbt med vinster mot Tottenham och Fulham. I Conference League så vann Villa båda hemmamöterna med Warszawa och AZ med 2-1. Vilket säkrade en plats i åttondelsfinalerna som drar igång först i mars. 

December

December december december. Jaa detta är en månad som man sent kommer glömma. Om vi börjar i Conference League så slutade gruppspelet med en 1-1 match borta i Bosnien och Hercegovina mot Mostar, redan innan matchen var gruppsegern klar. 

Sedan kommer ligaspelet. December månad i Premier League började sådär med en 2-2 match borta mot Bournemouth, som krävde ett mål av Watkins i matchminut 90. 
Bara tre dagar efteråt är det hemmamatch mot Manchester City. Som tack vare ett Leon Bailey mål i 74 matchminuten och ett försvar som bara lät City skapa två skott på hela matchen, en riktigt viktig vinst. 
-Jag har aldrig sett City blivit så utspelade i en match tidigare, sa Erik Niva i Viaplay studion efter matchen. Men i studion efter matchen så pratar de hur långt detta laget egentligen kan gå. En sak som de kommer fram till är att om Villa tar poäng mot Arsenal så kan man inte skriva bort dem från en eventuell titelstrid. 

Och vad händer? Jo tre dagar efter City “utspelningen” så slår John McGinn in matchen enda mål och Aston Villa vinner matchen med 1-0. 

Månaden är inte slut där utan Villa tar tre poäng i en stökig 2-1 seger mot Brentford. Där Kamara drar på sig ett rött kort för stryptag av en Brentfordspelare. Ben Mee får också ett rött för en ful tackling på Leon Bailey, allt det plus 10 gula kort. Efter den stökiga matchen lyckades inte Villa ta en seger i en 1-1 match mot Sheffield United. Där Zaniolo gör sitt första mål för Aston Villa. Sedan en frustrerad förlust på boxing day mot Manchester United. Men 2023 får avslutas med en seger i en 3-2 vinst mot Burnley.
____________________
En 7:e plats i ligan säsongen 2022/23, en 2:a plats i ligan i årsskiftet. Ett klubbrekord i antal vinster i rad på hemmaplan. Första Villa spelaren att göra mål i fem raka matcher. 
En sak är nog ändå säker. Att Sir Alex förmodligen hade rätt med det han sa för nästan ett halvår sedan. Just nu är det 11 poäng ner till sista europaplats och halva säsongen har gått. 
Nu är den andra halvan kvar. Om 2023 bjöd på magi så hoppas jag innerligen att 2024 gör samma sak. 

Låt andra halvlek börja!!
      

Oskar Almswikoalmswik@gmail.comOskarAlmswik2024-01-02 13:58:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa