Lagbanner
Villa Park, 2024-09-21 16:00

Aston Villa - Wolves
3 - 1

3 POÄNG MOT WOLVES!
Watkins med sitt tredje mål för säsongen!

3 POÄNG MOT WOLVES!

"First half was shit”. Det var på många olika sätt och vis befriande att höra Emerys intervju efter 90 minuter mot Wolverhampton. Ett genialiskt dubbelbyte efter timmen resulterade i tre mål och tre poäng. Mästerligt, Emery!

STARTELVAN

I vanlig ordning tar vi oss an startelvan. Några förändringar jämfört med tidigare? Även om Emery inte har gjort sig känd som förändringarnas man sett till val av startelva, så genomfördes ett byte inför matchen. Högerbacken Lamare Bogarde ut, för att istället spela Ezri Konsa till höger och Diego Carlos som mittback. Således den brasilianska mittbackstuffingen in som ny spelare i startelvan.

Martinez

Konsa Carlos Pau Digne

Onana Tielemans

McGinn Rogers Ramsey

Watkins


På bänken fanns Gauci (mv), Nedeljkovic, Maatsen, Bogarde, Barkley, Buendía, Bailey, Young och Duran att tillgå, där framför allt två spelare skulle visa sig göra en stor skillnad vid sitt inhopp från minut 62.

"WORST HALF I´VE PLAYED.."

Det fans knappast några frågetecken kring Emery och hans känslor och tankar om matchens första fyrtiofem minuter. TV-kameror fångade upp en till synes irriterad Villamanager som lämnade sitt tränarområde innan domaren ens blåst av första halvlek. Det var tydligt att Emery och hans assisterande skulle slipa på en plan för att vända på en sämre prestation till någonting bättre.

Så vad var det som inte fungerade? Enligt Emery så gav man bort bollinnehavet alldeles för enkelt, presspelet var svagt och laget uppträdde inte organiserat vilket i sin tur ledde till en passivitet. Hur rätt ute var Emery, rent statistiskt, med den analysen?

Bollinnehavet landade på 42%, man hade 10 avslut emot sig, varav fyra som träffade mål och man mäktade endast 205 lyckade passningar inom laget. Offensivt hade Aston Villa inga skott på mål och ett xG-värde på 0.08, vilket innebar att Aston Villa inte kunde luckra upp eller bryta ned Wolves defensiv. Vi var många supportrar som anade att Aston Villa skulle vara framtunga och försöka såra Wolves svaga defensiv, istället uppträdde man passivt och ineffektivt. Vilket fick Wolves defensiv att framstå som ramstark, organiserad och stabilt.

Okej, nu kanske det upplevs som att sanningen låg närmare i att Aston Villa var dåliga snarare än att Wolves gjorde en bra insats. Det ska sägas att Wolves var bättre och mer förtjänta av samtliga poäng än sin motståndare under matchens första fyrtiofem minuter. Man pressade och vann tillbaka boll högt upp och ofta. Vann flera närkampsdueller och dueller med boll, där vi kan minnas Ait-Nouris bortfintande av McGinn och ”tunneln” på Morgan Rogers innan avslutet blockerades av Amadou Onana.

Wolverhampton hade en väl fungerande matchplan under första halvlek där mittfältarna André och João Gomes var starka och bolltrygga. Om Aston Villas presspel var undermåligt så var Wolverhamptons åt det handra hållet, det vill säga framgångsrikt. Pau sattes under hård press och spelade bollen ned till målvakten Emi Martinez, som i sin tur sattes under ganska hård press och bollen spelades vidare till säsongsdebuterande Diego Carlos. Tanken var då att spela upp bollen centralt på en mötande Amadou Onana, men bollen var både för svagt och för tydligt slagen. Matheus Cunha bröt passningen, avancerade framåt och avslutade mycket snyggt tätt intill Martinez högre stolpe.

"THE SECOND HALF WAS REALLY FANTASTIC!"

Någonting som Villasupportrarna har lärt sig under tiden med Emery är att underläge går att vända på. I halvlek stormade Emery ut och skissade på en plan. McGinn utgick skadad och behövde bytas ut samt att Lucas Digne inte hade sin bästa dag på jobbet. In med Ian Maatsen och Leon Bailey. Ut med fysik och in med snabbhet och kreativitet.

Andra halvlek var tvärtemot första halvlek. 42% bollinnehav byttes ut mot 69%. Noll skott på mål byttes ut mot fyra. Ett uselt xG-värde byttes ut mot mer respektingivande 1.65. Ni som läser denna text förstår säkert att Emery förändrade matchplanen och taktiken en aning i pausen. Aston Villa var mycket mer beslutsamma, vann fler dueller och kom till fler målchanser.

Innan vändningen ägde rum hade Ollie Watkins en nick som gick förbi målvakten Sam Johnstone med räddades upp av Wolves bästa spelare för dagen, Yerson Mosquera innan bollen tippades över till hörna. Vid detta tillfälle började säkerligen flertalet villasupportrar att känna en känsla av att en kvittering var nära till hands.

I minut 61 visade Emery sin taktiska fingertoppskänsla. Ut med den nya publikfavoriten Amadou Onana och ”one of our own” Jacob Ramsey, in med Ross Barkley och ”supersub” Jhon Duran. Ett dubbelbyte som detta visar på att Emery inte är rädd att förändra och är redo att byta ut vem som helst. Whatever it takes to win, så att säga. Onana är en mittfältare som håller oerhört hög internationell klass, men är av spelartypen som vinner många dueller på mittfältet. Inte det Aston Villa behövde i den andra halvleken. Emery insåg att laget behövde spetsas till med en bollskicklig spelare som kunde luckra upp motståndarförsvar med fin passningsfördelning. Ross Barkley var spelaren som Emery förlitade sig till.

Bytet av Ramsey i minut 61 kan tyckas vara icke populistiskt. Men det behövdes en annan slags anfallskraft och Duran har visat sig vara en ”supersub” av yppersta klass. Nu var det en framåtlutad anda å det grövsta för Aston Villa som då hade offensiva krafter som Rogers, Watkins, Bailey, Duran och Tielemans på planen.

I den 73:e minuten hade Aston Villa kvitterat. Duran vann en rörig duell strax utanför Wolves straffområde och Rogers fångade upp den lösa bollen och spelade ut den till Watkins som med ett fint skott via mittbacken Dawson skickade in kvitteringen. En knuten näve och ett fint löptempo tillbaka till mittcirkeln. Game on!

Aston Villa tryckte på och Wolves blev darriga. Samma Wolves som hade agerat organiserat och tryggt visade nu upp tecken på nervositet och osäkerhet. Någonting som Aston Villa nyttjade och kunde därefter vända på den berömda steken. Tielemans med ett magiskt inlägg i den 88:e matchminuten som Ezri Konsa mötte med högerfoten och vändningen var fullbordad. 0-1 hade blivit 2-1 och det som verkade så dystert under matchens första fyrtiofem hade nu vänt till en känsla av stolthet och tro för Aston Villa.

När Wolves försökte att flytta upp spelet kunde istället Ian Maatsen spela bollen till en yta som en vältajmad Morgan Rogers mötte upp och snyggt spelade fram till Jhon Duran som kunde lägga in bollen i tomt mål. Duran med sitt fjärde mål för säsongen och Morgan Rogers med sin andra assist för eftermiddagen.

Underläge 0-1 blev istället ledning med 3-1 och Aston Villa kunde sedan lugnt och behärskat spela av sista tiden av matchen. Förbättrad målskillnad och ytterligare tre poäng in på kontot. Av säsongens fem inledande matcher har laget vunnit fyra och således tagit 12 poäng av 15 möjliga. Godkänt betyg? Snarare ett gott betyg, skulle man kunna tillstå.

 Emery menade i sin intervju efter matchen att nummer 8- och 10-positionen arbetade mycket mer synkroniserat och väloljat i andra halvlek, vilket resulterade i att Aston Villa orkade att vända på ytterligare ett underläge. Man får lov att tillstå att bytet av Amadou Onana mot Ross Barkley visade sig vara genialiskt. På samma vis som mot Everton så gjorde Barkley en oerhört stark insats med sin bolltrygga spelstil.

Nästa match är en ligacupsmatch som spelas på bortaplan mot Wycombe Wanderers. Chans till en större rotation då? Ja, det får vi nog räkna med.


 

Oskar Laurell2024-09-22 15:53:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Aston Villa - Bologna 2-0
Manchester United väntar på Villa Park