Lagbanner

Villalegender - Peter Withe

Anfallarna Peter Withe och Gary Shaw tillsammans med yttermittfältaren Tony Morley bildade ett fruktat anfallsvapnen i det framgångsrikaste Villalaget på senare tid. Ett lag som vann Ligan, Europa Cupen och Europeiska Supercupen.

Namn: Peter Withe

Position: Anfallare

Född: 1951-08-30

Matcher i Aston Villa: Över 200

Andra klubbar: Southport, Barrow, Port Elizabeth (Sydafrika), Arcadia Shepherds (Sydafrika), Wolves, Birmingham City, Portland (USA), Birmingham City, Newcastle och Nottingham

Peter Withe – inte White, heter en av Aston Villas målfarligaste spelare genom tiderna. Peter föddes i Liverpool 1951. Han har spelat fotboll i alla möjliga (och omöjliga) klubbar. Hans första klubb var Southport. Sedan blev det Barrow, Port Elizabeth (Sydafrika), Arcadia Shepherds (Sydafrika), Wolves, Birmingham City, Portland (USA), Birmingham City och Nottingham. Efter att ha spelat i Nottingham mellan åren 76 och 78 flyttade han till Newcastle United.

Aston Villa hade aldrig riktigt ersatt Andy Gray som såldes till to Wolverhampton Wanderers, för det dåvarande brittiska transferrekordet på £1.1m. Nu hade man fått upp ögonen på en viss Peter Withe, som då spelade i Newcastle i dåvarande Division 2. Var han mannen som skulle kunde ersätta Gray? Styrelsen trodde det och Peter Withe köptes 1980 till Aston Villa från Newcastle United för dåvarande klubbrekordet £500,000.

Withe debuterade mot Leeds i den 16:e augusti 1980. Den matchen vann Aston Villa med 2-1. Withes första mål för sin nya klubb kom i hans tredje match, mot Manchester City. Han gjorde båda målen i en match som slutade 2-2.

Han var en viktig kugge i det lag som vann Ligan säsongen 80/81. Den säsongen gjorde han hela 20 mål. Han var för övrigt den senaste Villasspelaren att göra 20 mål eller mer under en säsong. Withe visade sig vara värd varenda penny. I anfallet spelade han tillsammans med en annan stor Villaspelare, Gary Shaw. Gary Shaw som gjorde 18 mål den säsongen. I Peter Withes första säsong i Aston Villa vann klubben ligan, och Withe själv gjorde 20 mål. Ingen dålig premiärsäsong för sin nya klubb!

Nästa säsong var man inte lika framgångsrik i ligan. Både Peter Withe och Gary Shaw gjorde bara hälften så många mål som föregående säsong. Men Withe är förlåten, efter hans mål i Rotterdam mot Bayern München. Ett mål som utan tvekan är ett av de viktigaste och mest berömda mål i klubbens historia. Withes mål innebar att Aston Villa van matchen med 1-0 och kunde titulera sig Champions of Europe.

Säsongen 1983/84 gjorde Withe 16 mål på 35 matcher. Spelarens sista säsong i Aston Villa, 1984/85, gjorde Withe 12 mål på 40 matcher. Ett av dessa mål var en stenhård nick intill stolpen i matchen mot Manchester United, på ett inlägg från den franska spelaren Didier Six. I hemmamatchen mot Norwich City den säsongen gjorde han båda målen i en match som slutade 2-2. Ett av målen har spelaren senare beskrivit som hans snyggaste han någonsin gjort.

Säsongen 84/85 gick det en längre period (november – april) då Withe inte nätade. En tidning hävdade då i en artikel att hans måltorka skulle bero på att han höll på att studera till tränare. Vad skälet än var, så var Withe fortfarande populär bland fansen.

Efter att säsongen var slut ville kom inte styrelsen och spelaren överens om en förlängning av kontraktet. Withe ville ha ett treårskontrakt, men styrelsen var bara villig att förlänga kontraktet med två år. Det fanns många inom klubben som ansåg att man borde gå med på spelarens krav, efter allt han har gjort för klubben. Men det var styrelsen som vann, och Withe såldes till Sheffield United sommaren 1985.

Withe ersattes av den återvändande Andy Gray. Withes anfallspartner under den sista säsongen, Paul Rideout såldes till Bari i Italien tillsammans med Gordon Cowans. Det var sommaren 1985 som problemen började för Villa. Snart föll man ner i dåvarande Division 2.

Totalt spelade Peter Withe över 200 matcher för Aston Villa och gjorde hela 90 mål.

Peter Withe har efter det att han slutat som spelare provat på en tränarkarriär i Wimbledon, han har jobbat som scout för Aston Villa och som sportkommentator på radio. Han är numera tränare för det Thailändska landslaget i fotboll.

Jag avslutar med ett klassiskt referat som Withe kläckte ur sig när han jobbade som radiopratare:

"Both sides have scored a couple of goals, and both sides have conceded a couple of goals."

Mats Tägtström2002-08-30 09:50:00

Fler artiklar om Aston Villa

Manchester United väntar på Villa Park
Matchrapport Ipswich - Aston Villa