Lagbanner
Riverside Stadium, 2024-01-06 18:30

Middlesbrough - Aston Villa
0 - 1

Äntligen FA-cupavancemang!

Det blev ingen nionde raka FA-cupförlust! Inget historiskt bottenrekord utan en viktoria och avancemang till fjärde omgången. Aston Villa briljerade inte mot Middlesbrough, men en seger är en seger, om än med 1-0 efter ett sent avgörande.

Michael Carrick hade gjort hemläxan och lät sitt Middlesbrough stå lågt, precis som stålstadskollegan Sheffield United gjorde så framgångsrik för att stänga ner Villas anfallsspel. Första halvleken bjöd inte på många öppningar. Jhon Duran fick chansen från start och var den som skapade viss oreda i North Yorkshire-lagets bakre led. Ett skott från dålig vinkel i vänsterläge och ett från distans tvingade Tom Glover (ypperligt namn på en målvakt) till två kvalificerade räddningar. Det var ungefär det. Mycket mer hände inte förutom ett par halvchanser för Boro efter snabba omställningar. Stort bollinnehav för Villa, men statiskt och få skapade öppningar. En obehaglig överraskning runt hörnet kändes inte helt osannolik. 
Men efter sju sorger (respass i tredje omgången) och åtta bedrövelser (raka FA-förluster) blev det seger. Kanske ska den tillägnas Austin McPhee - Villas 44-årige professor på fasta situationer. Skotten från Kirkcaldy norr om Edinburgh har en bred palett varianter på hörnor att måla upp. Några av dessa skapade de chanser som inte gick att lirka fram i öppet spel. Ezri Konsa nickade i stolpen, John McGinn sköt ett välriktat långskott, Alex Moreno dundrade en volley över vid bortre stolpen och till sist kom avgörandet, i 87:e minuten. Douglas Luiz slog en kort hörna till inbytte Moussa Diaby, fick tillbaka bollen och serverade Matty Cash strax utanför straffområdet. Cash siktade visserligen på bortre hörnet, men det gjorde ju inget när Emmanuel Latte Laths försök att täcka skottet istället förpassade bollen in vid Glovers främre stolpe. Alla sätt är bra… 
Hemmalaget hade sedan inte ork eller förmåga att komma tillbaka, skapade visserligen ett par hörnor, men än en gång visade Unai Emery att han kunde trolla fram ett sätt att vinna. En vinnarkultur är på väg att byggas. 
Visst förtjänade vårt älskade Claret and Blue segern, även om det inte var överdådigt: 12-5 i skottförsök, 6-1 i skott på mål, 12-5 i hörnor samt 62 procents bollinnehav. Som helhet fanns dock mer att önska. Individuellt var det svårt att hitta lysande stjärnor, men några pluspoäng går ändå att dela ut. Jacob Ramsey ser ut att sakteliga närma sig fjolårsformen, Duran (omgärdad av transferrykten) var den som skapade något i första och när Luiz blir inbytt vet man att konstruktiva saker kommer att hända. Mest tillfredställande var ändå att se Boubacar Kamara tillbaka i laget efter sin avstängning. Så nyttig! 
För första gången på länge kan vi se fram emot lottningen till den fjärde omgången med egetintresse. 
Nu riktar vi blickarna mot Premier League igen och match på Goodison Park mot Everton på söndag. 
 

Morgan Carlsson2024-01-06 21:49:51
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa