Aston Villa - Bournemouth
3 - 0

Aston Villa FC – AFC Bournemouth: 3–0
Buendía satte det sista av matchens tre mål.

Lördagens match mot Bournemouth får i slutändan sägas ha blivit till en vågig tillställning. I såväl matchens inledande som avslutande minuter hade supportrar till Birminghams lejon i Claret and Blue anledning att jubla när man klättrade upp på ligans övre halva.

Matchen inleddes i högt tempo, precis som man hade förväntat sig av lagen i ligan som släpper in flest mål inledande 15 minuter av matcherna. Den statistiken skulle byggas på ytterligare med bara sju minuter på klockan.

Då bestämmer sig Watkins för att han är sugen att gå upp på tvåsiffrigt antal mål för säsongen och driver in i straffområdet på egen hand. Väl där skjuter han på täckande Bournemouthspelare men bollen hänger kvar i Villa när Bailey plockar upp den. Jamaicanen väljer sedermera, kanske med kritiken som han fått utstå på senare tid i bakhuvudet, att han ska vara avgörande. Han petar och accelererar på egentligen ingen yta alls ned mot kortlinjen och spelar in snett inåt bakåt till Douglas Luiz. Vi som tycker om den brasilianska defensiva mittfältaren vet vad han kan göra mot Bournemouth – vilket han också gör denna gång när han rakar in 1-0 till the Claret and Blue.

Redan i halvlekens inledande kvart såg Moreno och Cash ut att täcka mer yta än hela Bournemouth gjorde under resterande matchtid. Det intrycket skulle sitta i under resten av halvleken. Det blir bara tydligare hur bra värvningen av Moreno var. Ashley Young i all ära och det är klart Digne håller hög klass i många moment, men i Emerys Aston Villa passar Cash och Moreno perfekt. Att de dessutom flankerar ett så formstarkt mittbackspar som Mings och Konsa gör inte att den positiva bilden bleknar heller. Detta behövdes också då Bournemouths formstarkaste för dagen var deras yttrar, Ouattara och Anthony som stundtals fick löpa opressade förbi mittfältet.

Efter målet tycktes Villa nöjda med resultatet. Man blev helt enkelt mer passiva, det hela inleddes med att McGinn nästan frispelat Bournemouths Anthony framför öppet mål. Något som skulle bli symptomatiskt för stora delar av matchen.

Det centrala mittfältet var det som tyngde ned Villa under denna drabbning. Både kollektivt och individuellt presterade McGinn, Buendía och Ramsey i stora delar av matchen på en nivå långt under vad Emery kan vara nöjd med. Där de två förstnämnda var svaga i bollmottagning och press så var Ramsey snarare anonym och det märktes stundtals inte att han var på plan. Han var inte dålig när han väl märktes, bland annat hade han ett skottläge som en annan dag hade kunnat resultera i en tilldömd straff. Dessutom försökte han vid något enstaka tillfälle driva igenom och var på god väg innan han blev brutalt nedtacklad, det tycktes under första halvlek helt enkelt inte vara den engelska U21-landslagsmannens dag.

I mitten av första halvlek skulle Watkins springa fri mot Neto. Men den brasilianska målvakten visade att efter sina år i FC Barcelona, där han fått träna med spelare som Lionell Messi och Luis Suarez, har han lärt sig hur en världsklassanfallare tänker. Därför kunde han rusa ut och styra bort relativt enkelt.

Även Bournemouth skulle få ett friläge när man i den 72:a minuten spelar Solanke i djupled. Han får inte den bästa medtagningen och hinns sedermera ikapp av Mings som lyckas täcka undan skottet.

Förutom några ströavslut och en frispark från Billing i första halvlek blev det vad Martinez hade att handskas med under matchen, en relativt lugn dag på jobbet för honom helt enkelt.
Matchen blev i stort ganska chansfattig. Villa hade svårt att spela sig igenom Bournemouth när deras mittfält innehöll så pass många svaga länkar som idag. Mot slutet av matchen blev det däremot helt annorlunda när några av – de för dagen svagare – spelarna vaknade till.

Det var som att han kunde läsa tankar när Ramsey fick bollen med knappa 10 minuter kvar. Han hade inte gjort så mycket, men det han gjort hade inte varit dåligt – nu skulle han göra både mycket och bra ifrån sig. Med rappa sidledsförflyttningar tar han sig förbi Stephens och springer ner mot kortsidan. Innan han når linjen vänder han in och får iväg ett avslut som tar på Neto i Bournemouthmålet och som sedan går in. Framför en kokande kortsida sjungandes “Jacob Ramsey, he’s one of our own” kunde han fira sitt tredje ligamål för säsongen.

Bara för att släta över en annars ganska svag insats skulle även en annan mittfältare komma att leta sig in i målprotokollet. Efter en hörna som skarvats vidare av Mings kunde Buendía nicka in bollen till 3-0. I och med detta är det värt att notera att det alltså skiljer dryga 23 cm mellan Billing, som annars är så bra i luftrummet för Bournemouth, och den lille argentinaren. Sin längd till trots såg han alltså till att definitivt stänga matchen.

Någon som är värd att belysa lite extra är Tyrone Mings. Han har periodvis blivit behandlad ganska illa av klubben som han faktiskt kommit att vara tongivande i. Att bli fråntagen kaptensbindeln i en klubb man fortfarande representerar kan inte vara lätt, dessutom om det är på grund av att man inte kommer överens med tränaren som i det här fallet var Gerrard med allt vad det innebär. Numera ser han ut att vara 20 kilo lättare än han var under Gerrard och spelar som den spelaren som för bara enstaka år sedan representerade det engelska landslaget. Man får förlåta honom för misstagen mot Arsenal för en månad sedan. Sett till det stora hela så har hans fotsättning blivit bättre, hans rensningar längre och bidrog nu med sin andra poäng för säsongen. Visst fick han till ett svagt avslut med några minuter kvar efter att ha blivit frispelad av sin mittbackskollega, men han är inte i laget för sin kyliga avslutsfot.

I slutändan är det svårt, och onödigt(!), att som Villasupporter problematisera dagens insats. Visst hade det kunnat sluta annorlunda om Solanke har en bättre dag i motståndarlaget, men trots allt går man ifrån matchen med tre mål gjorda och lika många poäng bärgade. I och med detta går man i skrivande stund upp på en tiondeplats i tabellen, alltså ligger man nu på en tabellposition på övre halvan om vilken det kommer att bli en spännande kamp mot Chelsea nästa helg.