Lagbanner
Aston Villa kräver revansch!
Martinez och Mings insats senast var femstjärnig. Kan man komma upp i samma nivå även på lördag?

Aston Villa kräver revansch!

Senast Aston Villa och Brighton möttes var i november, närmare bestämt den 21:a, år 2020. Om vi gör en tillbakablick till vad som hände då så är det förmodligen inte bilder som symboliserar vare sig glädje, flyt eller segerdans. En Ross Barkley, då i toppform, fick kliva av i matchens 5:e minut på grund av skada. Danny Welbeck, Brightons anfallare med nummer 18 på ryggen, fick springa sig fri från halva planen och tidigt i matchen ge sitt lag kommandot. Trezeguet missade öppet mål två gånger ino

”Varannan match-metoden” 
Metoden, som nämns i rubriken, kan knappast beskrivas som pålitlig vare sig som metod, teori eller angreppssätt på hur man tar sig an en säsong i en av världens bästa fotbollsligor. Det är även osäkert om detta ens ska ingå i klassifikationen som en metod. Hur som helst, så ser vi att Aston Villa har under januari och början på februari vunnit varannan match. Nästintill åtminstone. 

Aston Villa inledde ligaspelet i januari med två raka förluster på bortaplan mot Manchester United och Manchester City, resultatrad 2-1 och 2-0. Därefter har vi sett följande rader från 23:e januari fram tills idag: 

Seger mot Newcastle med 2-0
Förlust mot Burnley med 2-3
Seger mot Southampton med 1-0
Förlust mot West Ham med 1-3
Seger mot Arsenal med 1-0. 

Huruvida Aston Villa kommer att fortsätta med denna metod, eller snarare trend, kan vi först få svar på efter 90 spelade minuter på Falmer Stadium i Brighton. 

Om vi ska plocka ut några godbitar och fokusera på det positiva inför lördagsmatchen mot Brighton & Hove Albion så utgår vi från 2021 och dess första omgång och fram till idag, det vill säga de senaste 7 ligaomgångarna:

* Watkins har spelat samtliga 90 minuter i varje match och har på dessa matcher skrapat ihop 4 mål. Han har gjort mål i två raka matcher, mot West Ham och mot Arsenal. 

* Lagkapten Grealish har levererat 1 mål och 4 assist.

* Aston Villa har gjort mål i 6 av 7 matcher, vilket innebär att laget endast har gått mållösa 1 gång under perioden 1 januari fram till idag.  

* Emiliano Martinez har, tillsammans med backlinjen, hållit nollan 3 gånger.

* Fortsättningsvis gällande Aston Villas argentinska målvaktsess så har Emiliano Martinez hållit nollan totalt 11 gånger under säsongen, näst flest ”nollor” av samtliga målvakter i ligan. Makalöst bra! 

* Emilio Martinez har under januari och februari fått 42 skott avlossade mot sig. Av dessa så har han räddat 32, vilket ger honom en räddningsprocent på 76,2%. 


Det finns flera godbitar att plocka från chokladasken som är Aston Villa. Men oavsett det positiva, så är det också fundamentalt att fundera kring vad som kan bli bättre. Det vill säga att kritiskt granska sig själv för att ta nästa steg i sin utveckling. Så vad kan Aston Villa bli bättre på, för att ge sig själv en större chans att vinna på lördag och därigenom fortsätta att titta uppåt i ligatabellen? 

Även om 3 ”nollor” på 7 matcher är ett klart godkänt betyg, så känns det naturligtvis halvbra att Aston Villa har släppt in 10 mål på 7 ligaomgångar under perioden januari - februari. Om vi delar upp säsongen i tre delar så kan vi se följande trend; 

Omgång 1 - 7: Nio insläppta mål = 1,29 insläppta mål/match. 
Omgång 8 - 14: Fem insläppta mål = 0,71 insläppta mål/match.
Omgång 15 - 21: Tio insläppta mål = 1,43 insläppta mål/match.

Rimligtvis så borde defensiven vara största prioritet inför lördagens match, just för att hålla nere snittet avseende insläppta mål per match, vilket ger Aston Villa en större chans att vinna, alternativt få med sig poäng.

Hur mycket lägen är det som bränns då? Aston Villa har gjort mycket mål den här säsongen och målsnittet är ganska bra sett över hela säsongen, mycket tack vare att man i den tredje omgången bestämde sig för att göra 7 mål mot Liverpool hemma på Villa Park. Om vi, likt i det tidigare stycket, delar in säsongen i tre delar så får vi följande målsnitt: 

Omgång 1 - 7: Arton gjorda mål = 2,57 mål/match.
Omgång 8 - 14: Tio gjorda mål = 1,43 mål/match.
Omgång 15 - 21: Åtta gjorda mål = 1,14 mål/match. 

Om vi enbart fokuserar på de senaste sju ligaomgångarna, det vill säga mellan omgång 15 - 21, så har Aston Villa haft 70 skott mot mål, vilket inkluderar skott utanför mål och skott på mål. Av dessa skottförsök så har Aston Villa gjort 8 mål, vilket ger oss en måleffektivitet på 11,4%. 

Om man ska vara kritisk och riktigt ”siffernördig” så ser vi att Aston Villa under omgång 15 - 21 släpper in fler mål än vad man gör i snitt, även om det endast handlar om en skillnad på 0,29% i det här fallet, så är det en trend som måste brytas. 

Det finns naturligtvis åsikter som lyder att Aston Villa knappast har någonting att oroa sig över. Laget ligger på 9:e plats och har under säsongen mäktat med att göra 36 mål, vilket ger ett målsnitt på 1,71 mål/match. Men det är siffror som grundar sig på samtliga omgångar under ligaspelet, vilket i sig inte ska underskattas eller bortses ifrån. Men det kan också anses som mer rimligt att reflektera i kortare och mer aktuella tidsperioder, precis som vi har gjort här ovan, då sju mål mot Liverpool i den tredje omgången eller fyra insläppta mot Southampton i den sjätte omgången inte har någon större betydelse i Aston Villas tjugoandra omgång klockan 21:00 på lördag. 

Snåla Brighton
Det första man tänker på när begreppet ”snål” nämns i ett sammanhang är förmodligen karaktären i Solsidan, Ove Sundberg - vars livsfilosofi är ”gratis är gott”. Dock så vill denna artikel fortsätta fokusera på siffror & statisk och därmed skruva lite på begreppets betydelse. Inom idrottens värld så talas det ofta om ”målsnålt”, exempelvis att en match som har slutat 0-0 är målsnål. Kan också tolkas på ett sätt att ett lag som försvarar sig oerhört bra och släpper in lite mål kan betraktas som målsnålt, fast i positiv bemärkelse. Det kan även gälla ett lag som inte producerar i önskvärd takt, då med en mer negativ betoning. 

Brighton, som har spelat 23 matcher den här säsongen, har de senaste 7 matcherna följande resultatrad; 

Oavgjort mot Wolves (3-3)
Förlust mot Manchester City (1-0)
Seger mot Leeds (1-0)
Oavgjort mot Fulham (0-0)
Seger mot Tottenham (1-0)
Seger mot Liverpool (1-0)
Oavgjort mot Burnley (1-1) 

Tunga segrar mot de så kallade ”elefanterna”, Tottenham och Liverpool, båda uddamålssegrar med 1-0. Oerhört starkt av lördagens motståndare att ”nolla” både Tottenham och Liverpool. Tre oavgjorda matcher och endast en förlust på de senaste sju ligaomgångarna. Brighton & Hove Albion befinner sig på 15:e plats i tabellen med 25 inspelade poäng, fördelat på 5 segrar, 10 oavgjorda och 8 förluster. 

Inne på ämnet snålhet och frågeställningen huruvida Brighton & Hove Albion är snåla med mål både framåt och bakåt, så kan vi djupdyka ned i följande siffror: 

* Sett till de 7 senaste omgångarna som Brighton & Hove Albion har spelat så har laget gjort 7 mål, vilket ger ett målsnitt på exakt 1 mål/match. 

* Laget har bara släppt in 5 mål, varav 3 mot Wolves i början på januari, vilket ger 0,71 insläppta mål/match. 

* Ur ett målformsperspektiv, sett till de 7 senaste omgångarna, så är Neal Maupay och Lewis Dunk målbäst med två mål vardera. 

* Brightons formstarkaste spelare, rent produktivt, är den belgiska mittfältaren Leandro Trossard med 1 mål och 3 assist på de 7 senaste omgångarna. 

* Lagets spanska målvakt, Robert Sanchez, har hållit nollan i 4 av de senaste 7 matcherna. Totalt har han hållit nollan 5 gånger under säsongen.

* Fortsättningsvis i linje med formstark målvakt så har Robert Sanchez fått 27 skott emot sig och räddat 22 av dessa, vilket ger en räddningsprocent på 81,5%. 

* Målbäst i laget, sett över hela säsongen, är fransmannen Neal Maupay med sju till antalet. En målrad som han har skapat på 18 starter och 3 inhopp. Ifjol skrapade han ihop tio mål. 


Skadeläget
Vad gäller spelare på skadelistan så har Dean Smith det ganska bra ställt, endast två spelare som anses disponibla till spel, Kortney Hause och Wesley. I övrigt så ställer Dean Smith upp med ordinarie laguppställning där mycket talar för att han knappast ändrar på ett vinnande lag. Således kan vi förvänta oss en identisk startelva med den som spelade senast i segern mot Arsenal. 

För Graham Potters del är det mer bekymmersamt, totalt fyra spelare på skadelistan samt två spelare som är tveksamma till spel. Spelare som är borträknade, enligt flashScore, är försvararen Tariq Lamptey, mittfältaren Solomon March och anfallarna Florin Andone och Alireza Jahanbaksh. Tveksamma till spel är mittbacken Adam Webster och den nederländska mittfältaren Davy Propper. 

Jämförelsevis
En klassisk del i en ”införrapport” är en så kallad ”head to head”, det vill säga att man jämför resultat, spelare, form, med mera lagen emellan. Nedan finner du samtliga siffror som är baserade på lagens 7 senaste matcher (Siffror med lila färg symboliserar Aston Villa): 

Antal gjorda mål: 
7 - 8

Mål/match: 
1,00 - 1,14

Antal skottförsök (skott utanför och på mål):
57 - 70

Antal skottförsök/match: 
8,14 - 10,0

Måleffektivitet
12,3% - 11,4%

Antal insläppta mål: 
5 - 10

Insläppta mål/match:
0,71 - 1,43

Antal skott på mål emot: 
27 - 42

Antal skott på mål emot/match: 
3,86 - 6,0

Antal räddningar: 
22 - 32

Räddningsprocent:
81,5% - 76,2%

Hållna nollor: 
4 - 3

Målgladast: 
Neal Maupay & Lewis Dunk (2st) - Ollie Watkins (4st)

Formstarkast: 
Leandro Trossard (1 mål och 3 assist) - Jack Grealish (1 mål och 4 assist). 


Sammanfattningsvis
Hur vi än vrider och vänder på det så kommer lördagens match att vara oerhört jämn, baserat på den statistik som har lyfts fram i denna artikel. 

Om vi börjar med defensiven så är Brighton i lite bättre form, även om Aston Villa ”nollade” Arsenal i senaste omgången. Brighton släpper till 3,86 skott emot sig i snitt per match, medan Aston Villa bjuder motståndarna på 6 skott på mål per match. Kan detta leda till fler lägen för Brighton? Samtidigt som Aston Villa måste vara kliniska i sina få avslut som Brighton släpper till?

Det är två duktiga målvakter som ställs mot varandra, Emiliano Martinez mot Robert Sanchez. Sanchez har fått färre skott mot sig och har således haft mindre att göra i jämförelse med kollegan i motståndarmålet,som totalt har mottagit 42 skott emot sig. Dock så är räddningsprocenten hög hos dem båda. Är det möjligtvis Martinez mot Sanchez som blir den avgörande duellen i kampen om tre poäng?

Fortsättningsvis, med fokus på defensiven, så har Brightons försvarslinje imponerat starkt med endast fem insläppta mål på de senaste sju omgångarna. Aston Villas backlinje stod för en oerhört imponerande, kanske säsongens bästa, försvarsinsats i senaste omgången mot Arsenal. Men det ska också nämnas att försvarsspelet har stundtals upplevts som lite osäkert och ”svajigt”. Med grund för det påståendet så kan det pekas på 3 insläppta mål mot West Ham och ytterligare 3 stycken mot Burnley och totalt 10 insläppta mål på de senaste 7 omgångarna. Kan Tyrone Mings och co styra upp det och hjälpa Martinez till en andra raka nolla? 

Om diskussionen förs vidare in i offensiven så ser det lite ljusare ut för Aston Villas del jämfört med Brightons. Brighton gör i snitt 1 mål per match, medan Aston Villa ligger marginellt högre upp på 1,14 mål/match. Det kanske inte spelar någon monstruös roll i sig, men det som kan spela en nyckelroll är antalet skottförsök som lagen samlar ihop, det vill säga hur många skott man har i riktning mot motståndarmålet under en match. Aston Villa snittar 10 skottförsök per match, totalt 70 skottförsök på 7 matcher. Brighton har desto mindre skottförsök, 57 totalt, och snittar 8,14 per match. Dock så har Brighton gjort 7 mål på sina 57 skottförsök, vilket ger en måleffektivitet på 12,3%. Aston Villa har tyvärr inte varit lika effektiva, 8 mål på 70 skottförsök vilket ger en måleffektivitet på 11,4%. 

Det som talar för Aston Villa är att, utifrån Dean Smiths fotbollsfilosofi, så kommer målchanser att skapas. Detta tack vare sin giftiga anfallstrio i Grealish, Watkins och Traore. Det som talar emot Aston Villa är dock måleffektiviteten. Det är tydligt att man inte är tillräckligt desperat eller het när läget väl dyker upp. För att Aston Villa ska klättra i tabellen så måste effektiviteten upp en nivå. Se exempelvis West Ham & Everton, som båda har en bättre tabellplacering än Aston Villa, där deras målsnitt ligger på 14,3% samt 18,8% sett till de 7 senaste omgångarna. 

Brighton, å andra sidan, är lite snåla vad gäller producerandet av mål. 7 mål på 7 matcher är ingenting som imponerar. Laget skapar i snitt färre målchanser per match, jämförelsevis med Aston Villa, men är dock den lilla procenten effektivare avseende måleffektivitet. I slutändan så är det antal mål som avgör matchen, inte hur många målchanser eller skottförsök du har i slutet av dagen. Kan Aston Villas stundom svajiga försvarslinje vara till Graham Potters fördel? Kan Aston Villa dra nytta av Brightons oförmåga att skapa lägen och således nyttja det genom att ha stort bollinnehav som i sin tur förhoppningsvis resulterar i stor kreativitet från våra offensiva pjäser? Många frågor, få svar. På lördag vet vi. 

TV
Matchen sänds på Viaplay samt Viasat Sport Premium, med avspark klockan 21:00. 

Oskar Laurell2021-02-12 15:50:41
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa