Villa Park, 2023-10-29 15:00

Aston Villa - Luton
3 - 1

Kapten John McGinn öppnade målskyttet och från där var det en enkel resa mot en ny seger på Villa Park.

På förhand var Aston Villa stora favoriter mot nedlagstippade nykomlingarna Luton Town. Skulle detta bli så enkelt som de flesta på förhand trodde eller skulle det bli en typisk Aston Villa kollaps? Frågan kunde nästan besvaras från minut ett i matchen för denna eftermiddag var det stor klasskillnad mellan lagen i var sin ända av tabellen.

Lagen
Aston Villa mönstrade, som vanligt, det förväntade starkast laget. Det fanns egentligen bara ett frågetecken på förhand och svaret blev Zaniolo i stället för Bailey. Efter en bra insats mot AZ i veckan fanns spekulation om att både Bailey och Tielemans skulle få chansen i ligan men så blev det inte. Bortalaget gjorde några tvingande förändringar på grund av skador men båda före detta Villaspelarna Nakamba och Barkley utgjorde ett centralt mittfält.

Matchen
Från avspark blev matchbilden tydlig, Aston Villa kontrollerade bollen och Luton avvaktade i defensiva positioner. Bortalaget var hela tiden samlat och pressade inte speciellt högt vilket gjorde att hemmalaget kunde nästan gå upp med bollen till mittlinjen och starta sina anfall. Men trots ett lågt tempo och ett defensivt motstånd så blixtrar Villa till och skapar farliga chanser med smarta löpningar och precisa passningar. Zaniolo och Watkins hade under första kvarten varsitt 100% läge som kanske borde varit mål. Men målet kom i stället från kapten McGinn. En frisparksvariant som friställde McGinn och han slog behärskat in bollen bakom en chanslös Kaminski i mål. Efter målet var resten av halvleken egentligen bara en kontrollerad tillställning där gästerna inte alls tilläts att skapa någonting och Martinez kunde bytts ut mot en fågelskrämma eftersom han nästan inte behövde ingripa.
Domare John Brooks blåser av halvleken och det är nog två rätt nöjda lag som går in för en kvarts vila. Hemmalaget dominerar totalt och bortalaget är med i matchen målmässigt, det kunde varit avgjort redan här.
Direkt i andra halvlek gör Aston Villa ett byte. Zaniolo ut och Bailey in. Italienaren har med sig en varning och Emery vill inte chansa samt att Bailey är i bra form. Det går inte många minuter förrän det rasslar igen. Ett fint samspel på vänsterkanten slutar med inlägg av Digne till Bailey som nickar ner till Diaby. Han rakar in 2–0 och ridån går ner för bortalaget. Av bara farten löper Diaby loss på ett suveränt pass från Kamara och slår in 3–0 efter ungefär en kvart spelat av andra. Visserligen räknas det som ett självmål då kapten Lockyer petar in bollen i ett desperat försök att få undan den samma i ett omöjligt läge. Hemmalaget dominerar totalt och nu känner även spelarna att det är ett för dagen svagt motstånd. Det blir lite nonchalant och slarvigt även om Luton inte kan utnyttja detta. Men Villaspelarna själva tar tillbaka bortalaget i matchen genom att oförklarligt producera ett självmål i ett ofarligt läge. Konsa ska nicka bollen tillbaka till Martinez men styr för högt och för hårt bollen över Martinez till slut i mål. Mycket slarvigt av Konsa att inte låta Martinez få hålla nollan i en av de lugnaste tillställningarna på mycket länge. Men mer än så blir det inte och inte heller några överdrivna tilläggsminuter så 3–1 slutar matchen och Aston Villa inkasserar sin 12:e raka hemmaseger i Premier League

Reflektioner från matchen och läget i Villa
Här är det svårt att ta ut någon spelare som sticker ut som extra bra. Det var ett kollektiv som genomförde en stabil tillställning och gjorde vad som behövdes. I förstahalvlek var det en tydlig taktik från Luton sida att inte låta McGinn eller Luiz få bollen i offensiva positioner. De hade ständigt man mot man bevakning av Nakamba och Barkley. Men Villa står inte och faller med två spelare, det betydde bara att andra spelare fick mer utrymme och skapa de stora chanserna. En av dessa var Zaniolo som under matchen hade flera bra aktioner och positioner men tyvärr funderar inte tajmingen i avgörande läge än. Men han får fortsatt förtroende från Emery och då säger det mig att det finns mycket mer att plocka ut från Zaniolo.
Till andra halvlek så byttes Bailey in och Emery skiftade lite positioner. Mcginn fick gå ut mer på vänsterkanten och frigjorde mer yta för sig själv då han slapp samma intensiva bevakning. Och McGinn blev högst inblandad direkt i andra målet i samspelet med Digne. Bailey fick sin mer vanliga position längst ut till höger och det märktes snabbt att han rev en del hål i Lutons försvar. Så Emery gjorde en förändring som totalt satte Luton ur spel att kunna få till något från matchen.
Det brukar nämnas att hemmapubliken utgör den 12:e mannen och många gånger kan detta vara ett faktum. Men just nu i Aston Villa skulle jag säga att Unai Emery är den 12:e mannen. Hans transformering av detta lag är helt sanslös och det är ingen överdrift. Han har varit här i ett år och arbetar i stort sett med samma trupp som Steven Gerrard helt misslyckade med. Nu står vi med 12 raka hemmasegrar som om vi vore ett Manchester United i fornstora dagar eller ett nuvarande Liverpool med som i stort sett aldrig förlorar hemma. Det är svårt att ta in och verkligen tro att det är sant. Som exempelvis inför denna match så sitter man långt från lugn och räknar in 3 poäng kl. 15:00. Men med facit i hand så har vi bara gjort jobbet och städat av Luton. Emery har skapat något riktigt stort med Aston Villa.

TV: Diaby visade vägen i vinsten mot Luton