Lagbanner
Villa Park, 2023-10-29 15:00

Aston Villa - Luton

Aston Villa - Luton Town
Efter ett år med Unai Emery är Aston Villa ett helt nytt lag. Ska segermaskinen fortsätta på Villa Park?

Aston Villa - Luton Town

I och med Aston Villas deltagande i Europa så är det än en gång match på en söndag. Denna veckosluts motståndare är nykomlingarna Luton Town vilka har gjort en sensationell återkomst till Englands högsta division. En motsvarighet i till fiktionens Åshöjden. Till Villa Park tar Luton med sig ett par Villabekantingar som återvänder till sin forna hemmaarena.

Luton
Efter en blytung start av Premier League med fyra raka förluster har Luton börjat stabilisera resultaten och poängen börjar trilla in. På förhand tippade de flesta experter Luton att bli klart sist men efter en ¼ del spelade matcher ligger de ovanför nedflyttning även om marginalen inte är stor. Det är ett hårt kämpande lag som håller jämna steg med motståndet och släpper inte in vårdslöst mycket mål (förutom de två första matcherna) och får anses som ett lag som inte viker ner sig trots att de oftast är nederlagstippade.
Två för detta Villaspelare kommer tillbaka till Villa Park, Nakamba och Barkley. Båda två hade många stora förhoppningar på men det flög aldrig mer än i enstaka matcher och det blev ingen stark karriär i Aston Villa. Men som Villasupporter får vi ändå plocka fram de goda momenten som de gav och ge en extra applåd när de beträder den heliga marken igen.
I matchen kan vi förmoda att Luton inledningsvis ställer upp med en stark defensiv och låter inte hemmalaget löpa igenom ett utspritt lag. Men framåt är Luton inte helt ofarliga med stjärnan Carlton Morris som leder lagets offensiv. Det är oftast ett fysiskt anfallsspel med en del långa bollar som första vapen för att ta sig till farliga situationer. Det största problemet för Lutons anfallsspel är effektiviteten, det har skapats en hel del bra målchanser men utfallet har uteblivit. Men en dag/en match kan det vända.
Som lite personlig kuriosa om vad mina tankar går när jag hör Luton Town nämnas. Jo, det är den smått otroliga tipsextramatchen 1988 då Luton besegrade Oxford med 7–4 hemma på Kenilworth Road som då hade plastgräs.

Aston Villa
I hemmalaget råder en stabilitet som även den äldsta Villasupportern kan förnimma någon liknelse i historien. Efter nästan exakt ett års styrande har Unai Emery förvandlat Aston Villa till en vinnande maskin. På Villa Park har nu laget 11 raka vinster i Premier League och ordet hemmaborg har nu fått sin rätta klang. Dessutom har Villa nu ett pågående Europaäventyr att blicka fram emot. Det är otroligt när man tänker tillbaka på hur uselt samma spelare presterade bara för ett år sedan.
I torsdagsmatchen mot Alkmaar roterade Villa några spelare som säkerligen kommer starta på söndag. Annars är det samma skadade spelare som saknas sedan tidigare (Buendia, Mings, Moreno och Ramsey) men i övrigt ska alla andra vara tillgängliga. Emery har varit ganska klar över vilka spelare som är hans startelva även om det taktiska upplägget och positioner kan variera ibland. Undertecknad funderar enbart på om det blir Bailey eller Zaniolo som startar då övriga laget är självskrivet. Bailey har visat en stigande formkurva och speciellt på hemmaplan har han visat sig från sin bästa sida. Men Zaniolo tillför en annan dimension i spelet med sin fysik.
Brasklappen som erfaren Villasupporter måste lämna in är att när Aston Villa möter nykomlingar i Premier League så verkar det vara en mörk förbannelse som hänger över laget. Vi har sett allt för många totala plattmatcher där ett annars underlägset lag helt spelar ut Villa och tar en säker 3:a. Men nu har vi Unai som faktiskt har kunnat lösa upp flera liknande långvariga förbannelser under sin korta tid i Aston Villa. Så: ”In Unai we trust”.

Matchen
Matchen spelas klockan 15:00 på söndag och visas på Viasat/Viaplay. UTV!
 

Robert Larsson2023-10-28 11:29:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa