Lagbanner
Villa Park, 2023-12-06 21:15

Aston Villa - Manchester C
1 - 0

Aston Villa – Man City: 1 – 0

Aston Villa – Man City: 1 – 0

Petningen av Diaby, Haalands eventuella skada och Bailey i storform. Låt oss avhandla det viktigaste först: Aston Villa ligger på en tredjeplats i Premier League och är fyra poäng ifrån en förstaplats. Vi ska kanske inte röra blickarna dit… eller?

Dominansen
Jag är inte en av dem som tycker att statistiken säger allt om en fotbollsmatch, men i detta fall går det inte att trippa på tå runt vad siffrorna säger. Hemmalaget kom till avslut 22 gånger under matchen, de regerande mästarna bara 2 gånger. 

Det var helt enkelt en total dominans av ett Aston Villa som gjorde vad de ville. Det mest intressanta var laginsatsen, att ingen stod ut som den enda bidragande faktorn. Douglas Luiz var bra, McGinn var bra, Bailey var otrolig och Tielemans visade oss äntligen några meter av de extrema höjder som han kan nå på en bra dag. Jag har absolut inget emot Digne, men när till och med han ser snabb och agil ut – då är Villa i storform.

Det blev ett mål mot noll i slutändan, men det var inte för att Villa hade tur. Laget hade otur när man både slog den i stolpen och fick ett mål bortdömt. Att gå ifrån en match mot detta City med en vinst och ändå ha haft otur är helt otroligt. 

Otur var inte den enda faktorn som spelade in. I vissa fall gjorde Ederson klassingripanden som avstyrde mål. Främst handlar det om Watkins två superlägen, när han i princip var friställd mot den brasilianska målvakten med emoji-tatueringen, och Pau Torres skott som räddades.

Dubbelräddningen
Jag tycker inte att efterspelet präglades av riktigt så mycket häpenhet som det borde ha gjort. Kanske beror det på att Dibu numera är ansedd som en av världens bästa målvakter, men det tar inte ifrån honom vilken insats han gör mot Haaland. 

City skapade inte många lägen i matchen utan i den elfte minuten kom deras egentligen enda möjlighet. När Haaland är fri en gång gör han vanligtvis två mål – nu var han fri två gånger och gjorde noll mål. Det första skottet gör Martinez en bra räddning på, det är inte alla som tar det avslutet. Den andra räddningen är inget annat än fenomenal. Att stå rätt placerad, hinna reagera och dessutom kasta sig rätt på den nicken gör honom nästan till man of the match. Matchen hade självklart sett annorlunda ut om något av avsluten inte räddades av den muren från Argentina. Bailá ahora!

Den var aldrig över
Om det finns en hawk-eye vinkel så har jag inte sett den, på de vinklar jag har sett går det inte att slå fast att bollen var ute. De som såg matchen vet vilken situation som åsyftas. Digne ser ut att ha hunnit upp en boll som var påpäg över kortlinjen, han får in ett inlägg och Luiz kan nicka in den vid första stolpe. Målet dömdes direkt bort för att ha korsat mittlinjen – kanske gjorde den det, kanske gjorde den inte det. I slutändan spelar det ingen roll, men vilken kontrovers det kunde ha varit om resultatet efteråt blev annorlunda.

Vad var det jag sa
Den här yttern som vi tog från Bayer Leverkusen var inte alls dålig. Nej, i denna match pratar vi inte om Moussa Diaby utan om Leon Bailey. Skottet styr såklart på en motståndare och in i mål, men det var inte hans enda aktion i matchen – även om aktionen i stort är bättre än bara ett skott med styrning. 

Han löper ofta och med kvalité och har fler klara målchanser i matchen. Det går att tycka att han ska göra det bättre när han i den sjätte minuten blir friställd och har 40 fria meter att anfalla Edersons mål på, men att han ens kommer till lägena är ett plus i sig.

Nu då?
Hur lång tid har gått sedan Villa senast låg på en tredjeplats i Premier League? Hur länge sedan är det man såg såhär pass slagkraftiga ut? Om inte ens de regerande Engelska och Europeiska mästarna kunde stå pall för stormen som är “The Claret and Blue”, vilka kan då det?

Vi får se om det blir ligaledarna Arsenal som sätter stopp för vår rekordlånga svit vunna hemmamatcher eller om även de kan vältas. 

David – Goliat: 1 – 0
 

Lukas Eriksson Melander2023-12-08 18:27:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa