2 - 1

Aston Villa - Tottenham 2-1
Återigen en stark insats av vår kapten som var lördagens Man of the match!

Mycket på spel där två lag kämpade för viktiga poäng i kampen om spel i Europa. Hur gick det då?

Hemmaplan, fint facit på hemmaplan och spel för den bästa placeringen i Premier League sedan säsongen 09/10. Truppen mer intakt och bra läge att möta ett Tottenham som blandat och gett i sina prestationer.

Villa tar omgående tag i matchpinnen och spelar som oftast under Emery med bra självförtroende och vågar rulla bollen i uppspelen. Redan i minut åtta ser vi prov på detta. Moreno hittar Ramsey som får med sig bollen efter att Watkins blivit nerdragen och följer upp sin pass ut till Bailey med en löpning i boxen där han kan placera in 1-0 vid stolpen efter en fin action av Bailey. Fotbollsgodis!

Och just i fasen vid uppspel hittar vi som oftast upp till snedställda mittfältare som skickligt fördelar bollarna vidare. I synnerhet McGinn som med motståndare i ryggen täcker bollen föredömligt, vrider och vänder och hittar passningsalternativ längre upp i banan. Planens gigant och en imponerande insats där han tillsammans med Luiz hade full kontroll.

Resterande del av halvleken spelade Villa tryggt med bollen och hade bra kontroll. Tottenham återerövrade bollen och ställde om snabbt vid flera tillfällen. En för dagen högt stående backlinje kunde vid flera tillfällen sätta en bra linje som medförde ett flertal avblåsningar för offside. Återigen en gameplan ”ala Emery” som fungerade och analysen, samt utförandet var mycket väl genomfört. En halvlek med full kontroll från hemmalaget var till ända.

Under andra halvlek fortsätter matchen med ungefär samma matchbild som i första halvlek med skillnaden att Tottenham utjämnat i procenten när det kommer till bollinnehav. Känslan var dock att vi var det giftigare laget när det väl kommer till farligare chanser även om Tottenham stack fram lite då och då. Speciellt när de påpassligt tar bollen i vår uppbyggnad vilket ger Harry Kane ett friläge som Martinez räddar. Och precis som i första halvlek försöker Tottenham vid flera tillfällen hitta in bakom vår backlinje där vi med precision fortsätter att sätta motståndarna i offside.

Buendia och Bailey ersätts av Duran och Kamara för att få in lite friska ben. Lika kul som det är att se Kamara var det även att se Duran som denna gången fick dryga 20 minuter plus tillägg. Strax därpå blir den allt som oftast hårt jobbande Watkins tacklad utanför bortalagets straffområde. Luiz kliver med självförtroende fram och kan med precision sätta den i målvaktens vänstra hörn och härligt jubel brister ut på Villa Park. 2-0!

Tottenham blir nu mer desperata och kommer flera gånger runt på kanterna och skapar lite farligheter. Bland annat från inbytte Kulusevski som är nära att reducera. Reduceringen skulle komma efter att Kane på en djupledspass blir fälld av en utrusande Martinez. Straff blev påföljden efter en lång granskning av VAR. En svår situation att bedöma men likt en skicklig anfallare som Kane är löper han på Martinez. Den efterföljande straffen slås säkert in och reduceringen är ett faktum. Hemmalaget byter in Matty Cash istället för Watkins och går ner på en fembackslinje där Ashley Young flyttar in som en tredje mittback under matchens sista minuter. Vi har kontroll och kan på ett effektivt sätt spela bort tilläggstiden på sex minuter. 2-1 och en komfortabel vinst som innebär att vi tagit vår sjätte raka hemmaseger. Gott är det!

Dagens plus i kanten

Hemmafansen

Villa Park kokar igen och det är så det ska vara. De visar stöd och sjunger matcherna igenom och det känns som att de är den 12:e spelaren på riktigt. Måste vara en fröjd att spela när man hör dem.

Modet att spela fotboll
Vi vågar matchen igenom trots att vi emellanåt tappar bollen i vår uppbyggnad. Och visst är det vägvinnande i längden.

John McGinn
Man kan säga och ha mycket åsikter om Steven Gerrard men när han satte bindeln på McGinn var det många som reagerade. Men det beslutet var enligt mig helt rätt då både han samt Mings har höjt sin lägstanivå. Han spelar med pondus, tar ansvar och har höjt sig avsevärt på alla plan. Dagens match är en fröjd att se honom. Han är med och bygger upp våra anfall, löper box till box, smäller på och agerar som en kapten på alla plan. Man of the match och en strålande insats.

I Skrivande stund ligger vi på en åttonde plats med två omgångar kvar och är fortfarande med och fightas om en plats i Europa. Det fanns ett visst hopp om att ligga ännu bättre till men efter att Brighton igår bortaslog Arsenal med imponerade 3-0 så är det Tottenham vi får fightas med. Nu njuter vi och laddar om för bortamatch mot Liverpool på lördag 16:00. UTV!