2024-02-03 18:30

Sheffield U - Aston Villa
0 - 5

Att knäcka en jumbo – Villa glänste på Bramall lane

En halvtimmes utklassning knäckte hemmapubliken. Aston Villa är¬ på vinnarspåret igen efter 5–0 borta mot jumbon Sheffield United.

Aston Villas maskin har växlat ner efter nyår. Två 0–0-matcher mot Everton i ligan och cupen mot Chelsea har gett mer frågetecken än svar, även om vi nog kunde har skickat ut Londons Blues, för chanser fanns.
Så kom då Newcastle hemma på Villa Park, skulle vi upp på hästen igen? Nej, vi ramlade av med en duns. Just därför var i alla fall jag orolig inför Sheffield United borta på Bramall lane. Det har inte alltid lyst om Villa på bortaplan, oavsett motstånd. Det har snarare varit tuffare på City ground, Vitality stadium, Gtech och Goodison park.
Det tog inte många minuter innan man nöjsamt och lugnt kunde smutta på Tipsextra-pilsnern. Den smygande oron försvann, för det är var Villas dag. Ollie Watkins kom fri och lirkade bollen mot mål, men precis innan mållinjen fick den en skruv och tog i stolpen. Då kom John McGinn sättandes i ett ödelagt straffområde sett till hemmaförsvarare och dunkade in sitt enklaste mål i karriären.

En smekning från Luiz
Fyra minuter senare smekte Douglas Luiz en yttersida till Doctor Watkins, som höll borta försvararna i högerläge och kyligt lade bollen i bortre.
Jag har retat mig på Leon Bailey under åren. Det har varit för slarvigt, för många felbeslut och svårt att göra sin gubbe. Under Unai Emery har jamaicanen fått den utveckling som han nog från början värvades för. Han gör skillnad. Inhoppet mot Newcastle tog in Villa i matchen, om än bara för en stund. Nu var han med från start, det borde vara en självklarhet i den formen han är i just nu. Han känsliga 3–0-mål – vi säger väl att den gick i krysset – gjorde mig lycklig.
Aston Villas hörnor är en konst i sig. Ett schackdrag som kan vända ut och in på motståndare. En sådan ledde fram till Youri Thielemans som drog till en kanon som räddades på mållinjen av en försvarare. Huvudet satt kvar efter den kanonen, trots allt, och det var väl matchens defensiva prestation. Youri skulle få en chans till minuterna senare. Han drog till utanför straffområdet, stenhårt ribba in till 4–0. Då hade det gått en halvtimme och The Blades-fansen började knorra rejält, många gick hem och läktaren lyste rött av alla tomma stolar. De hade nog hellre slitit i stålverket än att genomlida mer jumbolagsfotboll den här dagen.
Sheffield United kom ut i andra halvlek och tänkte säkert ”0–0 och så tar vi det därifrån”. Det såg vi till att ta ur dem ganska snart. Watkins hittade Alex Moreno som pangade in femman. Det lutade åt hockeysifferseger, men några fler mål blev det inte. Vi fick se Emi Martinez göra en dubbelräddning och nyförvärvet Morgan Rogers hoppa in. Han var nära att näta i debuten, men avslutet gick lite väl högt över.
Aston Villa studsade tillbaka efter några mediokra prestationer, men frågan är vad det är värt. Sheffield United är ligans svagaste lag, men tydligen tillräckligt bra för att hålla Cameron Archer utanför startelvan. De hade ett mål inne på övertid, men VAR-checken hittade ett skosnöre som sprungit offside och Emi fick hålla nollan igen. Typiskt för lag i Blades situation.
Segern var i vilket fall en fullt nödvändig steg för att kunna hålla oss kvar i topp fyra på ligan.

Sheffield United – Aston Villa 0–5 (0–4)
Mål: John McGinn (12), Ollie Watkins (16), Leon Bailey (20), Youri Thielemans (30), Alex Moreno (47).