Lagbanner
Villa Park, 2023-04-08 16:00

Aston Villa - Nottingham

Barnförbjudet på Villa Park?
Kommer Unai Emery att förlösa Leon Bailey till sist?

Barnförbjudet på Villa Park?

Aston Villa är nu i ett läge som vi inte har upplevt på länge - spel i Europa finns inom räckhåll. Det är också länge sedan Villa var så stora favoriter i en match som den på påskafton mot gästerna Nottingham Forest.

Det är också där tvivlet infinner sig för oss luttrade Villa-supportrar. Hur många gånger under senaste årtiondena har vi inte fått en rejäl örfil i ett läge när vi har börjat vädra morgonluft? Obesegrade i de sex senaste matcherna med sexton inspelade poäng. Kan det verkligen fortsätta så?
Ja, enligt alla tecken borde det bli en bekväm seger på Villa Park. Förutom Villas fina form och stabila uppträdande under Emery så har Forest en lika nedåtgående trend. Ingen trepoängare på de åtta senaste och på bortaplan har det bara blivit en seger under säsongen och endast fem mål framåt på fjorton matcher. Gänget från East Midlands balanserar nu precis ovanpå nedflyttningsstrecket. Klockan klämtar för Nottingham, från den anrika staden som nämns i Domedagsboken redan på 1000-talet. Och även om klubbägaren Evangelos Marinakis har uttalat fortsatt stöd för Steve Cooper så bör managern känna en fläkt av domedagen. 
Skadeläget talar inte heller för Forest. Frånvarolistan är lång, med bland andra spelare som Dean Henderson och Chris Wood. Finns det då inga ljuspunkter? Jodå. I mittbacken Felipe har man en stabil klippa och framåt har Brennan Johnson trots allt skrapat ihop åtta ligamål hittills. Tillbaka in i laget bör också Taiwo Awoniyi komma. Nigerianen - som var aktuell för Kalmar FF en gång i tiden - har varit borta ett tag och blir ett tillskott Villa får se upp med. 
Hemmalaget har inte lika lång skadelista, men tyvärr hann Boubacar Kamara knappt komma tillbaka innan han nu är borta några veckor igen. Likaledes otillgängliga är Philippe Coutinho och Matty Cash
I övrigt finns inte några stora bryderier för Unai Emery. Spelarna svarar bra på hans och ledargängets instruktioner, såväl på individuell nivå som lagnivå. Spelet har förvisso inte varit glimrande alla gånger, men tio fullpoängare på sexton matcher visar att spanjoren har ingjutit en viss vinnarmentalitet redan. Laget bör förbli ganska oförändrat jämfört med veckans segermatch mot Leicester. Antydan till ett litet grått hårstrå kan den prydlige Emery möjligen ana utifrån Leon Baileys prestationer. Jamaicanen är tämligen icke-produktiv och visar inte alltför högtflygande fotbollsförståelse, vilket blir ett problem i en taktik som kräver att varje spelare utför sin uppgift till perfektion. Fortfarande får Bailey ändå stort förtroende så kanske ser fotbollsprofessorn en begåvning som väntar på förlösning snarare än förslösning. Annars finns förstås succéinhopparen Bertrand Traoré att tillgå. Det matchavgörande inhoppet senast var ett skönt litet stycke fotbollssaga om en äkta lirare som var ratad under Steven Gerrard. 
Med brasklappen om Villas förmåga att överraska negativt när man minst anar det, bör lördagsmatinén ändå bli en ganska barnförbjuden historia för Forest-fansen, lika förbjuden som Lady Chatterleys älskare på sin tid, skriven av Nottingham-författaren D.H. Lawrence. 
 

Morgan Carlsson2023-04-07 21:23:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa