Bournemouth - Aston Villa 2-1

I den så viktiga streckmatchen blev det tyvärr ytterligare en förlust på bortaplan för Aston Villa. Och ytterligare en gång lyckas inte Villa att utnyttja läget med att spela med en man mer. Dessa två trender är naturligtvis inte bra om vi ska hänga kvar i Premier League. Men det är många matcher kvar och vi ligger fortfarande ovanför nedflyttningsstrecket. Ingen panik. Men vi tar matchen från början.

Dean Smith formerar samma lag som så lyckosamt avfärdade Leicester tidigare i veckan så när som på byte av målvakt. Reina in och Nyland på bänken. Inledningsvis dikterar Bournemouth tillställningen, Villa lyckas knappt slå 3-4 passningar inom laget före bollen är förlorad. House får stora problem på sin kant, Bournemouth utnyttjar lite av solens effekt på den sidan. Det markanta övertaget mattas av och Villa kommer mer in i matchen men skapar inte några direkta farliga målchanser. Men så i matchminut 37 tar Bournemouth ledningen, det kändes ganska oväntat just i den perioden. Efter en hörna kommer nickas bollen in mot straffpunkten och där dyker den store dansken Billing upp och stöter in 1-0. Åter igen så har Villa problem med fasta situationer, det verkar rörigt i markeringen eller att de inte är lagom fula i närkamperna. För det känns ibland löjligt enkelt för motståndarna att skapa chanser på fasta situationer mot Villa. Strax före paus blir det även 2-0, också detta i följden av en fast situation. Holländaren Ake snappar upp en retur från Reina och forcerar in bollen i mål. Dessutom undviker han offside med liten marginal som VAR granskar. 2-0 i paus och Villaspelarna har inte alls visat samma fight-mode som i cupen mot Leicester.

Till andra halvlek gör Villa ett rakt byte. Engels in och Konsa ut. Bournemouth bevakar nu sin ledning och Aston Villa tillåts att ha lite mer boll. I den 51 minuter får Lerma sitt andra gula kort efter ha rivit ner Grealish. Det såg väldigt billigt ut men Lerma är opolerad och ligger säsong efter säsong på tvåsiffrigt av gula kort. Några minuter senare går Villa över till att spela med två forwards, Davis in och El Ghazi ut. Trots en man mer och mer power framåt så är det ingen total dominans på något sätt, Bournemouth fredar sig bra. Men så i minut 70 vänder Davis bort sin motståndare och skjuter mot mål men träffar en försvarare och bollen går upp i luten. Samatta hinner före målvakten och nickar in reduceringen. Nu väntar vi på forcering sista 20 och kvittering. Men bensinen verkar vara slut och inte ens cup-hjälten Trezeguet som kommer in med 10 minuter kvar lyckas göra något avtryck. Anthony Taylor blåser av matchen och förlusten är ett faktum.

Summering
Tyvärr var det få (om ens någon) som kom upp i den nivå som behövdes för att vinna matchen. Jag kan inte klaga på uttagningen av laget, det var absolut bästa elvan för dagen enligt mig. Mycket trist att de negativa trenderna fortsätter med dålig bortastatistik och att fast situationer kostar oss ytterligare mål. Men då väljer jag att hitta en ljusglimt, eller två som bryter mönstret. Samattas mål var ett nickmål vilket vi inte gjort i ligan hittills – ett positivt trendbrott. Sedan såg Davis mycket laddad och bra ut, det blir som ett nyförvärv på forwardssidan. Måste han nu bara förbli skadefri.

Nu väntar en spelledig helg och nästa match blir mot Spurs på Villa Park söndag 16 februari. Härligt med ny match igen. UTV!