Chelsea FC – Aston Villa: 0–1

Där klättrar vi upp till sjätteplatsen! Visst är tabellen ung, säsongen långt ifrån avgjord och spelet inte helt färdigutvecklat – men bra ut ser det.

Lagen som entrade Stamford Bridge på söndagseftermiddagen innehöll inga större utropstecken. Alla hade kanske inte förväntat sig att Zaniolo skulle starta snarare än Leon Bailey för gästande Aston Villa, men det var ingen jätteskräll att så blev fallet.

I Chelsea kom Caicedo till start trots att rapporter gjorde gällande att han var i tveksam form. Det skulle komma att visa sig att den unga Ecuadorianen kanske borde ha rehabat lite mer innan han gick in i en mittfältskamp mot Luiz och Kamara.

Aston Villa dominerade inte matchinledningen, men med det sagt såg det inte heller svagt ut från gästerna. Med tjugo minuter på klockan möter Digne upp en rensad hörna utanför Chelseas straffområde. Väl där fångar hans vänsterfot bollen på ett perfekt sätt när han får till en av de renare träffar man sett denna säsong. Tyvärr får Robert Sánchez några fingrar på bollen och kan styra den över ribban.

Bara någon minut senare skulle hemmalaget anfalla. Mudryk slår en helt delikat passning i djupled och friställer Jackson med Emiliano “Dibu” Martínez. De av oss som såg VM-finalen känner nog igen ställningen som den argentinska muren till målvakt ställer sig i för att blockera skottet på ett snarlikt sätt som mot Frankrikes Kolo Muani i Qatar.

Villa brukar inte vara dåliga på fasta situationer, men i den här matchen såg man riktigt heta ut. Snarare än att nå högst på första boll och stånga in den i maskorna var man smart och fick till inövade varianter. I matchminut 39 slog McGinn in en hörna på bortre stolpen som nickades in till Zaniolo vid straffpunken. Italienaren mötte bollen perfekt och fick till matchens näst bästa träff men också denna lyckades Sanchéz styra bort.

Chelsea ville inte vara sämre utan hade även de några hörnvarianter att plocka fram. Några minuter innan andra halvlek var slut så mötte Sterling en kort hörna och slog in ett inlägg i boxen. Där löpte Disasi fram och nickade ostört in bollen bakom Martínez. Ollie Watkins får tacka sin lyckliga stjärna att han klippte tånaglarna kvällen innan, anfallaren var inte många centimeter ifrån att ställa den franska Chelseaförsvararen onside. Offside dömdes det och lagen gick in i omklädningsrummet med 0–0.

Efter första halvlek kändes det som att Chelsea varit smartare i sitt anfallsspel och haft fler möjligheter att skapa lägen. Däremot stod Villa för de klart bästa målchanserna som Sanchéz hade tvingats styra bort.

Bara tio minuter in i andra halvlek ändras matchbilden helt. Malo Gusto har inte hunnit göra mycket i en Chelseatröja än, men det här är absolut den svagaste av hans aktioner hittills. Satsningen som han går in i mot Digne såg aldrig ut att vara värd något mindre än ett rött kort. Efter en VAR-granskning tyckte inte domaren det heller utan visade den franska ytterbacken mot spelartunneln.

Det röda kortet gjorde inte att gästerna tog över matchbilden helt. Snarare fick Chelsea några halvchanser efter att ha gjort några byten. En dryg kvart efter utvisningen (i minut 71) får Diaby en chans att slå till på volley i straffområdet. Han lyckas inte få avslutet på mål och det började kännas som en 0–0 match.

Bara två minuter efter detta bestämmer sig Ollie Watkins för att ta med sig tre poäng till Birmingham. Diaby tvingar fram ett slarvigt ingripande från Thiago Silva och får löpa i en kontring. Därifrån lägger han bollen i djupled på Watkins som skjuter på en Chelseaförsvarare och ser ut att komma ur vinkeln. En bra målskytt hittar alltid vinkeln och Ollie är just det – en bra målskytt. Sanchéz får se sig besegrad när Villastrikern skjuter lågt på bortre och firar med fingrar i sina öron och stängda ögon för att signalera "Jag hör och ser er inte" till sina kritiker.

Det närmsta som hemmalaget kom att kvittera ledningen var när Ben Chilwell spelades fri med Martínez. Återigen håller sig världsmästaren kall, säljer sig inte och lyckas styra undan ett lågt avslut.

Slutminuterna var inte ospännande. Att domaren valde att lägga till elva minuter utöver de ordinarie verkade ge Chelsea hopp, men ett packat Villa-försvar lät inte kvitteringen komma utan styrde bort ett antal skott.

Man behöver inte alltid vara dominanta i spelet för att vinna, bara man skapar målchanser. Trots allt var Villa absolut närmast att göra mål vid flera tillfällen med några drömträffar på volley.

Allt som allt så borde nog Unai Emery tacka Ollie Watkins idag. Inte för att han sliter, inte heller bara för att han gör viktiga mål – utan för att han är ligans bästa engelska spelare. Det är ett klassavslut som skiljer de två lagen åt idag och med Kane i Tyskland så står Ollie som den klart bästa engelska spelaren i ligan, Bukayo Saka får ursäkta!