Aston Villa - Brentford
1 - 1

En pinne mot Brentford
Ezri Konsa gick ut skadad, men Ollie Watkins gjorde comeback efter skada.

Efter en turbulent matchuppladdning blev det en poäng för Villa mot Brentford i en jämn tillställning, där den målaction som bjöds inträffade under första kvarten. 1-1 (1-1) var till slut ett ganska logiskt resultat inför ett ånyo fullsatt Villa Park.

Det såg länge ut som Villa skulle ställa upp med samma startelva som mot Newcastle, men i inspurten mot matchen hände saker på flera fronter. En revbensskada satte stopp för kaptenen Tyrone Mings (ersatt av Axel Tuanzebe) medan John McGinn och Jacob Ramsey hindrades av covid-restriktioner. Det innebar att vår talangfulle 17-åring Carney Chukwuemeka fick sin första Premier League-start tillsammans med Douglas Luiz och Ashley Young på mitten. ”Chucken” spelade en timme och gjorde en okej insats, men det syntes att tempot var högt uppskruvat för ynglingen.
Brentford inledde matchen vassast och det dröjde inte mer än sju minuter förrän Villas nolla var spräckt. Pontus Jansson stod för en oväntad passningsbriljans och Ivan Toney stänkte in 0-1.
Villa vilade inte på hanen utan var ikapp redan i 13:e minuten. Danny Ings tog en ”Watkins-löpning” längs vänsterkanten och begåvades med en boll som han kunde förpassa in till Emi Buendia. Rekord-förvärvet vände elegant runt, lurade två försvarare åt fel håll – med hjälp av en Matty Cash-löpning till höger - och knorrade in 1-1: läckert och Brentfords första insläppta för säsongen! Buendia visar uppåtgående trend. Efter att ha varit osynlig i premären mot Watford syntes bättre tendenser mot Newcastle och nu blev det ännu ett kliv mot den briljans som vi har förhoppningar om.
Danny Ings kunde kort efter kvitteringsmålet ha gett Villa ledningen, men målmannen Raya räddade det instinktiva skottet från nära håll. För övrigt Villas första missade avslut för säsongen.
En explosiv start på matchen följdes av något mer diskret. The Bees hade visserligen en boll i mål strax före paus, men Emi Martinez räddades av VAR efter sin något tveksamma utspark.
Andra halvlek var ganska intetsägande när det gäller målchanser. Även statistiken visar att ett oavgjort resultat var det logiska utfallet. Brentford hade något mer boll, men Villa hade fler skott på mål.
Två av avsluten på mål kom under de åtta minuters stopptid som Peter Bankes la till. Comebackande Ollie Watkins kom in med kvarten kvar och hann med både en nick och ett skott från vänsterläge. Gôtt att se vår striker tillbaka in action.
Nämnde Bankes lär däremot inte bli inbjuden till Villas julfest. I andra halvlek radade han upp tveksamma domslut. Frustrationen växte både på planen och framför tv:n. Kapningen på Danny Ings, på väg mot mål, belönades inte ens med frispark, trots att repriserna visade att ett gult kort borde ha varit det mildaste utfallet.
Trots allt förtjänade inte Villa tre poäng i en match som var ”så där”. Framför allt blev vi överspelade på mitten lite för enkelt. Men det fanns också ljusglimtar att ta med sig. Buendia tog ännu ett par kliv framåt. Matt Targett visade lite av fjolårsformen och Danny Ings sprang som en McGinn på jorden-runt-tripp. Anwar El Ghazi blixtrade till stundom och var en av Villas bästa spelare, men blandar och ger lite för mycket.
Det stora orosmolnet från matchen är skadan på Ezri Konsa. Mittbacksgiganten – och dagens kapten – tvingades utgå mot slutet. Med Mings redan på läktaren så känns det inte bra. Landslagsuppehållet verkar komma lägligt med tanke på nuvarande skadeproblem.
Nästa match: Chelsea borta 11 september, piece of cake!