Lagbanner
Municipal Stadium of Marshal Jozef Pilsudski, 2023-09-21 18:45

Legia Warszawa - Aston Villa
3 - 2

EN SÄMRE START
Emery har ett och annat att fundera på efter premiärförlusten i Europa Conference League.

EN SÄMRE START

Det fanns önskemål om ordinarie startelva. Emery valde att rotera. Det nämndes att försvarslinjen behövde ta ett stort ansvar. Svarade upp med att inte ta något ansvar och släppa in tre mål. Det var också viktigt att inte gå på en tidig mina. Aston Villa gick rakt i fällan och segerplanerna sprängdes.

STARTELVAN

Torres
, Cash, Luiz, Diaby och Watkins var spelare som till vardags har startat samtliga ligamatcher. Nu befann sig dessa skickliga spelare på bänken då Emery ansåg det som viktigt att fördela ut ansvar och speltid till spelare som fram till denna matchdag fått lite mindre av den varan. Det resulterade i nedan startelva:

Martinez

Chambers Konsa Lenglet Digne

Kamara Tielemans

Bailey McGinn Zaniolo

Duran


Glädjande att en formstark spelare som Duran fick chansen och majoriteten av supportrarna var säkerligen också spända på att se vad Zaniolo kunde uträtta efter en mindre imponerande hemmadebut förra lördagen mot Crystal Palace.

I övrigt var det säsongspremiär avseende speltid för Chambers och Lenglet, där senaste matchen för förstnämnda var i hemmamatchen mot Hibernian den 31 augusti. För det franska nyförvärvet från FC Barcelona var det efterlängtade minuter som våntade runt hörnet. Han hade nämligen inte spelat en minut fotboll sedan den 28 maj, då tillhörande Tottenham i en match mot nedflyttade och degraderade Leeds United. Hur skulle två matchotränade försvarare hantera hungriga och desperata motståndare som hade allt att vinna och ingenting att förlora?

"UNDERSKATTADE MOTSTÅNDET.."

Inför matchen mot Legia Warszawa, som för övrigt bjöd på ett mäktigt tifo innan avspark, så önskade en av VillaSwedens skribenter, Pär Johansson, att man skulle vara försiktiga med att underskatta motståndet och gå på en tidig mina, det vill säga att det fanns önskemål om att undvika eventuella och individuella misstag som grundade sig i nonchalans och icke förberedande grunder.

Legia Warszawa tog ledningen med ett inspel från högerkanten där anfallaren Pawel Wszolek sprang in i ytan mellan Ezri Konsa och Lucas Digne. Redan där upplevdes det som att Aston Villas försvarslinje var osynkat, oförberett och övermodig.

Aston Villa kunde dock kvittera efter en mycket fin individuell prestation av Nicolo Zaniolo som vände bort sin motståndare och klippte därefter till med ett hårt skott som styrdes upp i ribban av målvakten Kacper Tobiasz, landslagsmålvakt för det polska U21-landslaget. Returen från ribbträffen tog Jhon Duran hand om och nickade in kvitteringen. Mål i andra raka matchen och den unga colombianska anfallaren har fått en bra start på den nya säsongen med mål i både ligan och Europa Conference League.

Tjugo minuter senare så skulle Ernest Muci få skjuta in bollen i lugn och ro helt friställd framför Martinez, som hade en tyngre kväll. I en kontring kunde Pawel Wszolek spela in bollen centralt i straffområdet till sin albanska lagkompis, trots att Lucas Digne och Clement Lenglet försökte att stå i vägen för inspelet. Aston Villa återigen i underläge och osäkerheten växte sig större och större. Någonting kändes inte rätt. Varför släppte Aston Villa till dessa målchanser? Men framförallt, varför hade man problem med att stänga ned Legia Warszawas offensiv? Försvarsmässigt stod det inte rätt till och frustrationen var enorm hos vice lagkaptenen Emiliano Martinez.

I den 38:e matchminuten fick dock Aston Villa till en kvittering tack vare ett fint och kreativt agerande av Bailey som fintade och tog sig förbi sin försvarare och spelade in bollen in i straffområdet där bollen till sist hamnade hos Lucas Digne som klippte till. Bollen touchade en försvarare och seglade upp mot målvaktens vänstra kryss. Trots kvitteringsmålet så upplevdes det inte som att det fanns någon kollektiv harmoni. Inget direkt målfirande och det verkade mer och mer som att Aston Villa inte njöt av att spela i en europeisk klubblagsturnering. Vad handlade det om? Orutin? Rädsla? Nervositet?

Andra halvleken är en misär, rent ut sagt. Warszawa tar åter ledningen sex minuter in i den andra halvleken där Ernest Muci får springa med boll i riktning mot mål och ta sig närmare och närmare straffområdet i lugn och ro utan press från någon försvarare eller hemjobbande mittfältare. Strax utanför straffområdet passar han på att skjuta ett lågt skott som Martinez inte kan rädda och Aston Villa ÅTERIGEN i underläge.

Därefter agerar Aston Villa i frustration och det är nästan närmare 4-2 till Legia Warszawa än vad det är med ett kvitteringsmål. Passningsspelet var ohållbart och Aston Villa fick aldrig flyt i sitt sätt att spela fotboll. Trots byten där man skickade in Luiz, Watkins, Diaby, Ramsey och Cash så höjdes inte nivån nämnvärt. Den grekiska domaren blåste av efter 90 + 5 minuter fotboll och en sämre start på europaäventyret var ett faktum.

På frågan kring känslan dagen efter så nämner Pär Johansson en besvikelse över underskattningen som Aston Villa visade upp;

”Jäkligt surt idag (fredag). Kort sammanfattat: Både Emery och spelarna underskattade motståndet.”

"OM BESVIKELSE FINNS PÅ MENYN SÅ VÄLJER VILLA DET..."

57% i bollinnehav, 6 skott på mål och en lyckad kollektiv passningsprocent på 89% gav dessvärre noll poäng i den första gruppspelsomgången av Europa Conference League. Ytterligare två skribenter för VillaSweden fick dagen efter förlusten summera och reflektera kring sina känslor och tankar, där Anton Palomaa beskriver starten av klubblagsturneringen som typisk för Aston Villa:

”Det kändes som en Villa-typisk start i ECL (Europa Conference League). Stugorna fulla av förväntan men om besvikelse finns på menyn så väljer Villa det.”

Vidare kring laguttagning och vad som inte fungerade mot Legia Warszawa:

”Försvarsspelet är undermåligt hela matchen och det är den enkla anledningen till att Aston Villa förlorar. Jag tycker att Duran förtjänade sin plats i startelvan och han förvaltade förtroendet på bästa sätt genom att göra mål. Övriga inroterade spelare bör förvisas till bänken until further notice.”

Även Pär Johansson menar att försvarsspelet inte höll den klass som krävs för att vinna tuffa bortamatcher i Polen:

”Försvarsspelet är bedrövligt över hela planen och passningsspelet var tyvärr lika dåligt. Aston Villa känns inte påslagna. Inte ens mot slutet då vi jagar kvittering och bör skapa ett offensivt tryck. Nej, jag tycker att Aston Villa ska göra om och göra rätt.”

Inför matchen var skribenten Christian Zivlak tydlig med att Aston Villa måste kunna agera mer cyniskt och vara mer taktiskt formbara på bortaplan, där han nämner två tilltänkta försvarsgeneraler som i nuläget är frånvarande och icke tillgängliga:

”Den starka defensiven och tryggheten vi hade med Mings har inte infunnit sig sedan han blev skadad i ligapremiären. Diego Carlos var väl tänkt att ersätta men det tog inte lång tid förrän han också blev skadad. Den kollektiva defensiva insatsen är långt från godkänd i denna match då Villa inte håller ihop backlinjen och saknar en tydlig ledare som styr. Titta bara på två av Warszawas tre mål, ingen kollar bakom ryggen och motståndarna kan lite för lätt rulla in bollen. Jag anser att detta var den sämsta defensiva insatsen i år. Försvarsspelet skulle kunna beskrivas som passivt och nonchalant.”

Flera supportrar på diverse sociala medier uttryckte en förvåning över Emerys val av startelva. Inför matchen så poängterade Pär Johansson att Aston Villa helst av allt skulle matcha ett ordinarie lag. Dessvärre valde Emery att gå en annan väg och det resulterade tyvärr i premiärförlust. Men Pär kan ändå till viss del förstå Emerys val att rotera:

”Jag inser att vi måste rotera för att orka med alla tävlingar under säsongen, men jag hade valt ett mer ordinarie lag till den första gruppspelsmatchen.”

Vidare så berömmer både Pär och Zivlak den formstarka anfallaren Jhon Duran, där den unga anfallaren i större utsträckning börjar att leva upp till sin höga potential:

”Det enda positiva jag tar med mig från första gruppspelsmatchen är Jhon Duran. Han fortsätter att göra mål och vara involverad i heta målchanser. Han ser stekhet ut” säger Christian Zivlak.

Pär Johansson fyller i:

”Duran ser jäkligt spännande ut. Det finns likheter med Christian ”Big Bengt” Benteke som jag gillar.”

Trots en tuff start på äventyret ute i Europa så har Aston Villa chans till revansch inom kort, bland annat så väntar en ligamatch på söndag mot Chelsea på Stamford Bridge och tre dagar senare är det 16-delsfinal i ligacupen mot Everton. Klyschigt nog så kan man räkna med att Aston Villa kommer att analysera och arbeta hårt med att polera bort misstagen och den nonchalanta attityden och i stället fortsätta att fokusera på Emerys sätt att spela fotboll, vilket över tid har visat sig vara framgångsrikt. Det man kan vara säker på är att Emery är en vinnare i grunden och är knappast nöjd med förlusten under torsdagskvällen. Således är sannolikheten hög att Aston Villa kommer att ha teoretiska videogenomgångar lite längre än vad man vanligtvis brukar ha inför kommande matcher.


TV: Aston Villa föll mot Legia
 

Oskar Laurell2023-09-22 22:34:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Matchrapport Ipswich - Aston Villa