Lagbanner
EN TITT I SPÅKULAN
VAMOS! Moreno är laddad inför ligapremiär.

EN TITT I SPÅKULAN

Många artiklar har det blivit inför Villas ligapremiär som stundar under lördagskvällen. Vart i tabellen tippas man att sluta? Vad har Villa värvat? Vem blir flipp respektive flopp? Vi tog ett annat grepp och tittade in i spåkulan.


”Hade nog blivit säsongens överraskning om…”

I idrottssammanhang så talar man ofta om överraskning som någonting otippat och att förväntningar har överträffats. Hittills har det talats och diskuterats mycket i kollektiva termer på så vis ”vilket lag som blir årets överraskning”, och så vidare. Istället ville jag veta vilken individuell spelare i Aston Villa som möjligtvis inte har lika högt ställda förväntningar eller press på sig att prestera och leverera toppinsatser vecka ut och vecka in. Således ställdes den enkla frågeställningen; Vilken spelare blir säsongens överraskning i Aston Villa? Skribenten och tillika sekreterare i styrelsen Pär Johansson tog tag i frågan och besvarade enligt nedan;

”Som överraskning tippar jag Kosta Nedeljkovic. Enzo Barrenechea hade nog blivit säsongens överraskning om han spelat mer på försäsongen”

Kosta Nedeljkovic nämns även som en talang att hålla ögonen på i podcasten Rule Britannia och det är inte särskilt konstigt att även Pär anser att detta är en guldklimp som sportchefen Monchi har funnit i Serbien. I januari värvades den unga ytterbacken från Röda Stjärnan för £20 miljoner. Varför denna investering? Jo, för Monchi såg förmodligen det vi alla supportrar har sett och upplevt under försäsongen; en snabb, kvicktänkt och bollskicklig ytterback som löpvilligt kommer att vara en defensiv trygghet likväl som en offensiv tillgång. Än så länge finns det argument för att Kosta Nedeljkovic är aningen oslipad och ”valpig”. Men gudarna ska veta att Emerys spelidé och system är ingenting som man anammar eller följer felfritt direkt. Med tanke på att serben är född 2005 så finns det skäl och argument nog att både supportrar och Unai Emery bör inneha ett visst tålamod. Det kommer att bli fel och misstag längs vägen – men ju längre säsongen pågår desto mindre kommer dessa misstag att uppstå och desto mer kommer vi supportrar att få se hans x-faktor som är snabbheten. Har han potential att bli kanske ligans snabbaste ytterback tillsammans med Kyle Walker? Ja, varför inte.

Enzo Barrenechea var den defensiva mittfältaren som värvades från Juventus i en affär som skedde separat gentemot affären där Douglas Luiz var involverad. I den första och andra träningsmatchen under försäsongen mot Walsall och Trnava så var det många som höjde på ögonbrynen för den unga argentinska mittfältaren. Född 2001 och startade ifjol 32 av 36 matcher i Serie A för Frosinone, som dessvärre ramlade ur och degraderades vid säsongens slut. Bollskicklig mittfältare vars största styrka är positionering. Lite lik Boubacar Kamara där fysiken skiljer sig åt då ”Bouba” är mer av ett granitblock än Enzo. Skulle han bli Kamaras ersättare? Ja, det var många som trodde på det. Sedan värvades Amadou Onana in och Enzos roll i lagbygget blev genast lite mindre, vilket även har synts på försäsongen då konkurrenten Onana har spelat över 60 minuer både mot Bilbao och Dortmund under försäsongens avslutande del, medan Enzo fick stå över mot Bilbao och spelade 11 minuter mot Dortmund. Således ser möjligheterna för ”årets överraskning” ut som ett långskott i nuläget.

”Dubbelmötet med Newcastle kan bli avgörande”

 På frågan vilken match som kommer att bli den mest avgörande eller av störst betydelse under säsongen 2024/25 så tog VillaSwedens bohuslänning Robert ton:

”Tror dubbelmötet mot Newcastle kan bli avgörande. De är bättre denna säsong och siktar åter mot CL-platserna. Så jag tror att det kan stå mellan oss om en framskjuten placering i slutändan av säsongen.”

Newcastle var lite av förra säsongens ”boogey team” för Aston Villa. Ett lag som Aston Villa hade löjligt svårt med ifjol. Vi alla minns premiären när Mings gick sönder och Aston Villa mosades med 5-1. Hemma på Villa Park blev det torsk med 1-3 efter ett självmål av Moreno, bland annat. Totalt 8 insläppta mål på två möten med ett Newcastle som hade en tyngre säsong ifjol sett till förväntningar hos experter.

Robert är inne på ett intressant spår. Newcastle och Aston Villa är två klubbar som aktivt försöker att bryta på mönstret som kallas för ”Big Six”, där samma klubbar år efter år, säsong efter säsong, hamnar inom topp-6 i ligan och som, enligt vissa, på ett konspiratoriskt vis har en fördel vad gäller olika domslut och beslutsfattande vid FA:s skrivbord. ”Big Six” har även en fördel gällande tv-tid då Sky Sports inte är blyga med att ge dessa klubbar utrymme. Någonting som Newcastle och Aston Villa har tröttnat på. Säsongen 2022/23 bröt Newcastle trenden och slog sig in inom topp-6 och kvalificerade sig för Champions League. Ifjol var det Aston Villas tur.

Som nyligen nämnts har Aston Villa haft det tufft mot Newcastle som ifjol synade Emerys drag och taktik å det grövsta. Den här säsongen kommer Aston Villa att tävla på flera olika fronter. Newcastle kommer inte att spela eller tävla ute i Europa. Således finns alla möjligheter för gänget innehållande Trippier, Guimaraes och Isak att på allvar återta sin plats inom topp-6 efter att ha slutat strax utanför den ifjol. Två lag som utvecklingsmässigt och idrottsligt sett positionerar sig inom samma fack och fas ska tävla om platser högt upp i Premier League. Då har inte Aston Villa råd med 0 poäng och 8 baklängesmål mot The Magpies.

”Han hamnar i situationer där korten delas ut”

Finns det någon spelare som riskerar att hamna i luven på motståndarna lite oftare än andra medspelare? I Aston Villa finns det många goda kandidater. Men Robert har valt ut en specifik spelare kring vem han tror kommer att ta flest gula kort under säsongen 2024/25:

”Jag tror Onana kommer hamna högst i den ligan. Tuff spelstil och han är en duellspelare som hamnar i situationer där korten delas ut.”

Ifjol landade det belgiska nyförvärvet på fem gula kort i Premier League. Flest gula kort i Aston Villa hade Douglas Luiz, 12 till antalet. Att Aston Villa behöver ”tuffa till” det centrala mittfältet finns det säkert en och annan supporter som anser sig att det inte behövs. Men å andra sidan så finns det argument för att Aston Villa släppte till alldeles för många mål emot sig på grund av ett för svagt mittfält som inte satte stopp i spelet tillräckligt hårt, fysiskt eller snabbt. Denna lucka ska Amadou Onana fylla. Under europamästerskapet som spelades i somras så startade den snart 23 år gamla mittfältsmotorn samtliga matcher där han vann 88% av alla sina markdueller. Detta är en bollvinnande mittfältare där tanken är att han ska vinna tillbaka bollen så fort och så högt upp i planen som möjligt. Med denna målsättning och arbetsbeskrivning i bakhuvudet så vet Robert med sig att man tar en risk med den sortens spelstil. Onana kommer, vare sig han vill eller inte, att hamna i situationer där ett gult kort kan hänga i luften på grund av hans rollbeskrivning.

”Bästa jag kan göra med Norrlands Djup”

Ifjol lyckades Aston Villa att besegra City, Arsenal, Spurs och Chelsea vad gäller lagen som tillhör ”Big Six”. Man fick nöja sig med ett kryss mot Liverpool men däremot bli nollade poängmässigt mot Manchester United. Så den naturliga frågan blir då; hur många poäng nyper Aston Villa från ”Bix Six” den här säsongen? Nyförvärvet på skribentsidan, Magnus Hagman från Sundsvall, funderade ett varv och kom till följande slutsats;

”Mot Manchester City blir det 3 poäng av 6 möjliga. Mot United löser vi två kryss. Mot Gunners blir det 3 poäng. Chelsea blir dock för tuffa och där blir det noll poäng. Mot Liverpool, the disabled one because they never walk alone, blir det samma leverans som ifjol, 1 poäng. Även samma leverans av poäng mot Spurs, 3 poäng. Totalt landar vi på 12 poäng av 36 möjliga. Det bästa jag kan göra med Norrlands Djup.”

12 poäng av 36 möjliga. Det är sannerligen inte särskilt optimistiskt med tanke på att Aston Villa löste 5 poäng fler ifjol. Bland annat tog man full pott mot Arsenal, vilket fick anses som en bonus då Gunners slutade på en andraplats i Premier League när ligasäsongen var färdigspelad. Den här säsongen räknar Magnus med att det blir tuffare att hämta poäng mot ”Big Six”. Något som dock skulle vara välkommet är poäng mot Manchester United; ett lag man blev nollat av ifjol. Någonting som svider. Än idag.

”Ribba in på ett Sheffield Wednesdayskt vis!”

Sista frågan som bollades ut hos VillaSwedens olika skribenter var vem i Aston Villa som gör det snyggaste målet under säsongen 2024/25. Utöver vem som gör det, hur går det till? Pär Johansson använder ett adjektiv jag aldrig har hört talas om, men ändå anser jag det vara fullt begripligt (Sheffield Wednesdayskt!!):

John McGinn kommer i en andravåg efter att Kosta Nedeljkovic har kommit igenom efter en fenomenaaaal passning från Pau Torres. Skottet från serben räddas mirakulöst av Leicesters målvakt Mads Hermansen och när bollen rullar ut till Super-John sätter han bollen ribba in på Sheffield Wednesdayskt vis. Scenes!!!”

Ska SJM och tillika lagkaptenen även bistå med säsongens snyggaste mål? Älskvärt enligt många. Efter att ha haft sin målbästa säsong ifjol (6) så finns det ingenting som talar för att skotten skulle vilja sakta ned sitt måltempo. Om ett mål kan vara snyggt och koras till säsongens vackraste så vore det en fin liten bonus och stjärnglans på en förhoppningsvis framgångsrik säsong för lagkaptenen.




 

Oskar Laurell2024-08-15 22:00:00
Author

Fler artiklar om Aston Villa

Aston Villa - Bologna 2-0
Manchester United väntar på Villa Park