Goodison Park, 2024-01-14 15:00

Everton - Aston Villa
0 - 0

Everton - Aston Villa 0-0

Det var en målsnål eftermiddag i Liverpool där Villa delade poängen med Everton. 0-0 , två förlorade poäng och en unik MoM.

Efter 97 minuter spelade på Goodison Park delade Aston Villa på poängen med Everton. Rättvist? Kanske. Om tveksamma domslut hade något att göra med slutresultatet? Definitivt.

Tidigt i matchen ges Everton en målchans efter en slarvig passning av Martinez. Målchansen förvandlas däremot till en farlig situation eftersom Onana slänger sig med rakt ben och dobbar in i Martinez bröst. Martinez får ont och Onana skonas från både gult kort och VAR-kontroll. Rimligt? Nej, men inte förvånad.

Austin McPhee fortsätter att ha spelarnas uppmärksamhet på träningarna. För i den artonde minuten hittar Moreno ett ledningsmål efter en variant på fast situation. VAR-rummet kopplas in för att undersöka, verifiera eller avfärda. Huvuddomare Coote får efter fyra minuter besked om att målet ska avfärdas då en offside har hittats. Eller var det en foul? ”Clear” hit och ”obvious” hit. Det finns anledning att fortsatt kritisera hur VAR agerar men framför allt presenteras – eftersom i alla fall jag anser att den transparensen behöver utvecklas.

I slutet av första halvlek slipper Calwert-Lewin genom Villas försvar när han löper fritt med boll mot Martinez. Dibú gör sig stor och visar att han är världens bästa målvakt. Räddar först skottet från DCL och även skottet riktat mot insidan av Martinez vänstras stolpe i en sekvens några sekunder senare.

Leon Bailey hade ett läge att spräcka Evertons nolla när han från mitten av straffområdet avlossar ett skott med högern mot första stolpen. Pickford var vaksam och styrde ut bollen till hörna.

Första halvlek sammanfattas statistiskt med ett stort bollinnehav för Villa men utan att göra det som faktiskt resulterar i poäng – mål.

Inför matchen ställde jag frågan om domare David Coote skulle stå i centrum. Definitionen av centrum var: Goodison Park i 97 minuter söndagen den 14 januari 2024. Vi har redan avhandlat tackningen från Onana på Martinez. Nu ska vi avhandla James Tarkowski och hans skoningslösa ageranden. Först mot Diaby, där vi får se en tackling hämtad från ett highlight-klipp från matchen mellan England och Sverige 1992. Att Tarkowski frias i det läget är för undertecknad svårt att förstå. Senare i matchen går han lika bryskt in mot Moreno vid hörnflaggan – och frias av Coote & company. Fortsatt spel och 11 mot 11. Tungan ska hållas rätt i mun och så vidare.

Doucoure hade ett läge i slutskedet av matchen att avgöra men nekas av Emerys ”high line”. Disciplinerat ställer försvarslinjen Doucoure och målet underkänns.

Jag undrar vad som hände mellan presskonferensen och offentliggörandet av startelvan. För ingen Pau Torres hittades varken i startelvan eller i truppen. Han saknades idag. När han spelar finns en annan dimension i passningsspelet från försvarslinjen.

Bordet var uppdukat för målfest, ett ytterligare kliv i toppen av tabellen men slutade med 0–0 och frustration mot domslut. Oftast utses "Man of the Match" till den spelare som gjort bäst ifrån sig. Det går inte att hitta en spelare i den här matchen som gjorde bäst ifrån sig (okej, Martinez kanske). I den här matchen fanns det bara en man of the match och det var David Coote (tillsammans med kollegor).

Vi tuggar i oss det här, tar enpoängaren och blickar framåt. Up the Villa.